Editorial Repetenții politici și problemele școlii

Data publicării:
Dacian Cioloș
Dacian Cioloș
Europarlamentar REPER
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Dacian Cioloș este europarlamentar al grupului Renew din Parlamentul European, fost prim-ministru al României.
dacian ciolos face declaratii
Europarlamentarul Dacian Cioloș. Foto: Inquam Photos / George Călin

Șefii cartelului PSD-PNL, unul cu acuzații grave de plagiat și altul care a terminat târziu o facultate dubioasă care nu avea acreditare când și-a început el studiile, sunt azi în poziția din care ar trebui să rezolve problemele grave din educație. Pare o glumă, dar acesta este azi sistemul politic dominat de baroni locali și bazat pe sinecuri de la care lumea așteaptă o reformă care să rezolve ceea ce s-a întâmplat vineri, la simularea Evaluării Naționale. Rezultatele copiilor de clasa a VIII-a sunt grăitoare: aproape 60% dintre elevi nu au reușit să ia 5 la matematică și o treime au picat la limba română.

De săptămâni întregi, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă de la partidul comasat vorbesc doar despre cum să aranjeze alegeri, alianțe electorale și cum să împartă funcții, în timp ce din școală primim vești tot mai proaste. Dar cartelul PSD-PNL nu guvernează pentru elevi, pentru studenți sau pentru cetățeni: guvernează exclusiv în interes de partid. Educația este bună ca temă de campanie și atât. PSD și PNL nu sunt interesate să găsească vreo soluție pentru a le da o șansă reală la educație celor care nu au bani de meditații sau nu trăiesc în orașe mari.

Din cauza situației dezastruoase din învățământ, România are un întreg sistem paralel de educație, adresat exclusiv celor cu mijloace financiare: se cheltuie 120 de milioane de lei pe lună pe meditații, 31% dintre elevii din clasele V - XII luând lecții suplimentare la cel puțin o materie. Restul, în jur de 15%, sunt nevoiți să abandoneze școala, din cauza sărăciei în care se află o treime din țară, încă din clasa a VIII-a.

Dacă acest sistem continuă, copiii au doar două ieșiri - ambele falimentare pentru țară. Cei cu resurse părăsesc țara în căutarea unor licee și universități competitive, pe măsura ambiției lor, iar cei fără resurse ori abandonează, ori continuă cu șanse din ce în ce mai mici să performeze.

Pierdem generații întregi în ”social-democrația” lui Marcel Ciolacu care nu se aplică și acestor copii, ea e bună doar pentru membrii de partid și pentru baroni.

Partenerii noștri
Playtech
Ce au făcut soldații din Coreea de Nord prima dată când au ajuns în libertate. Au rupt
Digi FM
Fosta amantă al lui Donald Trump trăiește într-o rulotă: „Am primit amenințări cu moartea de la susținătorii...
Pro FM
Antonia a postat o poză editată și a mărturisit că s-a îngrășat din cauza problemelor de sănătate: "Cum e...
Film Now
Răspunsul surprinzător al lui Daniel Craig, după ce a fost întrebat pe cine i-ar plăcea să vadă în rolul...
Adevarul
Victoria lui Trump, explicată pe înțelesul oricui de un profesor român din SUA. „Aici sunt lecțiile de...
Newsweek
700.000 pensii NU cresc la 1 ianuarie decide guvernul și FMI. Ce adevăr e în știrea devenită virală?
Digi FM
Motivul pentru care Alex Velea și Antonia promovează jocurile de noroc: „Ne vindem imaginea. N-am făcut nimic...
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Ce face și cum arată Victoria Principal la 73 de ani. Acum aproape cinci decenii devenea cunoscută în...
UTV
Loredana Groza starneste reactii controversate in mediul online: poze provocatoare la 54 de ani