Concurența din domeniul IT din Timișoara face ca firmele din oraș să găsească metode dintre cele mai diverse pentru a atrage și forma noi angajați. O companie oferă burse de 10.000 de dolari tinerilor care își dau licența în sectoarele de interes pentru firmă. Studenții din anii terminali ai Universității Politehnica nu doar că vor fi recompensaţi financiar, ci vor primi şi sprijin tehnic pentru a-și putea duce lucrarea la bun sfârșit. Silviu are 22 de ani și este în ultimul an de studiu la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universităţii Politehnica Timișoara. Se numără printre tinerii care s-au înscris în competiția organizată de o multinațională care oferă burse şi sprijin în realizarea lucrării de licenţă.
„Cred că este o mare oportunitate să încerci să realizezi proiectul de diplomă cu o companie deoarece primești un sprijin mult mai mare. Dacă intri în program, dacă ești acceptat, ce faci cu banii? Încă nu m-am gândit", povestește Silviu Anescu, student.
Programul de burse este organizat ca o competiție. Până la sfârșitul acestei luni, studenții Politehnicii se pot înscrie, iar la final vor participa la un interviu, iar cei mai buni vor fi selectaţi. Tot o competiție este și între firmele din IT din oraș, iar astfel de programe pentru studenți pot face diferența.
„Nu ajută pe nimeni pe temen lung faptul că un student renunță practic la școală în detrimentul unui job bine plătit. Însă, această colaborare în cadrul proiectului de diplomă, în a combina utilul cu plăcutul cred că este soluția adecvată care ar trebui să fie urmată de cât mai multe companii", completează Tiberiu Hidi, managerul general al companiei.
Programul este organizat pentru al doilea an consecutiv. Doi dintre tinerii participanți de anul trecut au fost angajați de companie după finalizarea studiilor.
„Practic, au făcut o mașinuță care să se conducă singură. Aici putem vedea unul din module, este un modul de bluetooth și practic puteau controla mașina în caz de nevoie și din telefon", explică Dejan Cosiș, mentor pentru studenți.
„Extindem în continuare proiectele. Practic, avem cerințele un pic mai mari pentru că deja anul trecut avem o experiență bună și considerăm că studenții pot face lucruri mai complicate", continuă Dejan Cosiș.
Studenții care vor beneficia de bursele și infrastructura multinaționalei nu pot lăsa școala pe plan secund. Dacă nu își iau examenele, rămân fără burse. Astfel de programe îi stimulează pe tineri să nu renunţe la studii.
„Forma sub care se desfășoară cu cei de la Saguaro este agreată mai mult și de universitate pentru că studenții rămân în cadrul școlii și primesc și bani pentru a face acea lucrare de diplomă”, susține Florin Drăgan, prorector al Universității Politehnica Timișoara.
Până acum, 20 de tineri și-au depus C.V.-urile în speranţa că vor primi bursă din partea companiei. Înscrierile se încheie în 31 octombrie, când 10 dintre candidați vor fi selectați. Fiecare va beneficia de câte o mie de dolari și sprijin în realizarea lucrării de licență.