Editorial Repetenții politici și problemele școlii

Data publicării:
Dacian Cioloș
Dacian Cioloș
Europarlamentar REPER
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Dacian Cioloș este europarlamentar al grupului Renew din Parlamentul European, fost prim-ministru al României.
dacian ciolos face declaratii
Europarlamentarul Dacian Cioloș. Foto: Inquam Photos / George Călin

Șefii cartelului PSD-PNL, unul cu acuzații grave de plagiat și altul care a terminat târziu o facultate dubioasă care nu avea acreditare când și-a început el studiile, sunt azi în poziția din care ar trebui să rezolve problemele grave din educație. Pare o glumă, dar acesta este azi sistemul politic dominat de baroni locali și bazat pe sinecuri de la care lumea așteaptă o reformă care să rezolve ceea ce s-a întâmplat vineri, la simularea Evaluării Naționale. Rezultatele copiilor de clasa a VIII-a sunt grăitoare: aproape 60% dintre elevi nu au reușit să ia 5 la matematică și o treime au picat la limba română.

De săptămâni întregi, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă de la partidul comasat vorbesc doar despre cum să aranjeze alegeri, alianțe electorale și cum să împartă funcții, în timp ce din școală primim vești tot mai proaste. Dar cartelul PSD-PNL nu guvernează pentru elevi, pentru studenți sau pentru cetățeni: guvernează exclusiv în interes de partid. Educația este bună ca temă de campanie și atât. PSD și PNL nu sunt interesate să găsească vreo soluție pentru a le da o șansă reală la educație celor care nu au bani de meditații sau nu trăiesc în orașe mari.

Din cauza situației dezastruoase din învățământ, România are un întreg sistem paralel de educație, adresat exclusiv celor cu mijloace financiare: se cheltuie 120 de milioane de lei pe lună pe meditații, 31% dintre elevii din clasele V - XII luând lecții suplimentare la cel puțin o materie. Restul, în jur de 15%, sunt nevoiți să abandoneze școala, din cauza sărăciei în care se află o treime din țară, încă din clasa a VIII-a.

Dacă acest sistem continuă, copiii au doar două ieșiri - ambele falimentare pentru țară. Cei cu resurse părăsesc țara în căutarea unor licee și universități competitive, pe măsura ambiției lor, iar cei fără resurse ori abandonează, ori continuă cu șanse din ce în ce mai mici să performeze.

Pierdem generații întregi în ”social-democrația” lui Marcel Ciolacu care nu se aplică și acestor copii, ea e bună doar pentru membrii de partid și pentru baroni.

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
calin georgescu aur
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...