Sondajul Avangarde, realizat la comanda Digi 24, șochează prin diferența foarte mare dintre Cristian Popescu-Piedone și Nicușor Dan. Realizat imediat după lansarea candidatului PSD – PNL la Primăria Capitalei, sondajul arată următorul clasament: Piedone – 44%, Nicușor Dan – 27% și Cătălin Cîrstoiu – 16%. Și cercetarea sociologică prezentată de actualul primar în urmă două săptămâni indica același ordine a preferințelor (Piedone – 40,4% și Nicușor Dan – 39,3%), însă datele erau valabile înainte de anunțarea candidatului susținut de către liberali și pesediști.
Diferența dintre Popescu Piedone și Nicușor Dan e într-adevăr mult mai mare decât estimau chiar și susținătorii celor doi. Îngrijorătoare pentru primarul în funcție, datele sondajului i-au năucit pe susținătorii lui. Cum e posibil ca un personaj ca Piedone – corupt, tupeist și incult, așa cum îl descriu adversarii și anchetele de presă -, să conducă în fața unui intelectual cinstit? Răspunsul vine nu doar din primul mandat al lui Nicușor Dan, ci și din valul de nemulțumire care a cuprins societatea românească după pandemie.
Nicușor Dan nu este un bun comunicator. Primarul a părut dezinteresat de viața cotidiană a bucureștenilor, de probleme zilnice legate de trafic, parcări, apă caldă și căldură, poluare sau situația spitatelor. Plângerile privind întreruperea căldurii iarna și a apei calde vara au fost întâmpinate cu declarații lipsite de empatie. Lucrurile bune din mandat – reabilitarea rețelei de termoficare, blocarea rechinilor imobiliari și modernizarea transportului public – au fost acoperite de tăcerea lui Nicușor Dan.
Piedone s-a poziționat, în schimb, ca primarul care aflat lângă oamenii necăjiți, ignorați de partidele la putere. S-a folosit de achitarea sa în dosarul “Colectiv” pentru a poza în victimă a sistemului, deși este un produs al lui. Scandalurile de nepotism și corupție nu l-au atins, ci, paradoxal, i-au consolidat aura de justițiar în numele celor fără putere. Negocierile eșuate cu PSD și Marcel Ciolacu pentru susținerea candidaturii la Primăria Generală i-au șlefuit alura de independent.
Chiar dacă sondajul Avangarde arată o diferență mare între Piedone și Nicușor Dan, nu înseamnă că primarul Sectorului 5 va fi câștigător cert. Campania electorală pe care o vor duce primii clasați – cei doi și doctorul Cîrstoiu - va fi decisivă pentru rezultatul final. Este de așteptat ca Piedone să facă ce știe cel mai bine: raiduri în piețe, interacțiuni directe cu bucureștenii de rând și gesturi excentrice (de genul episodului cu roaba). Posibila alianță la vedere cu AUR, sugerată de liderul partidului, îi poate aduce un scor și mai bun, dacă Simion își retrage candidatul.
Nu știm deocamdată ce fel de campanie electorală va face Nicușor Dan. Teoretic, acțiunile lui electorale trebuie să îi țintească direct locuitori, nu doar prin efectul de bulă (postări pe rețele sociale) cu care primarul a fost obișnuit sau prin discursul anti-PSD cu care rezonează o parte din ce în ce mai mică a electoratului (bucureștenii au mai ales primari generali pesediști – Sorin Oprescu și Gabriela Firea). Nicușor Dan își poate recupera electoratul pierdut în primul mandat și poate atrage noi voturi din zona nehotărâților, având atuul experienței de patru ani în gestionarea celei mai complexe primării. Spre deosebire de contracandidați, el este singurul care practica administrării unor oraș cu 4 milioane de locuitori. Din zona nehotărâților, vor lua însă bucăți și Piedone, și Cătălin Cîrstoiu.
Cât despre primarul Sectorului 5, succesul din acest moment nu stă doar în charismă, ci în capacitatea de a agrega electoratul sătul de clasa politică actuală, care se simte marginalizat și ignorat. Piedone este personificarea valului AUR.