După mai bine de un deceniu de așteptare, reprezentanţii Companiei Naționale de Căi Ferate s-au îndurat să aloce în sfârşit bani pentru reabilitarea şi restaurarea gării din Brad. Vorbim de peste 1 milion de lei pentru salvarea acestei clădiri de patrimoniu care a ajuns într-o stare avansată de degradare în ultimii ani. Societatea civilă și administrația locală au făcut zeci de petiții către instituțiile statului pentru a cere sprijin financiar. Primăria speră ca renovarea staţiei CFR să fie gata într-un an. 1,2 milioane de lei, atât a alocat CFR pentru renovarea clădirii în care funcționează gara din Brad. Potrivit unui comunicat de presă, lucrările de renovare vor cuprinde atât interiorul, cât și exteriorul clădirii.
„Programul prevede lucrări de reparații și consolidare la exteriorul și interiorul clădirii (acoperiș, fațade, uși de acces, lambriuri, sală de așteptare, birou de mișcare), lucrări la instalațiile sanitare, prin înlocuirea conductelor și refacerea rețelei de canalizare, precum și lucrări la instalațiile electrice pentru refacerea circuitelor de iluminat general" - se arată în comunicatul Direcției de Comunicare a CFR.
Timp de peste 10 de ani, la instituțiile statului au ajuns sute de petiții pentru reabilitarea gării din Brad, atât de la primărie, cât și din partea localnicilor. Cu toții au solicitat sprijin financiar pentru salvarea clădirii de patrimoniu.
„Clădirea a fost construită în anul 1896 după modelul stației din orașul austriac Tirol. Specialiștii spun că prin unele detalii de arhitectură gara din Brad seamnă cu celebra gară din Milano” - Andrada Velcior, reporter Digi24 Timișoara.
În ultimii ani, imobilul, vechi de mai bine de un secol, s-a degradat accentuat. Pereții s-au crăpat, tencuiala a început să cadă, sunt geamuri sparte, iar acoperișul s-a fisurat.
„E frumoasă, e păcat să se distrugă, ar fi bine să fie reabilitată, să fie refăcută.”
„Ar trebui s-o facă, să fie frumoasă, că îi dezastru acum, îi ruină.”
„S-au mai pornit asemenea demersuri și în 2011 și când s-a ajuns la bani s-au oprit toate. Sperăm ca de data asta să fie ultima amânare și să salveze până la urmă această bijuterie a Bradului.”
Deși lucrările de reparații nici nu au început încă, primăria are deja planuri pentru amenajarea părții superioare a clădirii.
„Ne-am manifestat intenția ca la etajul acestei gări să conturăm un muzeu al Țării Zarandului, un muzeu în care toate localitățile din ținutul Zarandului să să aibă posibilitatea să-și expună bunul cultural”, a precizat Florin Cazacu, primarul din Brad.
Prin gara din Brad mai trec acum doar 7 trenuri de călători, care fac legătura cu localități din județul Arad.