PSD revine în forță, PNL contemplă dezastrul
Primele estimări statistice confirmă că Partidul Social Democrat este marele câștigător al alegerilor locale. Nu este singura previziune confirmată.
Cifrele disponibile în acest moment arată și că Partidul Național Liberal a obținut rezultate foarte slabe în București și destul de slabe în restul țării, dacă luăm ca punct de referință faptul că nu cu mult timp în urmă scorul politic al partidului era peste cel al PSD. La ora la care scriu aceste rânduri, PNL este cotat cu zece procente în urma PSD.
Deși a ratat pentru a doua oară funcția de primar, Nicușor Dan și formațiunea sa, Uniunea Salvați Bucureștiul, au reușit să devină a doua forță politică în Primăria Capitalei și să obțină scoruri bune și în câteva primării de sector. Practic, USB a devenit azi partidul numărul doi din București, detronând PNL. În această schimbare constă marea noutate a alegerilor din 6 iunie.
Chiar dacă lipsesc rezultatele finale și detaliate câteva observații se impun.
În primul rând, s-au văzut efectele votului într-un singur tur. După informațiile disponibile acum, rezultatele de anul acesta ale PSD nu sunt mai bune, ca medie, decât cele din 2012. Ba, pe alocuri, sunt chiar mult mai slabe.
Gabriela Firea va deveni primar al Bucureștiului cu aproximativ 200 – 250.000 de voturi, adică aproape jumătate față de câte a obținut acum patru ani Sorin Oprescu – 450.000. Radical diferit este că acolo unde PSD nu a reușit să obțină din primul tur 50%, forțele de dreapta nu au avut ocazia de a se uni în turul doi și de a-i învinge pe social-democrați.
Dacă în 2000 s-ar fi votat într-un singur tur, Traian Băsescu nu ar fi ajuns primarul Capitalei și, cine știe, poate nici președintele României. În acele alegeri, în primul tur, Sorin Oprescu a obținut 41%, în timp ce Traian Băsescu doar 17%. Și cu toate acestea, în turul doi Traian Băsescu l-a învins. Dacă ne uităm la scorurile obținute de Nicușor Dan, Cătălin Predoiu și Robert Turcescu, este limpede că în eventualitatea unui tur doi Gabriela Firea ar fi avut mari dificultăți pentru a-și adjudeca primăria Bucureștiului.
În București dar și în multe alte orașe mari din țară se vede cât de mult a pierdut PNL odată cu votarea, în 2015, a legii care a introdus votul la locale într-un singur tur. Harta politică a marilor primării ar fi arătat altfel dacă și de această dată primarii ar fi fost aleși în două tururi. PNL și-a securizat, poate, mai multe comune și orașe mici, dar a pierdut masiv în marile orașe față de potențialul cu care era creditat în urmă cu un an.
Ori, acest rezultat îi va costa mult la parlamentare dacă nu schimbă ceva radical în modul în care abordează lupta cu PSD. Iar ce trebuie schimbat este exact ceea ce ar fi trebuit schimbat și în pregătirea alegerilor locale — alți candidați, oameni noi, integri, profesioniști, în acord cu ceea ce strada le-a cerut după Colectiv.
Scorul prost obținut și un procent consistent din cifrele absenteismului le sunt imputabile pentru că nu au respectat ceea ce le-au cerut oamenii care au obținut în stradă plecarea lui Victor Ponta. PNL a ales să reacționeze la așteptările oamenilor exact ca PSD — "câinii latră, caravana trece". Din nefericire pentru PNL, ei au un electorat mult mai pretențios decât PSD. De aceea au fost lăsați în ofsaid de bucureșteni și de cetățenii altor mari orașe.
Acestea fiind zise, este greu de imaginat cum vor rezista Vasile Blaga și Alina Gorghiu la conducerea PNL după rezultatul de azi. În același timp, nici nu se întrevede vreun lider suficient de puternic care să le ia locul. Singurul care putea emite natural pretenții la poziția de președinte al liberalilor, Cătălin Predoiu, este practic scos din cursă și foarte probabil contemplă varianta ieșirii din politică.
Pentru PSD rezultatele de azi înseamnă mult mai mult decât înfrângerea PNL — un adversar care părea, cu doar câteva luni în urmă, că va deveni noul partid alfa al țării. Înseamnă în primul rând și o nouă șansă de a reveni la guvernare. Acum, repede, dacă vor reuși să treacă o moțiune de cenzură împotriva guvernului Cioloș, dar și să-l convingă pe președintele Iohannis să desemneze un premier propus de ei.
Și dacă nu vor alege varianta unui blitz-krieg, scorul de azi le oferă prima șansă în alegerile parlamentare. Însă, până atunci mai e și nerăbdarea unui nucleu din PSD va tensiona foarte mult atmosfera. Tendința din ultima perioadă a unui grup apropiat de Victor Ponta de a pune presiune pe Liviu Dragnea pentru a determina căderea executivului se va accentua. Cu toate acestea, Dragnea nu pare dornic să îi facă joul lui Ponta. Știe că sunt șanse mici ca președintele să desemneze ca premier un pesdist, dar are, probabi, și alte motive, care țin de problemele sale penale.
Însă nu doar tema intrării la guvernare va reveni în forță pe agenda PSD ci și cea a modificărilor legilor anticorupție.
În timp ce înfrângerea PNL îi privește doar pe politicienii și susținătorii săi, victoria categorică a PSD s-ar putea să ne privească pe toți, foarte curând.
Citește despre motivele absenteismului din București în editorialul ”Avem cu cine vota”
- Etichete:
- alegeri
- rezultate alegeri