De ce ne putem aștepta ca România să interzică circul cu animale?
Astăzi au murit 11 animale sălbatice, unele specii amenințate, într-un incediu de la Circul Globus. Întâmplarea a determinat mii de oameni să ceară interzicerea circurilor care folosesc animale sălbatice, cum se întâmplă deja în țări ca Austria, Croația, Slovenia și chiar Bulgaria.
Deja sectorul 1 și sectorul 6 din București au interzis prezența circurilor care expun animale sălbatice. Cel mai probabil măsura se va extinde la nivel național.
De ce s-au interzis circurile cu animale sălbatice în două sectoare din București?
La inițiativa USB, Consiliul Local al Sectorului 1 a hotărât în unanimitate ca începând din 2017 să fie interzise spectacolele care au în program numere cu animale sălbatice. Măsura s-a bazat pe studii făcute de organizația Vier Pfoten, care arătau că proprietarii și managerii din România chinuie animalele: cuști strâmte, hrană neadecvată, animale chinuite la dresaj.
De fapt, primul studiu științific realizat la nivel mondial pe animale folosite la circ arăta că animalele erau torturate peste tot. Spre exemplu, unui animal îi lua între 6 și 12 zile să treacă peste chinul provocat de transport, chin pe care cercetătorii l-au măsurat prin hormonii de stres din sânge. Din cele 153 de circuri europene și americane analizate, media de timp petrecut într-o locație era de o săptămână. Așa că întreaga existență a animalelor devenea o continuă suferință.
Un alt studiu vorbește și despre riscurile la care se expune publicul care participă la astfel de evenimente, fiindcă animalele pot transmite boli. Spre exemplu s-a demonstrat că tuberculoza apare constant la elefanții din circuri și se poate transfera la om. La fel și Salmonalla sau E.coli, care nu se manifestă la animale, dar sunt foarte riscante pentru oameni.
- De aceeași autoare: Matematica binelui
Consilierii de la sectorul 1 au mai argumentat interzicerea prin faptul că circul poate deveni un model dăunător pentru copii (principala audiență de altfel) fiindcă: “primesc mesaje greşite pentru formarea caracterului şi comportamentului lor ulterior: teama de bici şi violenţă, executarea unor acţiuni la comandă, agresiune, asumarea inconştientă de riscuri etc”.
Pe lângă premiera din sectorul 1, în România s-au strâns astăzi peste 10,000 de semnături pentru interzicerea circurilor care folosesc animale. Dacă ritmul presiunii publice se menține, ne putem aștepta în următoarele zile la o nouă inițiativă legislativă pe subiect sau la aprobarea uneia mai vechi (pe care Senatul a respins-o în 2015).
Despe autoare: Laura Ștefănuț (follow) este Editorul Secțiunii de Opinii și Analize. A publicat în presa internațională, a fost coautoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media și este membră a presei alternative din România.
Puteți citi alte articole scrise sau editate de autoare aici
Pentru comentarii intrați pe postarea Facebook