Management și contabilitate informatică de gestiune, antreprenoriat și managementul proiectului - acestea sunt primele specializări care vor funcționa la Deva în cadrul centrului de învățământ la distanță deschis de Academia de Științe Economice din București. Cursurile de pregătire continuă, destinate în special funcționarilor publici, vor demara în primăvara anului viitor, iar cele de licență din octombrie 2017. Conducerea ASE mizează, pentru început, pe cel puțin 75 de studenți din cei peste 3000 de tineri din județul Hunedoara care vor absolvi liceul vara viitoare. Management și contabilitate informatică de gestiune vor fi primele specializări pentru programele de licență de la Deva, adresate absolvenților de liceu. Funcționarii publici și angajații din aparatul de stat vor avea posibilitatea să urmeze cursuri de pregătire continuă pentru administrație publică, iar cei care au terminat deja o facultate se pot înscrie la Deva la programul de masterat pentru antreprenoriat și managementul proiectului.
„Numărul minim de studenți pentru licență ar trebui să fie de 50 pe serie, iar pentru programul de masterat și pregătire continuă de 25”, explică Nicolae Istudor, rectorul ASE București.
Centrul de învățământ de la Deva este destinat în special tinerilor care nu își permit financiar să se înscrie la facultate departe de casă. 1200 de elevi din Deva și peste 3000 din tot județul Hunedoara vor termina liceul vara viitoare. Parte din ei pot fi primii studenți ai ASE la centrul ce se va deschide odată cu debutului anului universitar 2017 - 2018.
„Prezența lor aici se adresează celor 3000 de elevi care nu toți își permit, elevi buni chiar foarte buni, dar cu venituri modeste, care nu își permit să facă o navetă la Timișoara, cu chirii mari, cu orașe scumpe. Acești tineri au și ei dreptul la învățământ”, susține Mircia Muntean, primarul Devei.
Pe lânga platforma online pe care o vor folosi în relația profesori-studenți, la Deva vor fi susținute 7 cursuri semestriale, în timpul weekendurilor. Pentru început, aici vor preda 4 cadre universitare de la Academia de Științe Economice.
„Sediul universității va fi în această clădire de patrimoniu din centrul orașului. În interior sunt 5 săli de curs, o bilbiotecă, dar și 2 garsoniere pentru dascălii care vor veni să se întâlnească la Deva cu studenții” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
ASE București mai are deschise în țară alte două asemenea centre de învățământ la distanță. Taxa pentru 1 an de școlarizare este de 3000 de lei, iar admiterea se face pe baza mediei obținute la examenul de bacalaureat.