10 ani de la Capitala Culturală Europeană
Sibiul aniversează 10 ani de când a devenit Capitală Culturală Europeană, în 2007. Proiectul i-a adus orașului nu numai mai multă faimă, dar și mai mulți turiști. Pentru aniversarea de 10 ani, Sibiul a avut invitați de marcă: ambasadori din 9 țări și 120 de conferențiari, de pe patru continente.
Programul Sibiu, Capitală Culturală Europeană a fost o adevărată gură de oxigen pentru turismul din orașul transilvănean. Succesul proiectului a făcut ca vizitatorii să sosească aici și după 10 ani.
"Este un oraș foarte frumos, aceste clădiri vechi... Îmi place!", turist străin.
"E frumos, ne-a plăcut. Am stat trei zile și n-am reușit să vedem decât ce e în general de văzut - bisericile, piețele și Muzeul Civilizației", turist.
"Am vrut să le arăt oamenilor ce orașe frumoase sunt aici. Pentru mine, acesta este cel mai frumos oraș din România", turist străin.
Numărul turiștilor străini s-a dublat, în urma programului Capitală Culturală Europeană. Și a rămas constant, chiar și după un deceniu.
Șaizeci de mii de turiști a avut Sibiul anul trecut, în fiecare lună, în vârf de sezon. Cifra este impresionantă dacă ne raportăm la numărul de locuitori, față de care reprezintă un procent de aproape 43 la sută.
Aniversarea este marcată, acum, prin programul Sibiu, Capitală Universitară Europeană. Peste 120 de lectori din Europa, Asia, America și Africa au venit în oraș.
"În Africa de Sud, a fost experiența Apartheid, care a dezumanizat și a oprimat majoritatea populației din țara noastră, care ne-a cauzat multă durere și suferință. Și poate că, în contextul României, ar putea fi descrisă ca efectele și experiențele comunismului", Jerry Pillay - Universitatea din Pretoria, Africa de Sud.
Nouă ambasadori, din țări ca Japonia, Danemarca, Pakistan, Gambia, Cehia și Siria participă la programul Capitală Universitară.
"Orașul Sibiu este, desigur, foarte cunoscut, a fost Capitala Culturală a Europei în 2007. Este foarte important să avem relații cu Sibiul, în toate domeniile, nu doar în educație", E.S. Saker Malkawi - ambasador al Iordaniei.
Pe parcursul următoarelor zile, la Universitatea din Sibiu vor avea loc prelegeri pe teme diverse, incluzând medicină, turism, economie, tehnologie, cultură, studii analitice, leadership, cu nu mai puțin de 120 de speakeri, din Germania, Norvegia, până în Egipt și Indonezia.
"Cultura este universală, iar voi vă pricepeți foarte bine la asta. Este un oraș foarte frumos. este o bijuterie în România", Martin Alonso Borrego Llorente - speaker din Egipt.
"Sărbătorim 10 ani de la Sibiu, Capitală Europeană, Universitatea fiind un catalizator care promovează cultura și știința. De data aceasta, suntem foarte ferciți că peste 2.000 de studenți participă la work-shopurile acestei săptămâni", Dana Preda - reprezentant ULBS.
Programul Capitală Universitară se încheie în 12 mai. Intrarea la toate conferințele este liberă.
reporter: Adela Mohanu / operator: Lucian Sandu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News