Editorial Haideți să punem lucrurile în mișcare în direcția pe care ne-o dorim
De-a lungul istoriei, pandemiile au schimbat destinul oamenilor. Pandemiile ne fac să vedem lumea dintr-o altă perspectivă și ne reamintesc valoarea multora dintre cele mai simple lucruri în viață: de la rutina noastră de zi cu zi la gestul de a-i îmbrățișa pe cei dragi sau la sentimentul de apreciere față de natura din jur. Dar ne determină și să punem sub semnul întrebării modul în care acționăm și să ne gândim dacă nu există un alt mod, mai bun. Și ne oferă șansa de a ne remodela viitorul.
Pandemia prin care trecem acum nu face excepție. Este, desigur, o perioadă de suferință și de neliniște pentru milioane de oameni și trebuie să fim vigilenți în continuare, deoarece cifrele sunt din nou în creștere în unele părți ale Europei. Ultimele șase luni ne-au arătat însă și partea bună a lucrurilor, cum ar fi, de pildă, apartenența la o Uniune în care ne putem baza pe 27 de națiuni pentru a ne sprijini reciproc. Și ne oferă oportunitatea de a ieși din criză mai puternici, împreună.
Acordul istoric privind NextGenerationEU, planul nostru de 750 de miliarde de euro pentru redresare și pentru viitor, arată că putem face acest lucru. Niciodată până acum Europa nu a fost atât de unită. Prin urmare, acum este momentul să ne bazăm pe acest spirit de unitate pentru a avansa împreună și în privința altor aspecte.
De exemplu, în privința migrației. Este un subiect care a divizat Europa prea mult timp și pe care sunt convinsă că putem și trebuie să îl gestionăm împreună. Este suficient să ne uităm la știri pentru a constata urgența cu care trebuie să găsim o soluție durabilă pentru toată lumea. După cum am anunțat miercuri în discursul privind starea Uniunii, Comisia Europeană va înainta în următoarele zile un nou Pact european privind migrația. Folosind o abordare axată pe latura umană și impregnată de umanitate, Comisia se va asigura că pactul nu este european doar pentru că se numește astfel, ci pentru că va fi conceput încă de la început ca o soluție europeană comună. Acesta se va baza pe solidaritate, atât între europeni, cât și față de refugiați, precum și pe responsabilitatea colectivă a guvernelor naționale. Migrația este un aspect cu care ne vom mai confrunta o bună bucată de vreme. Trebuie să o gestionăm bine, ținând seama de provocările și de oportunitățile pe care le presupune.
Acum este momentul să repunem Europa pe picioare și să creăm acel mod de viață mai bun pe care ni-l dorim. Pe durata măsurilor de izolare, ne-am dorit orașe cu aer mai curat și mai verzi. Tehnologiile digitale le-au permis elevilor să continue să învețe și întreprinderilor să continue să funcționeze, dar prea mulți europeni, din zone rurale sau din familii defavorizate, au fost lăsați în urmă. Lumea de după pandemie trebuie să fie mai bună decât cea de acum și avem tot ce trebuie pentru a face schimbările necesare.
Prin intermediul NextGenerationEU, avem resursele financiare necesare pentru a lua măsuri urgente și strategice, fie că e vorba de îmbunătățirea vitezei internetului sau de sprijinirea industriei. Avem ocazia să facem mai mult decât să ne reparăm pur și simplu economia: ne putem modela un mod de trai mai bun pentru lumea de mâine. În niciun alt domeniu această schimbare nu este mai importantă decât în relația cu planeta. În Pactul verde european am stabilit obiectivul de a deveni neutri din punct de vedere climatic până în 2050. Pentru a ne asigura că putem atinge acest obiectiv, vom propune ca ținta urmărită pentru 2030 în materie de reducere a emisiilor să fie mărită la cel puțin 55 %, față de 40 %, cât este în prezent.
Este un salt mare și ambițios, dar în același timp realist și benefic pentru economie și industrie. În ultimele săptămâni, am primit sute de scrisori de la cetățeni, directori de companii și ONG-uri, toate cerând ca Europa să fie deschizătoare de drumuri. Suntem gata să facem acest lucru. Nu este vorba doar despre reducerea emisiilor, ci și despre clădirea unei lumi mai bune în care să trăim, de la locuințe la transporturi mai curate.
A schimba în bine starea planetei înseamnă și să ne schimbăm mentalitățile. Pactul verde european nu este doar un proiect economic și de mediu: trebuie să fie un nou proiect cultural pentru Europa. Cultura se naște la confluența unor minți luminate. Acesta este motivul pentru care doresc crearea unui nou „Bauhaus european", inspirat de curentul artistic apărut în urmă cu un secol și care îmbina forma cu funcționalitatea.
Va fi un spațiu de co-creare în care se vor reuni arhitecți, artiști, ingineri și designeri pentru a îmbina stilul cu durabilitatea.
Toate acestea reprezintă doar o mică parte a activității noastre viitoare.
Va trebui să dăm dovadă de fermitate atunci când vom crea o uniune europeană a sănătății mai puternică sau când vom depune eforturi ca munca să fie rentabilă pentru toată lumea. Dar am convingerea că Europa are tot ceea ce îi trebuie pentru a înfăptui schimbarea. Avem viziune, avem planuri, avem investiții. Și avem, de asemenea, o nou-regăsită unitate. Haideți să trecem deci la treabă și să ne asigurăm că această pandemie ne schimbă destinul în bine.