Tu ce vrei de la România? | Educaţie eficientă, ca în Vest

Data actualizării: Data publicării:
martiana si al ei

Dacă şcoala din România ne-a demonstrat, în repetate rânduri, că urcă pe podium elevi olimpici, piaţa muncii adună mii de şomeri absolvenţi. Au şi ţările din Occident această problemă. Diferenţa este că autorităţile de acolo o gestionează mult mai bine decât cele de la noi.

Nu de puţine ori, învăţământul României a fost criticat pentru că nu pregăteşte tinerii pentru a se integra pe piaţa muncii. O dovadă e şi numărul mare al celor care s-au stabilit în străinătate. Ce funcţionează în Marea Britanie mai bine decât la noi ne-a spus Andrei Ilieş, fost student român în Marea Britanie şi, în prezent, angajat la o companie de transport aerian din Londra.

Andrei Ilieş:

Sistemul de învăţământ românesc este sistemul în care am învăţat şi în care m-am format timp de 15 ani. Nu aş dori să îl critic pentru că nu ar fi corect. Aş dori să spun însă ce ar putea să îl facă mai eficient atât pentru România ca şi stat, cât şi pentru cetăţean în sine. Din experienţa mea ca şi student în Marea Britanie am învăţat că lucrurile aici sunt mai practice în sensul în care universităţile încurajează tinerii să urmeze internshipul încă din timpul facultăţii, iar în unele cazuri îi obligă să urmeze aşa-numitele programe de "student placement" care sunt strategii de integrare pe piaţa muncii, puse la punct de universităţi în colaborare cu statul britanic şi cu companiile private. De altfel, multe companii oferă absolvenţilor şansa de specializare profesională. Aceste programe se numesc „graduate schemes” în care absolventul are şansa să intre în structurile de conducere ale companiei respective. Probabil, ce are în plus Marea Britanie faţă de România când vine vorba de sistemul de învăţământ este continuitate. Iar această continuitate este influenţată de mai mulţi factori: politic, organizatoric, social. Am însă speranţa că sistemul de învăţământ românesc va învăţa din celelalte sisteme europene şi se va dezvolta, se va adapta la noile standarde.

Lasă un comentariu pe pagina de Facebook a Jurnalului de seară sau trimite-l pe adresa de mail redacţie@digi24.ro. Sau înregistrează-ţi părerea, cel mult un minut, şi trimite-o pe WhatsApp la numărul 0771 100 304, cu menţiunea „Pentru Jurnalul de Seară”.

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”