Incendiu la o școală din județul Arad. 200 de elevi învață în unitatea de învățâmânt din Sâmbăteni, unde acoperișul a luat astazi foc. Cel mai probabil, spun pompierii, sistemul de încălzire suprasolicitat în această perioadă a cedat. Nimeni nu a fost rănit. Cursurile sunt suspendate până vineri. Problema cu incalzirea scolii din sambateni e veche, iar reprezentantii unitatii de invatamant au atras atentia ca pot aparea astfel de situatii. „Azi dimineață a fost foarte frig, a facut reclamație doamna directoare, avem reclamații încontinuu de la părinții copiilor, și normal că a trebuit să forțez focul ca să-l ridic la optzeci”, explică fochistul școlii.
Sistemul de încălzire a unității de învățământ refăcut în ultima perioadă, însă nu schimbat în totalitate, nu a mai făcut față. Hornul s-a supraîncălzit, spun pompierii, și astfel s-a aprins structura de lemn a acoperișului.
„În momentul sosirii primului echipaj, incendiul se manifresta pe acoperiș lângă horn, pe aproximativ cincizeci de metri pătrați,cu degajări mari de fum în interiorul școlii”, a precizat maior George Pleșca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad.
Acoperișul a fost afectat pe câteva zeci de metri pătrați. Problema cu sistemul de încălzire de la scoala din Sâmbăteni nu e nouă și a fost semnalată primăriei comunei Păuliș. De altfel, de când a venit frigul, temperature din clase au scăzut dramatic, iar durata orelor de curs a fost redusă.
„Aici avem un termometru, și cum se poate observa sunt în jur de șapte grade, e cam rece, pentru copii, și pentru, noi, dascălii.”
„Într-un final s-a a juns la situația de care mi-a fost teamă de la început, și despre care am avertizat de la început, că lucrurile nu sunt în regulă”, susține Cornelia Foster, directorul Școlii Gimnaziale „Sabin Manoilă” din Sâmbăteni.
„De când a început școala, ni s-a spus că se face centrala, fără avize și fără autorizații, că nu mai e timp, dar totul pe garanția primăriei. Primarulu ne-a dat garanție la ședința cu părinții, că totul va fi în regulă și iarna asta o să treacă cu bine, nu mai aducem copii la școală până nu există toate autorizațiile și toate vizele”, spune un părinte.
„S-a aprins hornul de la încălzirea centrală din cauză că a fost supraîncărcat cu lemne ca să ridice temperatura în școală, și lăsând ușa deschisă de la cazan și țugul deschis, normal că toată căldura s-a dus pe horn, și atunci din cauza supraîncălzirii hornului a luat foc izolația, și de la izolație s-a extins și la acoperișul de la școală”, adaugă Viorel Petruță, viceprimarul comunei Păuliș.
Primăria Păuliş susține că centrala a fost demonatată în această vară. Nu a existat niciun proiect și niciun aviz, care în mod normal ar fi trebuit obținute de fosta administratie a comunei, astfel că instalatia de încălzire a fost peticită. Până vineri, cursurile la scoala din Sâmbăteni au fost suspendate, iar în acest timp autoritățile încearca sa găseasca o soluție.