Cotele de vânătoare creează dispute

Data actualizării: Data publicării:
UYRSI

Academia Română trebuie să stabilească dacă îşi va da avizul pe cotele de vânătoare la urs, lup, râs şi pisică sălbatică, stabilite de Ministerul Mediului. Abia după aceea ordinul ministerului, prin care se stabileşte câte animale sălbatice vor fi împuşcate anul viitor, va intra în vigoare. Organizaţiile de mediu spun că vânătorii vor să împuşte cât mai multe animale valoroase, chiar dacă asta nu va rezolva protecţia comunităţilor de atacul sălbăticiunilor. Ieri şefii de judeţ din Harghita şi Covasna au făcut lobby pentru cotele de vânătoare propuse, pentru că în judeţele lor urşii şi lupii au făcut cele mai multe pagube. 

UYRSI

Ca urmare a Ordinului de Ministru care ar urma să fie aplicat în legătură cu cotele stabilite de împuşcare a animalelor sălbatice, urşi, lupi, râşi sau pisici sălbatice, peste 1700 de animale ar urma sa fie împuşcate. Preşedinţii consiliilor judeţene din Covasna şi Harghita spun că Ministerul trebuie să facă o evaluare corectă a numărului de urşi şi lupi din aceste judeţe şi că, în realitate, numărul sălbăticiunilor este chiar mai mare decât cel estimat.

"Ştim de la specialiştii noştri, de la agenţiile şi asociaţiile de vânătoare că în judeţul Covasna pe hârtie figurează 650 de exemplare de urşi, iar în realitate sunt peste 1300. Să se aprobe o cotă de recoltă mai mare decât a fost aprobată până acum. A fost aprobat până acum în judeţul Covasna între 40 şi 45 de exemplare. Şi câţi ar trebui împuşcaţi ca să se rezolve problema? Între 50 şi 60.",  Tamas Sandor preşedinte CJ Covasna.

 "Nu reprezintă realitatea. Dacă sunt 6.000 de urşi şi 1350 sunt în Harghita atunci numărul de sacrificare prevăzut în acest ordin este numai jumătate. Ar trebui lăsaţi mai mulţi pentru că avem foarte multe pagube, după cum am zis oamenii lasă terenurile necultivate, oamenii nu mai vor să iasă la câmp.", Borboly Csaba, preşedinte CJ Harghita.

În judeţul Covasna numărul atacurilor în ultimii ani s-a dublat, în zonele Dobârlău, Malnaş, Întorsura Buzăului sau Baraolt, sătenii au pierdut zeci de animale. Şi viaţa le-a fost pusă în pericol. Bărbatul din imagine este din Dobârlău şi s-a trezit cu ursul în gopodărie de mai multe ori. I-au mâncat găinile şi i-a distrus recolta din grădină.

"A mâncat şi animale. Acum sunt mulţi. Deci când am fost copil am mers, uite, în pădure până în vârf, noaptea la 12:00, acum nu mai am curaj să ies din casă", localnic.

În ultimul an, în judeţul Harghita au fost aproape 120 de atacuri ale urşilor în gospodării, dintre care 12 atacuri la oameni. În judeţul Covasna au fost 103 atacuri fie la stupi, animale sau culturi şI două atacuri la oameni. Şi reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna sunt de părere că autorităţile centrale nu au informaţii corecte despre numărul urşilor din judeţ şi ar trebui să fie redus considerabil.

"Au făcut numărătoarea dumnealor, noi avem numărătoarea noastră. Suntem oarecum apropiaţi, dar noi ştim mai bine situaţia din teren decât ce se ştie la minister. Avem undeva în jur de 1300 de urşi, iar efectivul optim ar trebui să se situeze undeva la 650 spre 700 de exemplare", Gheorghe Neagu, director APM Covasna.

Disputele dintre ONG-urile din România care protejează animalele sălbatice şi vânători sunt cunoscute deja şi în străinatate. Dieter Schramm este preşedintele de onoare al Consiliului Internaţional pentru Vânătoare şi Ocrotirea Vânatului, organism la care sunt afiliate toate asociaţiile naţionale ale vânătorilor. El spune că împuşcarea animalelor sălbatice trebuie făcută cu responsabilitate şi ca populaţia trebuie consultată.

"Nu se poate lua nicio decizie privind animalele sălbatice, mai ales în privinţa ursului, dacă nu implici şi populaţia locală. Aceasta trebuie să aibă un cuvânt de spus. Ursul nu e de pluş, mulţi au impresia ca este un animal drăguţ, dar el este un pradator şi provoacă pagube. Şi dacă ai o cotă adecvată şi o execuţi, se poate administra cum trebuie populaţia animalelor sălbatice. Dacă nu faci asta o să ai un conflict între animalele sălbatice şi oameni", Dieter Schramm - preşedinte de onoare C.I.C.

Ordinul Ministerului Mediului prin care se stabilesc cotele de vânătoare pentru sezonul următor a fost în dezbatere publică până vineri. Cea mai cunoscută organizaţie pentru protecţia animalelor, World Wild Fund România, a atacat dur intenţia ministerului de a da liber vânătorilor să împuşte peste 550 de urşi, 650 de lupi şi peste 450 de pisici sălbatice.

Reporteri: Ruxandra Morar, Sorin Secli
Operatori: Robert Piticu, Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care plătesc datorii karmice în 2025. Lecții și provocări pentru acești nativi
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”