Editorial Back to the future, bă!

Data actualizării: Data publicării:
Cosmin Prelipceanu
Cosmin Prelipceanu
Cosmin Prelipceanu de 25 de ani cunoaște oameni și îi face să-și spună poveștile la radio și tv. Sunt mii și mii de emisiuni, interviuri și transmisiuni în care a stat de vorbă cu oameni de stat, politicieni de toate rangurile, vedete și oameni obișnuiți. În podcastul digi24.ro, el spune poveștile.
COSMIN PRELIPCEANU-197

Viitorul i-a trimis ieri o telegramă României. Şi mulţi au evitat să o citească. De fapt, mulţi habar n-au să o citească. Pentru că nu știu semnele.

Primul semn de învăţat despre viitor este că ieri, pentru prima dată în istoria României, n-am mai avut serbări, careuri, imnuri lălăite şi discursuri răsuflate. N-au mai fost copii leşinaţi de atâta stat în soare şi călcaţi pe picioare la îngrămădeala festivistă din curtea şcolii, unde după discursurile profesorilor era musai, dar musai să se audă și mesajul primarului.

Cei care n-au citit acest semn poate l-au descifrat pe celălalt, uriaș: educația înseamnă calculator. Mai bine spus: educația nu există fără calculator. Semnul ăsta este cu noi de zeci de ani, de când s-a inventat PC-ul și tot n-a fost deslușit. Apoi a venit internetul. Tot nu. În primăvara lui 2020 ne-am baricadat în case și unica noastră legătură cu lumea a rămas calculatorul. Nu și nu.

Dar de fapt, cine să înțeleagă aceste semne? Doamna profesoară care refuză să apese "power"? Domnul profesor care urlă în toate ședințele că elevii nu trebuie lăsați să înregistreze orele? Doamna care pune o elevă să dea mail cu teme și să îi aducă acasă, într-un plic așa și așa, nu altfel, lucrările scrise ale elevilor? Sau poate domnul profesor care s-a dus la consiliul profesoral deși știa că tocmai făcuse un test Covid și, surpriză, a ieșit pozitiv.

Mulți dintre oamenii ăștia au crezut că semestrul doi al anului școlar trecut a fost un accident al istoriei și că din septembrie 2020 se vor întoarce la ale lor. Și-au închipuit că vor reveni la lecții dictate, examinări recitate, de fapt ură și dispreț față de niște copii care le sunt superiori încă din primii ani de școală. De ce le sunt superiori? - aud întrebarea înțepată a unor profesori. Pentru că au crescut în fața calculatorului. Și au lumea la degetul mic. Și-atunci, de ce să-i mai trimitem la școală? Ca să și înțeleagă lumea asta, pe care o au la degetul mic, doamnelor și domnilor profesori. Aici au nevoie de dumneavoastră. Copiii noștri vor să le fiți ghizii noii lumi.

OK, acum că ne-a căzut viitorul în cap, cum să îl prindem din urmă? Îmi pare rău pentru cât de banal sună, mi-e și rușine să zic: să ne apucăm de treabă! Profesorul Mircea Miclea vorbește deja de ani de zile despre soluție: o platformă unitară, națională de e-learning, cu două funcții de bază. În primul rând, copiii din toată România ar putea să-și facă orele în același loc, nu să schimbe platformele odată cu profesorii, cum se întâmplă acum. În al doilea rând, platforma asta ar trebui să fie locul în care orice copil și profesor să vadă niște lecții model. Orele acestea ar trebui să fie înregistrate de profesori excelenți, avem o mulțime și să conțină multă producție de televiziune: grafice, animații, filme. De ce? Pentru că acesta este standardul cu care s-au obișnuit copiii noștri după ani de rulat imagini pe internet. Nici nu vă puteți imagina cât de multă informație poate prinde un copil dintr-un film!

În câțiva ani, cu efort susținut, platforma ar putea să conțină lecții model pentru toată materia, pentru toate clasele. Vă dați seama că toți copiii din România, de oriunde, ar avea acces la educație de calitate? Vă dați seama că toți copiii din România ar avea, în sfârșit, șanse egale? Vă dați seama că brusc ar dispărea nevoia de manuale și n-am mai avea discuțiile penibile despre anul care începe fără cărți?

Și întrebarea cheie: cine să se apuce de treabă? Aparent, Ministerul Educației va fi absorbit mult timp de acum înainte cu licitațiile: de măști, tablete și cine știe mai ce. Doamne-ferește să intre în mașinăria asta a neantului și platforma de e-learning a copiilor noștri! Și-atunci, da, acesta ar trebui să fie un proiect privat. Al tuturor celor care cred că fără educație țara asta nu are niciun viitor. Al tuturor celor care știu și pot: ong-uri, corporații, universități și personalități individuale, creiere capabile, oameni care înțeleg că este ultima șansă să ne prindem viitorul din urmă.

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani