25 de mii de puieți de molid pentru muntele care străjuiește capitala lui Decebal, Sarmizegetusa Regia. În judeţul Hunedoara a început cea mai amplă campanie de împădurire a Masivului Godeanu. Considerat muntele sfânt al dacilor, versantul a fost afectat în urmă cu 5 ani de cel mai puternic incendiu din zonă. 70 de hectare de pădure au fost atunci mistuite de flăcări. Şi tot atâtea se vor împăduri acum. Peste 40 de pădurari și voluntari s-au mobilizat încă din prima zi a campaniei de împădurire a masivului Godeanu. După aproape o oră de urcat pe jos pe munte, au ajuns la 1.600 de metri altitudine. Au săpat gropile și au plantat puieții, păstrați cu grijă în găleți pline cu apă.
„Muntele ne protejează de furtuni, să nu fie alunecări, avalanșe, pornesc apele în jos și așa pădurea le mai ține", spune Cătălin Lăscoiu, voluntar.
„E foarte important din cauză ca să nu sece izvoarele, și vă dați seama că trebuie să fie împădurit, să avem apă", spune şi Florin Ionescu, un alt voluntar.
„Având păduri avem oxigen, avem bucurie, poate pentru alții nu-i important, dar pentru noi este", este de părere şi Marius Luncan, pădurar.
De la plantarea puieților nu putea lipsi pădurarul care a participat la primele împăduriri făcute pe masivul muntos.
„Împăduririle astea pe-aci sunt toate numai de mine, cu muncitorii mei, cu care lucrez din 1964. Facem împăduririle și după asta vin și întreținerile, tăiem iarba de pe lângă puieți", explică Gheorghe Pasăre, fost pădurar.
În ultimul deceniu, masivul muntos a fost lovit de mai multe catastrofe naturale. Cea mai serioasă dintre ele a fost în urmă cu cinci ani.
„Cel mai puternic incendiu a avut loc aici în anul 2012. Atunci, flăcările care au distrus peste 70 de hectare de pădure, au fost stinse de pompieri și de pădurari abia după 1 lună de zile" - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timişoara.
„Acum venim cu completarea golurilor, având în vedere pierderile normale în astfel de situații. Astăzi sperăm să plantăm prin acest parteneriat cu voluntarii în jur de 1500-2000, pentru întreaga zonă avem 25 de mii de puieți", susţine Nicolae Oproiu, șeful Ocolului Silvic Grădiștea de Munte.
Vârful masivului Godeanu este considerat muntele sfânt al dacilor, locul de unde aceștia îi aduceau sacrificii lui Zamolxe. Muntele este înconjurat de cea mai mare concentrare de așezări civile, militare și religioase identificate și cercetate în toată Dacia.
„Acțiunea de astăzi e un foarte mic pas pentru om, dar un pas uriaș pentru natură și mai ales pentru Godeanu, acel Kogaion, munte sfânt al dacilor", completează şi Vladimir Brilinski, din partea Administrației Sarmizegetusa Regia.
Împăduririle vor continua. Pentru anii următori sunt pregătiți deja 40 de mii de puieți, crescuți într-o pepinieră de la poalele Masivului Godeanu.