Cristian Pîrvulescu: De ce președintele Iohannis nu ar trebui să se implice în scandalul dintre PNL și USR PLUS
Există voci, în special dinspre PSD, care îl critică pe președintele Klaus Iohannis că nu intervine în scandalul izbucnit în coaliția de guvernare, dar profesorul Cristian Pîrvulescu este de părere că în acest moment, președintele trebuie să rămână „ultima instanță de recurs” în cazul acestui conflict, care, subliniază politologul, este în interiorul coaliției, nu este un conflict instituțional.
„Nu este o criză guvernamentală. Este o criză în cadrul coaliției, guvernul funcționează. Toate partidele spun că vor susține în continuare activitatea guvernului. Am avut și un exemplu. Joi, ședința de guvern a existat, s-a desfășurat normal. Există o problemă legată de prim-ministru, dar o astfel de problemă se negociază și în final, în funcție de negocieri, de forța de convingere, de rezistența psihică a celor care participă la negocieri, se va ajunge la un rezultat”, a explicat Cristian Pîrvulescu, duminică seara, la Digi24.
În opinia politologului, acest rezultat al negocierilor nu va apărea repede.
„Dacă rezultatul va fi o criză, atunci președintele va avea un rol. Până atunci, sigur, poate interveni, dar cu cât va interveni mai mult, cu atât va tulbura apele”, consideră Cristian Pîrvulescu.
Profesorul a explicat că o criză poate însemna situația în care, de exemplu, USR PLUS se retrage de la guvernare.
„În acel moment, nu mai funcționează coaliția, trebuie să se revină în Parlament. Mă aștept, într-o asemenea ipoteză, ca USR să susțină guvernul de pe băncile Parlamentului fără să aibă miniștri în guvern. În principiu, este partidul care are cel mai puțin de pierdut, dacă nu participă la guvern. Miniștrii probabil că au de pierdut, dar partidul, care nu este încă un partid înrădăcinat la nivel local, cu consilieri locali, cu primari foarte mulți, nu ar pierde enorm. Oricum, primarii aceștia, de la Clotilde Armand la Fritz la Timișoara, sunt într-o situație dificilă cu PNL-ul. În realitate, coaliția aceasta nu trebuia să funcționeze doar la Guvern, trebuia să funcționeze peste tot și ea nu a funcționat”, a punctat politologul. „Dar nu a funcționat - din punctul meu de vedere, nu avea cum să funcționeze până nu se reglau aceste relații între partide -, pentru că sunt două partide diferite, cu culturi diferite, cu obiective diferite, care au fost obligate de alegeri să stea împreună, dar atât”, a adăugat Cristian Pîrvulescu. Urmăriți-i comentariul mai amplu în materialul video de mai jos.