În luna aprilie se desfăşoară recensământul carnivorelor mari din pădurile din judeţul Braşov. Pe baza acestei numărători vânătorii, împreună cu inspectorii de mediu, vor stabili cotele de vânătoare pentru acest an.
Numărătoarea animalelor sălbatice se face în fiecare primăvară în judeţele care în care există suprafeţe mari de pădure. Se numără urşii, lupii, râşii şi pisicile sălbatice, animalele care de obicei produc pagube în gospodăriile oamenilor sau la stâne. Nu de puţine ori sălbăticiunile se apropie de localităţi pentru că mâncarea din pădure nu le ajunge.
"Trebuie să cunoaştem cât mai bine numărul, cantitatea şi calitatea vânatului existent astfel încât în colaborare cu celelalte instituţii abilitate să putem avea o vedere de ansamblu a efectivelor din pădurile judeţului Braşov. În felul acesta putem controla modul în care se dezvoltă, capacitatea cinegetică şi de asemenea calitatea materialului care se află În arealul judeţului Braşov", Mircea Paraschiv, comisar şef Garda de Mediu Braşov.
"După această primă etapă, respectiv deplasarea în teren, urmează a se face propunerile pentru plafonul maxim de intervenţie luându-se în calcul numărul efectiv din teren, comparativ cu cel optim. Structura şi tendinţa populaţiei precum şi pagubele produse în perioada anterioară", Elena Bucur - purtător de cuvânt APM Braşov.
Nu sunt modificări mari ale numărului animalelor de la an la an, astfel că numărătoarea este destul de uşoară. Paznicii de vânătoare îşi dau seama de numărul lor după urmele care sălbăticiunile le lasă în pădure.
Anul trecut, în pădurile din judeţul Braşov au fost numărate 970 de exemplare de urs, 396 de lup, 238 de râs şi 895 de pisică sălbatică.
Reporter: Sorin Secli
Operator: Dan Dascălu