„Numărătorul de bani” este o ocupație prevăzută azi în nomenclatorul ocupațiilor din România la poziția 421104. El este secondat îndeaproape de „verificatorul de bani”, cod 421105. Nu că ar fi ceva imoral, înjositor sau neplăcut să numeri bani. Ideea este să fie suficient de numărat încât o mașinărie automată să nu facă față.
O dată la zece ani, o plimbare prin nomenclator ne arată cât de volatilă este piața muncii. Profesii absolut onorabile, izvorâte din realitatea profesională a unor vremuri, se regăsesc brusc la marginea unei cereri schimbătoare. Mecanismele economice ale societății creează periodic nevoie de specializări care se vor fi dovedit în scurt timp temporare.
Studiile arată că pe parcursul unei vieți de 70-80 de ani, o persoană va schimba câteva statusuri profesionale diferite, va dobândi noi cunoștințe, priceperi și deprinderi. Va lucra în zone economice care nu existau la momentul debutului său. Rare sunt cazurile în care va avea aceeași ocupație timp de jumătate de secol.
Categoric, nașterea și dispariția profesiilor nu pot fi anticipate cu precizie. Dinamica inovației a forțat largi comunități la schimbări majore în ocupații și stil de viață. Să ne gândim doar la ce însemna mineritul acum 70 de ani și la ce presiune este astăzi supus de grija tot mai crescută pentru surse de energie regenerabilă. Să reflectăm la agricultori, la docheri sau la constructori. Și lista poate continua.
În săptămânile care urmează, alături de ministrul muncii și protecției sociale, dna Raluca Turcan, oganizăm o dezbatere publică privitoare la #meseriileviitorului2030 pentru a pregăti împreună cu reprezentanții industriilor și mediului academic trecerea către profesiile secolului 21. Aștept mesajele voastre pe instagram.com/georgecristiantuta pentru a contribui la conversația despre #meseriiletrecutului și #meseriileviitorului. Până atunci, vă las să descoperiți singuri ocupația din nomenclator sub codul 932910.