O carte online ilustrată a istoriei universale - este ideea a doi tineri timişoreni pasionaţi de trecut. Vor să schimbe astfel modul în care istoria e înţeleasă şi predată în şcolile din toată ţara. Au convins studenţi şi profesori din domeniu să li se alăture proiectului şi împreună au pus umărul pentru a schimba în bine viitorul elevilor. Un proverb chinezesc spune că "o imagine valorează cât o mie de cuvinte", o zicală perfect adaptată de Francisc Nopcea în proiectul "Historylapse", o carte online ilustrată a istoriei universale. Se adresează în special elevilor, pentru care materia este de multe ori doar o lecție care trebuie învățată mecanic. Istoria devine mult mai atractivă și este mai ușor reținută prin combinația dintre imagine și informație.
"Platforma historylapse este foarte simplă, are doar 3 pagini. Prima pagină este pagina de sosire, de întâmpinare care prezintă categoriile mari de istorie dintre care utilizatorul poate alege", explică Fancisc Nopcea, fondatorul Historylapse.org.
Pasiunea pentru istorie a lui Francisc Nopcea a plecat de la poveștile din copilărie spuse de tatăl său. De acolo și până la primele secvențe de 0 și 1 ale site-ului a mai fost doar un pas.
"Istoria este una din pasiunile mele iar profesia mea este inginer IT și historylapse este rezultatul intersecției dintre pasiune și profesie", continuă Francisc.
Tradus în română, historylapse înseamnă tur al istoriei. Vrea să fie o revistă de benzi desenate online pe care să o poți accesa oricând și gratuit, prin care tinerii să se reîndrăgostească de istorie.
"În școală istoria se predă după dictare sau după povestirea profesorului. Este un mod plictisitor, greoi. În istorie nu s-a mai inovat de cel puțin 100 de ani", adaugă Francisc Nopcea.
"Orice lucru ce e pe historylapse, un punct, o linie, o săgeată să aibe un argument, să nu fie doar de dragul imaginii pus acolo", spune şi Raida Abulil, designer-ul "historylapse.org".
Explicația este mai repede înțeleasă datorită historylapse.
"Reții mai ușor...față de manual în care trebuia să...nici așa bine nu era structurată informația pe imagini și așa. Mi se pare că învățăm mai bine."
"Mi se pare că este un mod mult mai plăcut de a învăța și elevii nu ar fi nevoiți să care o carte în plus pentru ora de istorie și este un mod mai bun de a învăța."
"E mult mai bine dacă sunt imagini diversificate, în carte sunt doar două sau trei. Pe site este mai puțină informație și mai multe imagini ceea ce îți provoacă o ...îți dezvoltă imaginiația și poți înțelege mult mai bine."
Articolele de pe historylapse sunt scrise de doctoranzi sau profesori de istorie, verificate și apoi încărcate pe platformă.
"Este mai simplu, mai util, mai rapid și mai ...liniștitor. Cum ar veni știi că ai totul sub nas. Deci poți să folosești orice. Ar putea să înlocuiască manualul", este de părere Adrian Kali, profesor de Istorie.
La platforma "Historylapse.org" poate să contribui cu articole orice pasionat de istorie. Utilizarea ei este gratuită iar comunitatea poate face donații pentru dezvoltarea ei.