Ce pot face acum cetățenii nemulțumiți de restaurația din Sănătate și nu numai
Noua guvernare a pornit o cruciadă împotriva unor măsuri care ar putea duce la schimbări sistemice în câteva instituții românești. Prima mișcare a ministrului educației a fost să anuleze o prevedere care putea curăța managementul școlilor. Pe aceeași linie, cu niște consecințe și mai grave, Senatul a votat împotriva unei OUG a fostului ministru al sănătății, Vlad Voiculescu.
Era un pas important pentru însănătoșirea unui sistem care a permis unor manageri să sece de bani spitalele, să strângă averi imense și să se comporte inuman cu angajații. Același sistem în care un medic celebru facea experimente pe copii și îi distrugea pe viață.
În calitate de cetățeni, puteți reacționa prin a trimite un email, după modelul de mai jos.
Respingerea propusă de Senat urmează să fie analizată și admisă (sau respinsă) de Camera Deputaților.
Constituția spune că toți parlamentarii reprezintă toți românii, așa că puteți trimite mailuri fie parlamentarilor din circumscripția voastră, fie celor pe care îi considerați mai problematici, fie la cât mai mulți. De aici puteți alege deputații cărora să le trimiteți e-mail. Dacă vreți să trimiteți către cât mai mulți parlamentari, Gabriel a scos majoritatea adreselor de e-mail de pe Camera Deputaților și le-a postat aici.
Dacă nu aveți timp să compuneți un mesaj, puteți să folosiți acest draft:
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
***
În atenția dlui/dnei deputat …….
Bună ziua,
Am sesizat că Senatul României a realizat un proiect comun de respingere a Ordonanței de Urgență 79/2016.
Vă rog să aveți în vedere beneficiile aduse de intrarea în vigoare a unei astfel de legi (beneficii explicate pe scurt aici sau aici) și să votați împotriva respingerii ordonanței.
Mulțumesc.
Cu respect,
…………………...
***
De ce este importantă această OUG?
Miza ordonanței era să curețe managementul spitalelor. Spre exemplu, în prezent, funcția de manager nu poate fi ocupată de un “medic roman care a condus o clinică peste 10 ani în Germania sau de un român specializat în management sanitar (≠medicină) la Harvard, Oxford sau la orice școală sau spital renumit din lumea asta”, explică Vlad Voiculescu, fostul ministru care a propus schimbarea de sistem.
Practic, ordonanța ar fi putut face ca accesul la funcțiile de managemt să fie bazat mai mult pe criterii meritocratice decât politice sau de influență personală.
Punctual, iată câteva dintre prevederile ordonanței:
- Elimina restricțiile pentru participarea la funcția de manager, cum ar fi că aplicantul trebuia să fie absolventul “unor cursuri de perfecţionare (...) agreate de Ministerul Sănătăţii Publice şi stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii publice” — practic cine a studiat în străinătate nu are ce căuta în managementul românesc, rezervat influenților din medicina românească.
- Impunea ca managerul să facă management. În prezent, mulți manageri operează, consultă, predau în loc să se ocupe de activitățile funcției de management pe care o dețin.
- Impunea ca rudele managerului de spital să nu dețină acțiuni la firme sau alte organizații care au legături cu spitalul.
Mai multe detalii din OUG în textul legii sau explicate pe larg aici.
Potrivit lui Laurențiu Colintineanu, fost purtător de cuvânt în Ministerul Sănătății, dezbaterea din plenul senatului care a bifat respingerea ordonanței a durat în jur de 5 minute: “În plenul Senatului, opoziția a reclamat faptul că este supusă dezbaterii și votului o lege care nu a fost studiată nici măcar un minut de niciun senator (în afară de cei din comisii). Tăriceanu a trecut peste acest argument și a dat cuvântul reprezentantului Guvernului.”
Următoarea mișcare aparține cetățenilor.
Despre autoare: Laura Ștefănuț (follow) este Editorul Secțiunii de Opinii și Analize. A publicat în presa internațională, a fost coautoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media și este membră a presei alternative din România.
- Puteți citi alte articole scrise sau editate de autoare aici
Pentru comentarii intrați pe postarea Facebook