Un update național urgent, absolut necesar
Putem căuta explicații pentru rezultatele alegerilor parlamentare, însă mi se pare necesar să ne desfășurăm agenda publică mai departe, să constatăm că sunt lucruri care trebuie obligatoriu trecute pe un „to do list”. În noul context parlamentar va fi mai dificil nu doar pentru PNL, va fi mai dificil pentru toată lumea, deopotrivă pentru clasa politică și societate. Dar datoria noastră este să mergem înainte.
Rezultatul obținut de PSD în alegeri condamnă acest partid la opoziție pentru că, deși individual are cei mai mulți parlamentari, este izolat și nu poate forma o majoritate care să susțină un guvern. În partea cealaltă, PNL are spațiu politic de a negocia și forma o majoritate parlamentară.
În aceste condiții, România are acum posibilitatea de a beneficia de potențarea PNL ca partid axat pe consolidarea relației UE-NATO și pe recredibilizarea României după ce guvernările ghidonate de Dragnea ne-au trimis în derizoriu cu tot felul de gafe care mai de care mai jenante. Pragmatic vorbind, acest obiectiv de țară are legătură directă și cu patriotismul și cu mândria de a fi român. România trebuie să aibă un comportament diplomatic previzibil și clar, aceste două atribute având rolul de a conferi încredere partenerilor externi.
Poziționarea PNL ca garant al unei Românii orientate spre dezvoltarea relațiilor UE-NATO și având drept principii democrația liberală, economia de piață și statul de drept - este unul dintre obiectivele care trebuie să iasă în evidență în următoarea perioadă.
În al doilea rând, România chiar are nevoie de un partid care să fie un filon constant de idei și politici publice bazate pe investiții. Dacă nu vom avea suficientă forță și susținere în această direcție, nu vom reuși să înaintăm prea departe cu dezvoltarea economiei, deci nici nu vom avea mari șanse de a rezolva problemele sistemice.
Din punct de vedere politic, România trăiește un vis urât prin apariția unui partid care are nenumărate păcate (de la misticism, la neo-legionarism, până la populism și nepotism cras), o struțo-cămilă care a speriat deja cancelariile și mass media europene. Însă, așa cum s-a întâmplat și în statele occidentale dezvoltate atunci când s-au confruntat cu apariții politice similare, celelalte partide românești pot da dovadă de înțelepciune și să izoleze politic acest accident nefericit.
Nu în ultimul rând, în România se resimte la fiecare pas nevoia unor reforme pentru care trebuie lansate dezbateri publice reale. Nu este timp de pierdut și trebuie căutată urgent susținere pentru mult întârziata reformă constituțională. Sunt nenumărate aspecte constituționale unde domnește confuzia, ne putem gândi acum la corecții care să vină din toate direcțiile din societatea românească.
Dezbaterile, bunele intenții, negocierile și tactul pot fi instrumentele prin care, în următorii ani s-ar putea ajunge la un consens rezonabil pentru toată lumea. Cu ajutorul lor trebuie să începem să vorbim despre celelalte lucruri care trebuie aduse la zi, un veritabil update național absolut necesar care să cuprindă o modernizare transdisciplinară, dar cu rădăcini în reforma administrativă, într-o urgentă reformă a sistemelor de pensii, în revigorarea sistemelor de educație și sănătate.
Trebuie să începem și punctul de plecare poate fi îmbrățișarea unor principii de lucru precum regionalizare, descentralizare și depolitizare. Nu avem timp de pierdut, datoria noastră este să mergem înainte.
- Etichete:
- pnl
- alexandru muraru
- vocile digi