Anticipare strategică fără jumătate de țară?
Anticiparea strategică, adică capacitatea de a te pregăti pentru toate scenariile, este inima rezilienței. Există numeroase studii și strategii dedicate acestui concept. O misiune dificilă, într-adevăr. Dar devine imposibilă atunci când experiența a peste jumătate din populație este ignorată sistematic!
În situații de mare criză e nevoie de resursă umană, iar structurile trebuie să știe cum să le valorifice. Femeile ucrainene au demonstrat o eficiență neașteptată. Ele sunt cele care documentează repertoriul crimelor de război și împotriva umanității ale Federației Ruse. E vorba de viol, abuzuri, omor. Față de copii și femei. Ele au dovedit din plin că sunt esențiale pentru rezolvarea crizelor umanitare și de securitate. Dar această contribuție are implicații. Activitatea lor ajută forțele armate să evalueze inclusiv riscurile. Iar asta este o componentă importantă a anticipării strategice.
Însă realitatea e că nu avem un echilibru între femei și bărbați tocmai în domeniile unde contează. Nu suntem destule în politică și nici în structurile care se ocupă cu gestionarea crizelor și răspunsului la dezastru. Abia atunci când ne confruntăm cu „situația critică” este mobilizată societatea. E un tipar eronat.
Fiecare criză este o oportunitate de dezvoltare. Dar nu putem aștepta mereu următorul dezastru pentru a evolua. Alegerea responsabilă pentru parlamentele naționale este adaptarea legislației la schimbarea iminentă. Să începem cu asigurarea egalității de gen!
Acesta este motivul pentru care introducerea cotelor de gen este o necesitate. Avem deja o inițiativă legislativă în acest sens. Propunerea mea a fost deja adoptată de Senat. Așteptăm votul final la Camera Deputaților.
Dacă va fi adoptată, va schimba jocul pentru democrația din România. Mai multe femei în Parlament înseamnă o mai mare diversitate în luarea deciziilor care, la rândul său, se traduce în abordări cuprinzătoare ale legilor și soluționării problemelor.
La nivelul Executivului, e nevoie de un efort concertat pentru implementarea Rezoluției Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite nr. 1325 – Agenda „Femeile, Pacea și Securitatea”! România a adoptat deja o Strategie Națională și un Plan Național de Acțiune pentru implementarea acestei agende. Anul viitor, Guvernul va începe să lucreze la următorul Plan Național care acoperă perioada 2024-2027. Progrese se fac, dar efectele sunt modeste.
Dar doar așa vom putea construi o reziliență care are la bază o anticipare strategică adevărată.
- Etichete:
- alina gorghiu
- egalitate de gen