Editorial Începe școala și…

Data actualizării: Data publicării:
Cristi Berea
Cristi Berea
Senator USR
Cristi Berea este senator USR de Iași și cadru didactic asociat în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din Iasi.
Cristi-Berea_avatar_1636465990
Cristi Berea, senator USR

... ne ia prin surprindere;
... se introduc reguli noi și schimbări;
... 4.000 de școli din România se vor redeschide fără autorizație de securitate de incendiu;
... dosarul cu șină rămâne sfânt;
... a mai auzit cineva ceva de catalogul online?

Acestea sunt titlurile principale înainte de deschiderea unui nou an școlar, în care copiii se vor prezenta cu ghiozdanul plin de rechizite cumpărate la prețuri triple din cauza inflației și o confuzie generală cauzată de schimbările aprobate peste noapte. Dorința de a învăța și importanța învățământului în șlefuirea viitoarelor generații? De ce întrebați?

Să începem cu surprinderea. Elevii sunt așteptați la școală pe data de 5 septembrie, adică în mai puțin de o săptămână. Premierul Nicolae Ciucă declară pe ultima sută de metri: „sperăm să nu fie chiar pe ultima sută de metri”. Vă întreb care este primul pas pentru ca învățământul să se producă? Ca elevii și profesorii să fie prezenți, nu? Ei bine, „chiar pe ultima sută de metri”, aflăm că gradul de încadrare în învățământ nu este de 100%, iar activitățile pentru ocuparea și celorlalte funcții se vor desfășura în următoarea perioadă. În cadrul aceleiași întâlniri a domnului Ciucă cu reprezentații inspectoratelor școlare, s-a menționat și situația elevilor care nu dispun de transportul necesar pentru a putea ajunge la școală. Decizia luată a fost că instituțiile statului trebuie să rezolve, iar între timp, prim-ministrul va merge în vizită la școlile unde încă mai sunt probleme. Din punct de vedere logistic, ori România va avea un nou supererou care construiește două maxi-taxi-uri pentru elevi per școală vizitată, 1.000 în total până luni, ori nu se va rezolva absolut nimic.

Altă schimbare care va revoluționa sistemul educațional este implementarea modulelor în loc de semestre. Acum, când copilul vine acasă și spune că nu mai vrea la școală, nu trebuie să îl mai mințiți că mai e puțin până la sfârșitul semestrului și că poate într-o zi cineva va rezolva problemele adevărate ale sistemul educațional din România. Puteți doar să îi spuneți să stea liniștit, mai e puțin și se termină modulul. Cele cinci module vor alterna cu cinci vacanțe, iar tezele nu mai sunt obligatorii. Nu am înțeles dacă acest lucru înseamnă că tezele nu se vor mai susține sau doar că au scăzut din statutul de test obligatoriu la test normal, unde se poate lipsi. Mai știți veșnica problemă cum că profesorii nu au suficiente note ca să închidă media? S-a rezolvat! În loc de două semestriale, va fi o singură medie. Din aceeași cutie cu sugestii după care au fost făcute noile reguli, mai avem un bilețel norocos. Elevii din clasele mai mari păreau suparăți în săptămâna de toamnă în care colegii lor preșcolari și elevii din clasele primare aveau vacanță? S-a rezolvat! Acum, toți elevii au vacanță. Uraa!

Să presupunem totuși că toți elevii au înțeles noul calendar și s-au prezentat la ore. Din păcate, elevii din aproape 4.000 de școli din România tocmai s-au pus în pericol, deoarece școala în care învață funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Din totalul de 25.000 de clădiri, ați crede că 4.000 e un număr destul de mic și că se va rezolva în scurt timp. Realitatea este că peste 17.000 dintre acestea nici măcar nu au avut nevoie de autorizație. În cadrul aceleiași întâlniri, a fost stabilit și un număr destul de mare de polițiști, jandarmi și pompieri care vor fi prezenți la deschiderea noului an școlar. O altă prioritate identificată a fost prevenirea traficului de substanțe interzise în mediul școlar, o veste bună luând în considerare cele 7.000 de dosare penale de consum și deținere de droguri anuale. Nu cred că aceste dosare au fost deschise chiar în învățământul primar, ci mai degrabă la marile festivaluri de vara aceasta, dar niște educație de la o vârstă fragedă e binevenită.

În ultimul rând, am păstrat ce este mai sfânt pentru la sfârșit: dosarul cu șină. Avem un caz într-o comună din Dâmbovița, mai exact Primăria din Cornești, unde părinții copiilor defavorizați, pentru a depune cererea pentru a intra în posesia tichetelor sociale în valoare de 500 de lei, pentru achiziționarea de rechizite, trebuie să aducă... dosar cu șină! A, da, și zece folii de protecție. Bine a făcut primăria că a postat acest anunț pe Facebook și sperăm că situația se va redresa de urgență și nu va fi necesar să introducem tichete sociale pentru achiziționarea de cele necesare înscrierii pentru tichetele sociale pentru rechizite.

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
de craiova pitesti
VIDEO Lucrările la tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Piteşti, aproape de final. Cum arată și când se...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...