Siegfried Mureşan: Practica comasării alegerilor este uzuală în statele membre UE, nu este un lucru văzut negativ
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan susţine că soluţia comasării alegerilor în ţările UE este o practică uzuală. Eurodeputatul liberal nu se aşteaptă la critici din partea Comisiei de la Veneţia pe tema comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale în România, negociere purtată în acest moment de PSD şi PNL. Comisia de la Veneţia este cel mai important for european în materie de stat de drept.
Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a fost întrebat, într-o discuţie cu jurnaliştii români, la Strasbourg, cum e perceput la nivel european subiectul comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale în România.
„La nivel european, acest subiect nu a existat şi a fost departe de a stârni volumul de discuţii pe care l-a stârnit în România. Practica comasării alegerilor e o practică uzuală în statele membre UE. Pe 9 iunie, când vor avea loc alegeri europarlamentare, vor avea loc alegeri locale într-o serie de state membre UE. Vor avea loc alegeri locale într-o parte din landurile Germaniei, într-o parte din regiunile Italiei, vor avea loc alegeri locale în Irlanda, în Malta şi în Ungaria. Şi alegeri regionale şi federale în Belgia. Deci, comasarea alegerilor nu este un lucru văzut negativ la nivel european. Parlamentul European depune eforturi semnificative pentru creşterea ratei de participare la alegerile europarlamentare, iar comasarea este un lucru bun în acest sens. O decizie de schimbare a legislaţiei electorale cu puţin timp înainte de alegeri ar fi fost evident văzută cu ochi critici de instituţiile abilitate, dar nu e cazul. Singurul lucru care se întâmplă e că se restabileşte data alegerilor”, a comentat Siegfried Mureşan.
Dincolo de instituţiile europene, eurodeputatul PNL nu se aşteaptă la o reacţie negativă nici din partea Comisiei de la Veneţia, for sesizat deja de USR.
”Comisia de la Veneţia se exprimă mereu în ceea ce priveşte modificări la legislaţia electorală, cred că reacţia ar fi putut fi una negativă dacă legislaţia electorală s-ar fi modificat, dar în contextul în care e vorba de stabilirea datei alegerilor, nu văd niciun motiv pentru care Comisia de la Veneţia să exprime o opinie negativă”, a comentat Mureşan, citat de news.ro.
Europarlamentarul PNL nu crede că cele cinci buletine de vot pe care le vor primi alegătorii în cazul comasării alegerilor vor provoca dezinteres în rândul populaţiei.
„Sincer, nu am auzit în nicio campanie oamenii spunând: ”Mă duc sau nu mă duc la vot fiindcă am două, trei, patru sau cinci buletine de vot”. Nu cred că este un lucru care să îi preocupe pe oameni în mod deosebit”, a conchis Siegfried Mureşan.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News