China intră într-o nouă eră, iar asta va influența tot restul lumii
În congresul național al partidului comunist, China s-a înfățișat lumii ca mai puternică și mai sigură pe sine decât în ultimii 200 de ani. Xi Jinping a devenit al doilea președinte după Mao Zedong introdus în Constituție cât este încă în viață, ceea ce îi oferă o putere simbolică imensă. Iar acesta a transmis mesajul că va reface măreția Chinei—cu ajutorul unui sistem diferit de cel Occidental.
Într-un context cu America slăbită de Trump și Europa măcinată de probleme interne, China simte că e momentul să accelereze pedala în lupta pentru putere.
China este un stat autoritar, cu economie controlată politic. Mulți prevesteau că declinul este inevitabil din cauza asta. Totuși, criza economică mondială nu prea a afectat-o, iar în 2017 pare să fi depășit turbulențele de pe piața bursieră. În clipa asta este a doua economie din lume, după SUA. Cu toate că există un risc ca statul să fie afectat de îndatorările mari, lidershipul acestuia sărbătorește intrarea într-o eră a influenței chinezești.
Intențiile Chinei nu sunt să se integreze în modelul politic și economic al Occidentului, ci să își impună propria viziune, ceea ce înseamnă expansiunea externă a companiilor croite după regulile partidului comunist.
Congresul național al partidului comunist are loc odată la cinci ani și este menit să stabilească lidershipul și prioritățile naționale.
Mandatul președintelui Xi Jinping a fost prelungit pentru încă cinci ani și filosofia acestuia a fost introdusă în Constituție, o onoare de care reformatorul Deng Xiaoping a avut parte doar după moarte. Mai mult, modul în care s-au ales membrii Comitetului Permanent al Politburo arată că nu prea se conturează succesori pentru Xi—mandatele sunt de obicei de 10 ani, dar în situația de față ne putem aștepta ca Xi Jinping să rămână conducător pentru mult timp de acum înainte.
Care este viziunea lui Xi Jinping?
Xi a ținut un discurs de peste trei ore la Congresul cu aproape 2.300 de delegați, fiind invitați doar cei care au demonstrat “credință incoruptibilă”, potrivit China Daily. O aplicație pentru telefonul mobil le-a permis tinerilor chinezi să se întreacă în aplauze pentru discursul lui Xi Jinping. În 18 octombrie, game-ul a fost jucat de peste 400 de milioane de ori.
Xi a anunțat o nouă eră a marii puteri reprezentată de China. A lăudat modelul economic hibrid specific Chinei și extinderea influenței globale. Planul pare a fi dezvoltarea companiilor chinezești până la punctul în care cele vestice pot fi excluse de pe piața internă, în paralel cu infuzia capitalului chinez la nivel internațional.
Proiectul gigantic de infrastructură pentru refacerea Drumului Mătăsii a fost introdus în Constituție, ceea ce confirmă prioritatea de extindere a influenței la nivel global—practic se dorește legarea economiilor din Europa și Asia de China, cu infrastructură realizată de companii chinezești. Michael Schuman argumentează pentru Bloomberg că este foarte posibil ca China să declanșeze o lume bipolară, din punct de vedere economic. State ca Rusia ar putea intra în sfera de influență chineză, în vreme ce India sau Japonia s-ar putea apropie de SUA. Dar, spune analistul, ambii poli ar avea de suferit din cauza pierderii unor piețe de desfacere.
Președintele chinez a mai anunțat creșterea puterii militare și a lăudat extinderea controlului asupra Mării Chinei de Sud, o zonă cu resurse majore, unde China a construit și militarizat insule.
La nivel intern, a anunțat continuarea luptei anticorupție, dar și împotriva dizidențelor. Libertatea de exprimare și drepturile omului au fost puternic încălcate sub mandatul lui Xi Jinping și acesta pare determinat să continue în același spirit.
La ce ne putem aștepta?
În octombrie, revista The Economist l-a numit pe Xi Jinping cel mai puternic om de pe Planetă, cu mențiunea “Do not expect Mr Xi to change China, or the world, for the better” (nu vă așteptați ca dl. Xi să schimbe China sau lumea în mai bine).
The Economist a remarcat faptul că SUA încă reprezintă cea mai puternică economie, dar are un lider slab. Prin contrast, Xi pare să fi devenit cel mai puternic conducător chinez după Mao, într-o țară cu cea mari rapidă creștere economică începând cu anii 70.
“Lumea nu are nevoie de niște State Unite izolate sau de o dictatură în China. Din păcate, le poate avea pe ambele”, a scris The Economist.
Într-o astfel de lume, ambii poli ai puterii ar fi afectați din punct de vedere economic. Iar istoria ne-a arătat că în perioade cu dificultăți economice cresc șansele conflictelor și ascensiunea liderilor autoritari.
Despre autoare: Laura Ștefănuț: Jurnalistă, colaboratoare Digi24 și a presei internaționale.