Borsecul luptă să iasă din ruine

Data publicării:
borsec

O staţiune balneară cu tradiţie de sute de ani, Borsecul, se luptă să-şi redobândească titlul de staţiune de interes naţional. Mii de oameni veneau anual aici să se trateze de diverse boli prin cure cu apă minerală, însă Borsecul nu mai are acum nicio bază de tratament. Saptamana trecuta insa Primăria a primit finanţare ca să termine lucrările începute în urmă cu cinci ani la viitorul centru balnear al staţiunii. 

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Proprietăţile curative ale izvoarelor din Borsec au devenit cunoscute încă din secolul al 16-lea, când Sigismund Bathory s-a tratat cu apă minerală de aici. Mai târziu, în jurul anilor 1800, aici s-a amenajat primul punct de extragere şi îmbuteliere a apei, iar curând zona a devenit o staţiune balneară care, înainte de '89, oferea 6.000 de locuri de cazare. În plus, aici exista şi o bază de tratament la care veneau oameni de peste tot.

"Din 1594 avem primele date,  scrie când se transporta cu caruţe până la Alba Iulia la Sigismund Bathory care avea un medic italian Bucila care i-a recomandat apa de la Borsec şi într-adevăr din perioada respectivă a fost cunoscută",  Aladar Farkas - fost profesor.

În anii '90, după o privatizare nereuşită, baza de tratament a fost închisă, iar vilele în care erau cazati oaspeţii s-au degradat rând pe rând. Aşa se face că în 2001, Borsecul şi-a pierdut titlurile de staţiune balneară şi staţiune turistică de interes naţional. Chiar dacă este cunoscută şi astăzi, pentru că de 210 ani aici se îmbuteliază apa minerală ce poartă numele locului, oraşul nu atrage foarte mulţi turişti. Aici nu se găsesc decât două bazine mici cu apă minerală, administrate de firma Primăriei.

"Mă asteptam să văd altceva altfel, sunt doar ruine, nu este o cofetărie, nu ai unde să bei un ceai, să bei o cafea, să te aşezi la masă", turist.

"Văd doar o ruină. Din ce se vede nu ştiu ce a fost, habar nu am ce este", turist.

Ca să redobândească titlurile pierdute, în 2011, Primăria a început construirea unei noi baze de tratament, cu bani de la Guvern. S-au cheltuit mai bine 13 milioane de lei, însă doi ani mai târziu, Ministerul Dezvoltării de la acea vreme, a stopat finanţarea.

"După ce o să fie acest centru dat în funcţiune, nu mai vorbim numai de sezon de vară şi de iarnă, vorbim de sezon pe tot parcursul anului. Când o să fie lansat acest centru, deja o să intrăm cu turismul local într-o altă dimensiune, deja putem să devenim staţiune balneoclimaterică aşa cum a fost Borsecul pe vremuri şi să situăm staţiunea la locul unde a fost alături de alte staţuni naţionale si internaţionale", Mik Jozsef - primarul localităţii Borsec.

Clădirea a fost ridicată, însă mai trebuie racordată la utilităţi şi completate amenajările interioare şi finisajele.

Anul trecut, Primăria a făcut un împrumut de 13 milioane de lei ca să termine centrul. Au mai primit un milion de lei de la Consiliul Judeţean, iar de curând, ANT-ul a mai alocat 4 milioane de lei. Autorităţile speră ca baza să fie gata până în iarna anului 2017.

"Bineînţeles că este foarte bine pentru oraş, Borsecul a fot tot timpul mai mult o staţiune balneară decât turistică. Asta înseamna locuri de muncă şi directe si conexe", localnic.

În prezent, în Borsec sunt 700 de locuri de cazare acreditate. Noua bază balneară ar urma să ofere 60 de locuri de munca, în condiţiile în care, din cei aproape 3.000 de locuitori, în jur de 800 lucrează la fabrica de îmbuteliere a apei minerale.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum se împarte moștenirea dacă părinții nu au lăsat testament. Reguli și excepții
Digi FM
Durerea unei prietene a papei Francisc. O călugăriță apropiată acestuia, lăsată să încalce protocolul și să...
Pro FM
Cine este Mary Austin, care a fost la un pas de a se căsători cu Freddie Mercury și care a moștenit o mare...
Film Now
Al Pacino, deținător al „triplei coroane” a actoriei, împlineşte 85 de ani. „Am fost un tip destul de norocos...
Adevarul
Catinca Roman, după ce fiica sa a devastat un apartament în care stătea în chirie: „Își asumă, cred că a...
Newsweek
Pensionarii rămân cu bani mai mulți la pensie. S-a dat Ordinul care taie debitele dintr-o semnătură
Digi FM
"L-am strigat pe nume, dar nu mi-a răspuns. Atunci am ştiut că nu mai era nimic de făcut". Medicul papei...
Digi World
Ce este memoria falsă. Cum își „inventează” creierul amintiri
Digi Animal World
Momentul când o familie din India s-a trezit un leu în bucătărie: „Ne așteptăm să vedem un păianjen în colț...
Film Now
George Clooney, în direct la tv, după ce internetul l-a criticat fără milă pentru noua lui culoare de păr...
UTV
Lidia Buble și Horațiu Nicolau, escapadă de Paște în Caraibe: „În habitatul meu natural”