Editorial Vaccinul anti-Covid: afacerea secolului sau bun public?

Data actualizării: Data publicării:
Mihai Tudose
Mihai Tudose
Europarlamentar
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Mihai Tudose a fost prim-ministru al României, și este europarlamentar social-democrat.
mihai tudose, portret
Sursa Mihai Tudose/Facebook

Dacă România continuă să vaccineze anti-Covid în ritmul actual, atunci ținta de 70% din populația adultă vaccinată ar fi atinsă în noiembrie 2022, nu în septembrie anul acesta, cum e obiectivul Comisiei Europene pentru UE. Ungurii ar termina în iulie 2022, belgienii în 2024, bulgarii prin 2030. Singura țară europeană care vaccinează conform calendarului pentru imunizarea până în vară nu mai e, ironia sorții, în UE: Marea Britanie.

Ca să ne atingem obiectivul vaccinării, ar trebui să triplăm dozele administrate zilnic. Pentru asta e clar că trebuie să se schimbe ceva radical. Atât la nivel european, pentru reglarea producției și distribuirii de vaccinuri, cât și la nivel național, pentru eficientizarea procesului. Și asta pentru că vaccinarea nu e un scop în sine, ci mijlocul de a reporni economia și de a reveni treptat la normalitate.

Întârzierile în livrarea vaccinurilor deja aprobate la nivelul Uniunii s-au suprapus peste explozia noilor tulpini ale virusului. Situația actuală nu e doar din vina companiilor farmaceutice, care au încasat banii în avans și n-au scos un sunet despre capacitatea lor de producție până n-a venit momentul faptelor.

E mai ales răspunderea Comisiei Europene, căreia statele membre i-au încredințat coordonarea negocierii, contractării și aprovizionării cu vaccinuri. Devine alarmantă secretomania în care sunt învăluite contractele încheiate de Comisie cu șase mari producători farmaceutici, dintre care trei au obținut, până acum, aprobarea Agenției Europene a Medicamentului.

Chiar și din variantele publicate la insistența Parlamentului European, lipsesc datele-cheie: prețul și termenul de livrare. Știm doar cifrele amețitoare care ne-au umplut de speranță la finalul anului trecut - în total, 2,3 miliarde de doze pre-comandate pentru UE.

Ne afectează, desigur, și deficitul structural al Uniunii, relevat de pandemie, într-un domeniu care nu mai poate fi gestionat doar la nivel național pentru a face față unei asemenea provocări. Nu avem o Europă a sănătății și plătim prețul. Startul ratat al campaniei de imunizare se traduce în vieți pierdute și se va resimți curând în economie și învățământ.

Cu întârziere, Comisia Europeană (CE) a decis restricționarea, de la 30 ianuarie, pentru următoarele două luni, a exporturilor de vaccinuri care fac obiectul unui contract de achiziție cu UE și nu au autorizație de export. Surprinzător, după ce a cheltuit până acum 2,7 miliarde de euro pentru vaccinuri care nu mai vin, CE mai cere 1,5 miliarde de euro, după cum a transmis, luni, comisiei europarlamentare pentru Buget directoarea generală pentru Sănătate din CE.

Numită în octombrie, doamna Gallina are o experiență de 20 de ani în direcția de comerț internațional a Comisiei. Și totuși, în cursa vaccinării, UE e în urma Israelului, SUA și Marii Britanii...

De la penuria de măști, am ajuns la criza vaccinurilor. Și suntem cu banii dați. Și ne pregătim să mai dăm. Oare e cazul să ne setăm orizontul de așteptare pentru când alte două companii europene, cu care Comisia negociază acum, vor demara producția?...

Iată cum opacitatea duce la lipsă de încredere și suspiciune. Politic, eventual și juridic, subiectul e pe cale să explodeze în Parlamentul European, în sesiunea de săptămâna viitoare, și, posibil, la Curtea de Justiție a UE. Dacă nu se găsește urgent o soluție.

O variantă interesantă a fost avansată de președintele Consiliului European, Charles Michel, în urma propunerii europarlamentare ca vaccinurile să fie declarate bunuri publice: e vorba de adoptarea de măsuri excepționale, în baza art. 122 din Tratatul privind Funcționarea UE - care se referă la acțiuni în caz de catastrofe și evenimente extreme.

Drept urmare, ar putea să fie anulate restricțiile ce decurg din brevetele și licențele producătorilor de vaccinuri anti-Covid, pentru a asigura producția necesară statelor membre.

Vă dați seama ce bătaie de cap ar însemna asta pentru tandemul Florin Cîțu - Vlad Voiculescu? În loc să taie panglica la cutia cu doze ajunsă-n vamă, ar trebui să se ocupe de capacități de producție. Tocmai ei, care sunt specializați în vânzări...

Partenerii noștri
Playtech
Cum se conduce corect o mașină diesel. Turația ideală pentru a proteja motorul și transmisia
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”