Siegfried Mureșan: "Trebuie în sfârşit să le spunem oamenilor" de ce AUR este "periculos"

Data publicării:
Siegfried Muresan bei einer Pressekonferenz zum REPowerEU-Kapitel in Aufbau- und Resilienzplänen im Europäischen Parlame
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan. Foto: Profimedia Images

"Trebuie în sfârşit să le spunem oamenilor" de ce AUR este "periculos" şi "în ce măsură lucrurile pe care ei le spun servesc agendei, intereselor, priorităţilor Federaţiei Ruse", a declarat luni eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan, care estimează, în acelaşi timp, că forţele antieuropene din UE "vor continua să fie minoritare" în viitorul legislativ comunitar, în urma alegerilor europene de la începutul lunii iunie.

"În ceea ce priveşte România, cred că trebuie în sfârşit să spunem oamenilor de ce acest partid (AUR - n.r.) sau aceste partide, dacă vor fi două, sunt periculoase. În ce măsură lucrurile pe care ei le spun servesc agendei, intereselor, priorităţilor Federaţiei Ruse", a spus europarlamentarul PPE la o întâlnire cu jurnalişti români în Parlamentul European, reunit în această săptămână în sesiune plenară la Strasbourg.

"Federaţia Rusă a înţeles că nu mai poate crea un curent prorus aproape niciunde în Uniunea Europeană, nici în România, fiindcă de la începutul războiului - pe care, de altfel, Federaţia Rusă nu îl câştigă, nici politic, nici economic, nici militar, nici moral - nimeni nu mai este atras de modelul rusesc bazat pe sărăcie, pe izolare, pe violenţă, pe ură, pe autocraţie. Oamenii vor altceva în Uniunea Europeană. Federaţia Rusă înţelege că nu mai poate crea un curent prorus, dar încearcă să slăbească fundamentele Uniunii Europene - democraţia, încrederea oamenilor în instituţii, în valori europene, în stat de drept", a afirmat Mureşan.

"De aceea cred că trebuie în următoarele luni să spunem oamenilor foarte clar în ce constă de fapt acest pericol numit AUR. Cred că nu am spus acest lucru suficient până acum şi cred că în special nouă, oamenilor politici pro-europeni, ne revine o responsabilitate aici. Cred că AUR poate fi în România mai mic decât pare acum şi cred că trebuie să ieşim să ducem această confruntare cu AUR şi eventualii săi sateliţi, să spunem oamenilor de ce acest partid este un pericol, şi atunci cred că va coborî de la nivelurile prea ridicate de susţinere pe care le-a înregistrat în ultimele luni", a mai declarat el.

În acelaşi timp, Mureşan estimează că, după alegerile europene, partidele extremiste şi antieuropene vor avea în jur 25% dintre mandatele din PE, la fel ca în prezent.

"În momentul de faţă avem un sfert din Parlamentul European ocupat cu europarlamentarii de extremă dreaptă, antieuropeni. Cele două grupuri de extremă dreaptă - Grupul Conservatorilor şi Grupul Identitate şi Democraţie - au în total 125 de parlamentari. Acestora li se adaugă 50 de europarlamentari neafiliaţi, care sunt în mare parte tot anti-europeni. Sunt, de exemplu, europarlamentarii lui Viktor Orban din partidul FIDESZ. În total, 175, exact un sfert din cei 705 europarlamentari. Prognoza mea este că, după alegerile europarlamentare, extremiştii, populiştii, forţele anti-europene vor fi cam tot acolo. Vor avea tot în jur de 25% dintre mandate, cu siguranţă nu peste 30%", a explicat europarlamentarul.

El s-a declarat convins că forţele antieuropene nu vor avea un cuvânt de spus în viitorul PE, întrucât va exista o coaliţie proeuropeană, de centru. "Sunt convins că cele trei mari familii politice pro-europene care conduc acum Parlamentul European, care deţin o majoritate absolută a mandatelor - Partidul Popular European, cel mai mare grup, Socialiştii europeni, pe locul al doilea, şi grupul pro-european de centru RENEW - vor continua să aibă majoritate absolută şi în viitorul parlament. PPE probabil cam cu acelaşi număr de mandate sau chiar cu o uşoară creştere, după cum indică ultimele prognoze, fiindcă va avea rezultate foarte bune, mai ales în statele mari membre ale Uniunii Europene, de unde vin multe mandate. Socialiştii cu o uşoară scădere. Şi RENEW cu o scădere mai mare, fiindcă sunt mai multe partide membre ale RENEW care vor avea rezultate mai proaste decât data trecută", a mai precizat Mureşan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
Ea în colanți, el la bustul gol. Cum și-au început Katy Perry și Orlando Bloom anul 2025: „V-am descoperit...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările pentru „Firebrand” și „The...
Adevarul
Mersul pe jos scade riscul de boli de inimă, AVC și cancer. Cinci sfaturi simple pentru a face plimbarea...
Newsweek
De ce 930.000 pensionari primesc 520 lei în plus la pensie? Guvernul le va oferi și indexarea de 12%
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Ce carieră ar fi urmat Angelina Jolie, dacă nu ar fi devenit actriță: „Nu mi-e frică de moarte, aș fi putut...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025