30.000 de obiecte la Muzeul Civilizaţiei
Dacă ajungeţi zilele acestea la Sibiu, să ştiţi că în Dumbravă, muzeele sunt dechise şi sunt pline de turişti. Inaugurat la 1905, Muzeul Civilizaţiei Transilvane are acum în inventar peste 30.000 de obiecte. În perioada sărbătorilor cel mai mare muzeu în aer liber din ţară a fost vizitat de mii de turişti.
600.000 de vizitatori au venit anul acesta să vadă morile de vânt, casele tradiţionale şi unelte vechi de sute de ani de la Muzeul Civilizaţiei Astra din Sibiu. Asta şi pentru că indiferent de anotimp, o plimbare pe aleile muzeului este aidoma unei întoarceri în timp. Peste o treime din vizitatori au fost străini, atraşi de tradiţiile din zona Transilvaniei şi de meşteşugurile de aici.
"Vizitatorul, fie el din ţară, fie din străinătate, când vine aici, observă aceste locuri, eventual face şi câteva fotografii, cum sunt şi aceste selfie-uri mai nou, dar nu numai că se bucură de privelişte, dar şi pleacă cu o experienţă nou învăţată, practic învaţă lucruri noi. Acesta este rolul atelierelor interactive pe care noi le organizăm frecvent aici", Cosmin Călinescu - PR Muzeul Astra .
Zona morilor de vânt, lacul, dar şi minişantierele arhaice de tăiat lemn şi dărăcit lâna sunt cele mai fotografiate obiective din complexul care se întinde pe mai mult de 90 de hectare. Complexul are peste zece kilometri de alei, aşa că turiştii pot face plimbări de tot felul, de la clasicul mers pe jos, până la un scurt tur cu trăsura sau cu sania.
"Cursurile de apă sunt foarte frumoase, aşa adaugă la peisajul natural. Ne-am intrebat şi o să întrebăm la intrare că nu ştiu răspunsul..cum au adus toate casele, cum au fost aduse aici. Asta e o întrebare care l-a interesat pe băiatul meu care are 9 ani, turistă.
"Este un spaţiu deschis, deci copiii se pot bucura de o plimbare. Trebuie să mă mai întorc aici altădată pentru că azi nu avem cum să vedem totul", tuist străin.
Peste 500 de ateliere şi demonstraţii meşteşugăreşti au încântat turiştii de-a lungul anului trecut.
"Avem case de olar, în care bineînţeles sunt ilustrate toate tipurile de instrumentar specific, de la oale foarte simple, de la căni menite a fi folosite pentru uzul zilnic, până la obiecte care aveau destinaţia de a înfrumuseţa, nu a fi neapărat practice..de a înfrumuseţa interiorul casei, interiorul gospodăresc, cum ar fi tot felul de ulcioare frumos colorate, decorate", Adrian Scheianu - muzeograf .
La Târgul de țară turiştii au putut asista la peste 60 de ateliere gastronomice, unde au venit să îşi prezinte talentul culinar 82 de bucătari tradiționali. Aşa că vizitatorii au putut gusta din preparate tradiționale românești, săsești, maghiare, rome sau lipovenești.
"Aici este locul unde tradiţiile merg mai departe. Şi, nu-i aşa?! Ce am fi noi toţi fără satul românesc? Este cel mai mare muzeu deschis în aer liber din Europa, este vorba despre Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aici practic regăsim un conglomerat etnografic al României. Avem monumente aduse din toate zonele istorice ale ţării, de asemenea, acest loc este susţinut puternic de către o interacţiune făcută în mod direct cu publicul", Cosmin Călinescu - PR Muzeul Astra
Cel mai nou pavilion din complex găzduieşte Muzeul Civilizaţiei Transilvane, unde sunt expuse aproape 10.000 de broderii, 4000 de obiecte de cult şi peste 4000 de vase de ceramică. Cât priveşte preţul biletelor, acesta este de 17 lei pentru un adult, 10 lei pentru un pensionar si 3,5 lei pentru elevi şi studenţi. În perioada iernii muzeul din Dumbrava Sibiului este deschis între 9 şi 17:00.
Operator: Lucian Sandu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News