Video ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Ce face PNL în contextul rupturii declarative a coaliției?

Data publicării:
colaj foto cu pandaru si negrutiu
Jurnaliștii Digi24 Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

„Ce face PNL în contextul rupturii declarative a coaliției?", o întrebare la care răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Florin Negruțiu spune că „Liberalii se află în cea mai ridicolă situație de până acum, cu un candidat impus de Klaus Iohannis, care nu reușește să tragă nici pentru el, dar nici pentru partid. Își asumă ruperea coaliției doar la nivel declarativ, dar nu părăsesc guvernarea." Claudiu Pândaru adaugă că „Pluralismul și echilibrul într-o democrație nu pot fi asigurate decât dacă există partide puternice și în opoziție, nu doar la putere."

Claudiu Pândaru: Coaliția, declarativ, s-a rupt. Guvernul rămâne, însă, intact. Liberalii spun că nu pleacă din guvern. Social-democrații, prin vocea domnului Ciolacu, susțin la rândul lor că dacă pleacă liberalii, pleacă și ei. Însă știm ce prevede legea: că, indiferent cine pleacă, guvernul rămâne. Chiar și demisionar, premierul trebuie să asigure un interimat până la alegeri. 

Florin Negruțiu: Chiar dacă pleacă. Liberalii se găsesc în cea mai ridicolă situație de până acum, cu un candidat impus de Klaus Iohannis, care nu reușește să tragă nici pentru el, darămite pentru partid. Și cu această dependență bolnăvicioasă față de PSD, în timp ce electoratul lor le fuge din voturi. Ce face domnul Ciucă și ce face PNL-ul este să încerce să recupereze ceva din electoratul de dreapta, din electoratul anti-PSD-ist. În momentul în care spune: „Domnule, noi suntem anti-PSD, noi rupem coaliția, dar rămânem la guvernare ca să ne asigurăm că PSD nu strică țara." Păi, ridicol. Ori mergi până la capăt și îți asumi decizia, ori rămâi cu PSD-ul și guvernezi până la alegeri și, probabil, și după. Dar să faci acest balet de campanie nu convinge pe nimeni, iar ei nu mai cred nici măcar ce spun ei înșiși.

Iar PSD râde de ei de trei zile. Uite-te la toate reacțiile lui Tudose, Grindeanu, Ciolacu. Râd și pe rețelele sociale. Electoratul râde de ei. Aici este o mare problemă, pentru că, așa cum spunea un pesedist bătrân la un moment dat, poți să fii hoț și electoratul te iartă. Poți să fii ticălos și electoratul te iartă, dar nu poți să fii ridicol, pentru că atunci oamenii nu-ți mai dau votul. PNL a ajuns în această postură din cauza servilismului față de Klaus Iohannis. Nu au reușit până acum, nici în ceasul al doisprezecelea, să se rupă de Klaus Iohannis și de fundătura în care i-a împins această relație cu PSD-ul și cu un candidat precum Nicolae Ciucă.

Claudiu Pândaru: Pluralismul și echilibrul într-o democrație nu pot fi asigurate decât dacă există partide puternice, atât la putere, cât și în opoziție, mai ales în opoziție. Pentru că altfel nu poți controla puterea. Ori PNL-ul, fie că rămâne la putere, fie că trece în opoziție, dacă merge pe același drum, va ajunge un partid slăbit, a cărui voce va conta mai puțin decât a contat, poate, chiar și până acum.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din filmul care l-a scos din minți pe Nicolae Ceaușescu: pelicula interzisă îi avea în rolurile...
Digi FM
MrBeast, 27 de milioane de vizualizări în 16 ore, la un clip filmat în Salina Turda. A stat 7 zile în...
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
Sharon Stone dezvăluie numele actorului care sărută cel mai bine: E fabulos. Nu l-aș putea compara cu nimeni
Adevarul
Omenirea atinge limita superioară a speranței de viață, conform unui nou studiu. Cel mai bătrân om are 116 ani
Newsweek
Pensie cu 1.300 lei mai mare la recalculare. De ce Casa de Pensii nu îi dă banii? NU e singurul caz!
Digi FM
Mesajul lăsat de tricolori în vestiarul din Larnaca, după meciul cu Cipru: "Vă mulțumim pentru ospitalitate"...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Momentul incredibil când un câine scapă din ghearele unui vultur pleșuv. Imaginile au devenit virale
Film Now
Motivul pentru care Hugh Grant a înșelat-o pe frumoasa Elizabeth Hurley cu o damă de companie
UTV
Randi a fost prins drogat la volan. Artistul a refuzat testarea, dar analizele INML au confirmat consumul de...