Editorial Lupta împotriva cancerului: de ce cred că suntem pe drumul cel bun

Data actualizării: Data publicării:
Nicoleta Pauliuc
Nicoleta Pauliuc
Senator PNL de Ilfov
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Nicoleta Pauliuc este senator PNL și președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Nicoleta Pauliuc
Nicoleta Pauliuc. Foto: Marius Baragan

Statele europene transpun deja în legislațiile naționale o decizie luată în premieră de Uniunea Europeană, conform căreia salariații care au grijă de o persoană grav bolnavă vor beneficia de un concediu de 5 zile lucrătoare pe an. Asta demonstrează că suntem pe un traseu corect, în concordanță cu cele mai noi evoluții europene, în privința proiectul legii privind susținerea bolnavilor de cancer și a familiilor acestora, pe care l-am depus acum două luni, aflat în prezent în dezbatere parlamentară în Senatul României.

Practic, prin Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și a îngrijitorilor, Europa stabilește o nouă referință în privința sprijinului acordat familiilor care se confruntă cu o situație atât de frecventă și cu efecte atât de dure: aceea când unul dintre membrii săi înfruntă o boală severă. De acum înainte, statele europene - și România, mai are răgaz doar până pe 2 august 2022 - sunt obligate să pună la dispoziția lucrătorilor “concediu în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie ca lucrătorul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin semnificativ ca urmare a unei probleme medicale grave”.

În proiectul pe care l-am depus, unul dintre îngrijitorii pacienţilor oncologici va putea să-şi ia concediu medical dacă îl însoţeste pe bolnavul asigurat, cu acordul acestuia, la intervenţii chirurgicale sau la efectuarea tratamentelor prescrise de medic. Pacientul îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament. Având în vedere că vorbim despre cancer, o maladie cu un impact brutal, uneori de-a dreptul devastator asupra existenței celui diagnosticat, dar și asupra vieții tuturor membrilor familiei acestuia, am propus ca durata de acordare a concediului - şi a indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice - să fie de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient.

Sunt convinsă că acesta este un prim pas prin care putem îmbunătăți condițiile și calitatea vieții celor care luptă cu aceasta boală teribilă. După cum știu că drumul va fi lung, plin de ostacole birocratice și de luptă cu inerția unui sistem anchilozat. Însă, nu doar că nu intenționez să dau vreun centimetru înapoi, ci dimpotrivă, îmi doresc să merg cu încredere mai departe. Fiindcă lupta cu cancerul nu se termină nici măcar atunci când ai reușit să învingi acest dușman nemilos. Sunt nenumărate efecte pe termen mediu și lung pe care încleștarea cu cancerul le lasă asupra familiilor ce au în grijă asemenea pacienți.

De aceea, m-am bucurat să vad că directiva europeană menționată se referă și la încurajarea lucrătorilor care oferă îngrijire să nu renunțe la viața profesională. Este exact ceea ce vreau să propun la dezbaterea proiectului de lege pentru susținerea pacienților bolnavi de cancer și a familiilor acestora. Trebuie să le oferim acestor oameni marcați de o grea suferință dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, inclusiv prin utilizarea, acolo unde este posibil, a muncii la distanță sau a unei reduceri a timpului de lucru în scopul acordării de îngrijiri. Sunt încrezătoare că prin dialog constant și aplicat cu autoritățile statului asemenea proceduri pot devină norme unanim acceptate și în societatea noastră.  

Există sute de milioane de euro din fonduri europene care să finanțeze asemenea mecanisme. Există mii de români dornici să facă bine, de la medici, psihologi, ONG-uri și oameni de toate vârstele și categoriile sociale. Pe mulți i-am cunoscut la dezbaterile organizate pentru a aduna cele mai pertinente opinii și argumente pentru susținerea legii care va ajuta sute de mii de alți conaționali. Cred că fiecare dintre noi a avut în familie sau printre cunoscuți cazul unei persoane bolnave de cancer și are o idee despre experiență dureroasă și eforturile umane și materiale uriașe implicate în această luptă. De aceea, nu văd alt mod mai potrivit de a-mi onora mandatul de ales al românilor decât a promova  o lege prin care să fac un pic mai bună viața celor aflați în cel mai dur moment al existenței lor.

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...