Jurnalistul care a primit dosarele Panama: “Le arată potențialelor surse că au puterea să schimbe realitățile din jur”

Data actualizării: Data publicării:
Laura Ștefănuț
Laura Ștefănuț
Editorul Secțiunii de Opinii și Analize. A publicat în presa internațională, a primit bursă în programul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence 2015 și pentru cercetare în SUA (Professional Fellow 2013). A fost coautoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media, precum și membră a presei alternative din România. În trecut a lucrat la cotidianul România liberă.
KIWI OBERMAYER 02-16 119

Cea mai mare scurgere de informații din istoria jurnalismului a început cu mesajul „Hello. Sunt John Doe. Vă interesează informații?”, trimis către jurnaliștii ziarului german Süddeutsche Zeitung: Bastian Obermayer și Frederik Obermaier. Jurnaliștii au zis da și s-au asigurat că informațiile sunt reale, deși nici ei nu știau identitatea sursei. Au ales să colaboreze cu alte echipe, așa că, timp de aproape un an, documentele scurse au fost analizate de aproximativ 400 de jurnaliști din peste 80 de state și organizații ca BBC, Le Monde și the Guardian. În România, RISE Project a fost organizația implicată.

Investigațiile au dezvăluit nume grele de pe scena mondială, s-au pornit anchete oficiale (inclusiv în România) și au căzut capete.

Sursa care a oferit jurnaliștilor peste 11 milioane de documente secrete și și-a pus viața în pericol a motivat gestul prin intenția de a scoate la iveală infracțiuni care afectează întreaga lume și duc la adâncirea inegalității din societățile moderne. John Doe a susținut că sistemul off-shore favorizează injustiția și interesele rău-făcătorilor — cu toate că off-shorurile nu sunt ilegale în sine, ele permit acoperirea unei game variate de infracțiuni, după cum demonstrează dosarele Panama.

Dezvăluirile au arătat că e nevoie de un nou mod de abordare al paradisurilor fiscale, a explicat profesorul Zucman pentru Digi24, cercetătorul care a estimat că valoarea averilor ascunse se ridică la 7,600 miliarde de dolari (o sumă care depășește totalul cheltuielilor globale pe sănătate).

Un alt efect important al Panama Papers ar trebui să fie demonstrarea că lucrurile pot fi schimbate din interior, că sursele trebuie să vorbească atunci când descoperă probleme la locul lor de muncă, crede Bastian Obermayer, jurnalistul care a menținut contactul cu sursa dosarelor Panama. 

Foto: volumul The Panama Papers: Breaking the Story of How the Rich and Powerful Hide Their Money

Te interesează care sunt urmările dezvăluirilor Panama Papers?

Bastian Obermayer: Sigur că da. Dacă începi ceva care se extinde la scară globală, vrei să urmărești povestea. Și cititorii noștri sunt interesați de asta. În plus, sunt multe aspecte foarte importante: ca lumea offshore să devină mult mai bine reglementată, legi mai ferme pentru combaterea spălării banilor, evaziunii fiscale, terorismului financiar și alte rele.  

Care crezi că vor fi/sunt principalele schimbări pe care le aduce dezvăluirea?

Bastian Obermayer: Pe lângă ceea ce am menționat deja, cred că le arată potențialelor surse că au puterea să schimbe realitățile din jur. Dacă vezi că ceva este greșit, din punct de vedere legal sau moral, poți contribui la schimbare.

Ca jurnalist de investigație, cum îți protejezi sursele, este criptarea suficientă?

Bastian Obermayer: Depinde, fiecare sursă are specificul ei. Câteodată e mai bine să te întâlnești cu cineva într-un parc aglomerat pentru o plimbare, câteodată primești doar mailuri tradiționale. Dar în era digitală trebuie să știi cum să comunici encriptat și cum să ascunzi metadatele. Trebuie să schimbi cât mai des metodele de comunicare — noi chiar am distrus aparatura pe care am folosit-o, dar asta e aproape de paranoia.

Care au fost riscurile la care s-a expus sursa voastră?

Bastian Obermayer: Nu putem spune exact. Nu știm ce măsuri de precauție și-a luat și dacă a făcut greșeli sau nu. Dar în mod cert a dezvăluit problemele a a sute de oameni foarte puternici din întreaga lume, ceea ce îl/o pune în pericol.

De ce crezi că sursa v-a ales pe tine și pe Frederik Obermaier pentru a vă transmite dezvăluirile?

Bastian Obermayer: Nu știm sigur. Poate fiindcă Jürgen Mossack era german? Poate fiindcă am luat parte la alte investigații ale ICIJ, cum ar fi Offshore Leaks, Luxembourg Leaks or Swiss Leaks, ceea ce arăta că suntem profesioniști? Poate fiindcă alte organizații media nu s-au implicat? Nu putem afla exact.

Cum este azi diferit jurnalismul de investigație și ce trenduri crezi că vor urma?

Bastian Obermayer: Multe lucruri sunt neschimbate. Trebuie să îți verifici materialul foarte atent, trebuie să faci fact checking pe toate informațiile. Ai nevoie de surse în poziții importante și de abilitățile de a urmări banii....

Pentru viitor, jurnaliștii trebuie să învețe să gestioneze big data. Asta e noutatea, pe care trebuie să o îmbini cu vechile instrumente.

Volumul scris de Bastian Obermayer și Frederik Obermaier despre dosarele Panama va apărea și în România la finalul anului.

 

Puteți urmări Opinii și Analize care explică actualitatea pe Facebook

 
Partenerii noștri