Droguri și urși. Frica de greșeală și erorile premierului
“De multe ori, politicienii, consilierii, actorii în spațiul public cred că alegerile se câștigă convingând alegătorii. Practica ne arată că nu este chiar așa. Alegerile se câștigă emoționând alegătorul, se câștigă pe bază de emoție și nu de argument”. Observația, făcută de președintele Klaus Iohannis în urmă cu 8 ani, pare să fi fost însușită de actuala guvernare. În loc de soluții, liderii puterii stârnesc emoție, pentru ca apoi să-și recunoască greșelile și să încerce să le repare. Iar atunci când nu creează ei false probleme, guvernanții sunt paralizați când vine vorba despre chestiuni reale pe care le e frică să le înfrunte.
Ultimele două cazuri ale acestui stil de a guverna sunt ordonanța anti-drog și problema urșilor. Pare ridicol în condițiile în care România are de luptat cu inflația sau cu deficitul bugetar uriaș, însă aceste două probleme domină acum agenda Executivului. În cazul ordonanței anti-drog, vorbim despre o invenție a guvernanților, un subiect artificial creat pentru a ocupa agenda publică. Nu era nimic urgent în a adopta acest act normativ fără ca el să fi fost pus în mod real în transparență. Emoția publică după cazul 2 Mai s-a estompat, iar Guvernul ar fi avut timp suficient să discute cu toți actorii relevanți despre cum ar trebuie combătut eficient consumul de droguri la volan. Premierul Ciolacu a preferat, însă, să bruscheze societatea cu ordonanță care a creat mai multe probleme decât a rezolvat. A fost forțat apoi să vină cu corecturi, ascunzând și de această dată problema principală, sursa răului: combaterea traficului de droguri.
În cazul populației de urși, Executivul s-a văzut nevoit să reacționeze, după tragedia tinerei ucise de urs pe traseul Jepii Mici din Bușteni. În loc să vadă de ce nu s-a aplicat până acum legislația existentă, Marcel Ciolacu a anunțat o sesiune extraordinară a Parlamentului, care să aprobe legea prin care vor fi eutanasiați sau împușcați urșii din zonele cu risc mare. (Până și marele absent, președintele Klaus Iohannis, s-a arătat preocupat, de la Washington, de situația urșilor.) Din nou un gest pompieristic, menit să acopere incompetența sau indolența criminală cu care autoritățile au tratat această problemă. De data aceasta, Guvernul a înțeles că trebuie să lase legislația pe mâna Parlamentului, unde erorile pot fi corectate prin dezbateri între aleși.
Încercând să mimeze o activitate guvernamentală efervescentă, Marcel Ciolacu greșește din ce în ce mai des, iar imaginea sa ca prezidențiabil se erodează cu fiecare bâlbă. Iar cel mai mult îl afectează pierderea autorității în fața miniștrilor PNL. Deși a încercat să-i paseze lui Cătălin Predoiu responsabilitatea pentru ordonanța anti-drog, ministrul Justiției l-a contrazis public. Iar acest episod vine după ce, în plin scandal legat de data alegerilor, Predoiu a ignorat cererea prim-ministrului de pregăti hotărârea de guvern cu prezidențialele fixate în septembrie. De teama nu a nu greși grav și a-și spulbera șansele la Președinția României, premierul comite tot mai multe erori.
În pregătirea candidaturii la Președinție, premierul Ciolacu ar trebui să analizeze ce imagine vrea să proiecteze: aceea a unui politician șovăielnic, maleabil după valul simpatiei/antipatiei publice sau aceea a unui lider capabil să administreze o guvernare și o țară. Cum alegerile se câștigă cu emoție, tot așa se pot și pierde. În cele din urmă, electoratul vrea la conducerea țării politicieni care să pară măcar actori raționali, stăpâni pe situație, gata să facă față oricărei crize puse în fața țării de această lume instabilă.
- Etichete:
- droguri
- urs
- marcel ciolacu
- liliana ruse