Aproape 100 de milioane de lei - atât a costat centrul integrat de management al deșeurilor din județul Hunedoara. Inaugurat în toamna anului trecut, deponeul ecologic nu este nici acum operațional. Licitațiile organizate pentru stabilirea unui operator de salubritate au tot fost contestate. Acum, consiliul județean promite că, cel târziu în prima parte a anului viitor, deponeul ecologic va fi pus în funcțiune. În lipsa lui, gunoaiele sunt duse pe platforme provizorii. Cea din Deva este aproape plină, iar cea din Valea Jiului încă nu este operațională. În aceste condiții, deșeurile sunt duse în județul Vâlcea. „Funcțional, dar neoperațional. Așa arată, la aproape 1 an de zile de la tăierea panglicii, centrul integrat de management al deșeurilor din județul Hunedoara. În mod normal, toate gunoaiele din județ ar trebui să ajungă aici, nu să fie răspândite și depozitate pe platforme provizorii din Deva și Valea Jiului” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
Întins pe 26 de hectare, deponeul ecologic are spații de depozitare a deșeurilor, stație de sortare și stație de tratare. Licitațiile organizate în acest an pentru stabilirea unui operator de salubritate au fost, de fiecare dată, contestate. Consiliul județean mai face o încercare.
„Vom ridica pe SEAP noile caiete de sarcini, cu modificările pe care le-am realizat funcție de observațiile pe care le-au făcut unii dintre ofertanții la operarea acestui deponeu”, explică Mircea Bobora, vicepreședintele CJ Hunedoara.
În timp ce investiția de 94 de milioane de lei din fonduri europene stă nefolosită, autoritățile sunt nevoite să găsească soluții de moment. La Deva, platforma provizorie, deschisă în această vară, are o capacitate de 70 de mii de tone. Sunt deja depozitate acolo peste 60 de mii de tone de gunoaie și există riscul ca, într-o lună, să fie închisă.
„Nici nu vreau să mă gândesc ce înseamnă această oprire. Ar însemna un blocaj pe servicii în tot județul”, susține Sergiu Mody, directorul firmei de salubritate.
O astfel de platformă există și în Valea Jiului. A fost construită încă din luna iulie, însă nu e funcțională. Niciuna dintre cele 7 primării din zonă nu a dorit să o administreze. A fost recent acceptată de edilii din Vulcan, însă e nevoie de o hotărâre de consiliu județean prin care platforma să treacă în administrarea locală. Iar durata ei de viață este oricum una limitată.
„Aproximativ, după calculul nostru, la ce depuneri de deșeuri sunt, aproximativ 3 luni de zile”, adaugă Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
„Cred că în două săptămâni va deveni funcțional, un deponeu care va asigura depunerea deșeurilor în perioada următoare”, completează Mircea Bobora, vicepreședintele CJ Hunedoara.
Reprezentanții administrației județene speră ca deponeul ecologic să devină, totuși, operațional cel târziu în primul trimestru al anului viitor.