Analiză Cimitirul promisiunilor electorale. Cum au rămas doar pe hârtie speranțele românilor

Andreea Dumitrescu Data actualizării: Data publicării:
roaba muncitor
Foto: INQUAM Photos/George Calin

Campania electorală a început și doar o lună ne mai desparte de ziua în care vom alege cine vrem să conducă România pentru următorii patru ani. Deja toate partidele și-au pregătit programe de guvernare prin care încearcă să convingă electoratul că planul lor este cel mai bun pentru țară și că au soluții pentru multe dintre problemele cetățenilor. Istoria ne învață însă că cele mai multe promisiuni rămân doar pe hârtie.

Autostrăzi, doar pe hârtie

Ultimele patru Guverne rezultate în urma alegerilor sunt dovada clară că se promite foarte mult și se face foarte puțin.

Nicăieri nu este mai evident acest lucru ca în domeniul Transporturilor. Guvernul Alianței Dreptate și Adevăr (PNL-PDL), condus de Călin Popescu Tăriceanu, promitea nu mai puțin de trei autostrăzi.

Una dintre ele era urma să fie București – Focșani – Albița. Aceasta rămas până în prezent o simplă idee. O alta urma să traverseze țara de la Constanța până la vama Nădlac, iar cea de-a treia urma să lege Capitala de Oradea, trecând prin Brașov și ajungând până la vama Borș.

La finalul mandatului Guvernul Tăriceanu se putea lăuda doar cu 97 km din Autostrada Soarelui și cu finalizarea autostrăzii București – Pitești. Ambele începute dinainte de 1989.

Guvernul Tăriceanu

Promisiuni:
-  autostrada Constanța - Nădlac
- autostrada București-Focșani-Albița
- autostrada București-Brașov-Oradea (Borș)

Realizări:
- 97 km din autostrada București-Cernavodă (începută în 1987)
- 13 km din centura Pitești (parte din A1)
- lucrări începute la tronsonul București – Brașov – Târgu Mureș

Guvernarea PDL, care i-a avut alături și pe social-democrați în 2009, a continuat șirul promisiunilor.

Obiectivul acesteia a fost să realizeze 1648 km de autostradă în patru ani. Acest lucru însemna, printre altele, finalizarea tronsonului de autostradă Nădlac – Sibiu, finalizarea centurii Constanța și a unei părți importante din autostrada București – Brașov.

Niciunul dintre aceste obiective nu a fost atins. Din cei peste 1.600 de km promiși, au fost finalizați doar 156 de km.

Guvernul Boc

Promisiuni:
- 1648 km de autostradă
- finalizare tronson Sibiu - Nădlac
- finalizare centura Constanța (parte a A2)
- finalizare mare parte din tronsonul București - Brașov

Realizări:
- 82 km din 349 km – tronson Nădlac-Sibiu
- 19 km din 21 km - centura Constanța
- 55 km din 171 km - tronson București-Brașov
- lucrări începute la tronsonul Deva - Orăștie

Guvernul USL condus de Victor Ponta își propunea nu doar să finalizeze două mari autostrăzi – București-Nădlac și București – Borș (care cuprinde și celebrul tronson Comarnic – Brașov), dar își propunea și să demareze lucrările pentru multe alte proiecte de infrastructură. Găsise 250 km de autostradă în construcție, iar în mandatul său a finalizat 244 dintre ei.

Cel mai cunoscut exemplu este cel al „autostrăzii surpate”. Ponta inaugura în 2014 un lot de autostradă din tronsonul Sibiu – Orăștie, chiar în preajma campaniei electorale pentru prezidențiale.

La scurt timp după aceea segmentul dat în folosință s-a fisurat și a fost nevoie de reparații majore.

Guvernul Ponta

Promisiuni:
- finalizare București - Nădlac
- finalizare autostrada București – Oradea (Borș)
- demararea lucrărilor la Autostrada Târgu Mureş – Iaşi - Ungheni;
- realizarea Autostrăzii Bucureşti – Ploieşti – Focşani – Bacău – Paşcani.
- demararea proiectului Autostrăzii București – Alexandria – Craiova – Drobeta-Tr.Severin - Timișoara - Finalizarea centurii Bucureşti la profil de autostradă (nord şi sud)

Realizări:
- 192 km din 580 km autostrada Nădlac - București
- 52 km din 483 km autostrada București – Borș

Guvernarea PSD, dominată de Liviu Dragnea în ultimii ani, nu s-a dezmințit de tradiția guvernelor anterioare și și-a propus să realizeze nu mai puțin de 2.500 km de autostradă.

Chiar în primul an de mandat urmau să finalizeze lucrările la tronsonul Lugoj- Deva din autostrada București – Nădlac. Au reușit să facă în acest timp doar 15 km din cei 58 km aflați în lucru.

La finalul mandatului tronsonul nu era finalizat. Chiar și în prezent îi lipsește celebra secțiune care ar trebui să cuprindă tuneluri pentru urși. Alte proiecte veșnic restante sunt centura Capitalei și tronsonul Comarnic – Brașov, din Autostrada Transilvaniei, care deși promise de toți, nu au fost realizate de nimeni.

Guvernul PSD

Promisiuni:
- 2.500 km
- finalizare tronson Lugoj-Deva
- finalizare autostrada Sibiu - Pitești
- finalizare centura Capitalei
- finalizare București – Oradea (Borș) (inclusiv tronsonul Comarnic – Brașov)
- demararea lucrărilor la autostrada Tg. Mureș – Iași - Ungheni

Realizări:
- 58 km din 99 km tronson Lugoj - Deva
- 29 km din 483 km autostrada București- Borș

Sănătatea, o prioritate ignorată

Un alt capitol prioritizat de toate guvernările de până acum este Sănătatea.

Modernizarea spitalelor s-a aflat printre promisiunile tuturor, la fel și îmbunătățirea serviciilor medicale sau garantarea accesului la medicamente. Sistemul sanitar suferă însă și astăzi la toate aceste capitole.

De exemplu Guvernul Tăriceanu promitea să aloce 6% din PIB pentru Sănătate, la final de mandat abia atingea pragul de 2%. Iar Guvernul Boc este primul care lansează ideea unei rețele de spitale regionale, însă abia dacă face planul pe hârtie pentru acestea.

Mai mult, promite și vaccinarea antigripală gratuită pentru copii, pensionari și categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire. În locul acestor promisiuni, pe fondul crizei economice, cei de la PDL închid 67 de spitale considerate neperformante.

Guvernul Tăriceanu

Promisiune: 6% din PIB pentru Sănătate
Realizare: în 2008 alocă 1,7% din PIB pentru Sănătate

Guvernul Boc

Promisiuni:
- rețea de spitale de urgență regionale
- reabilitare spitale publice
- vaccinare antigripală ratuită pentru copii, pensionari și persoane cu risc

Realizări:
- închiderea a 67 de spitale

Guvernul Ponta reia ideea celor 8 spitale regionale și promite demararea lucrărilor pentru toate, precum și modernizarea mai multor spitale județene.

În plus promitea realizarea unei rețele de centre pentru arși în cel puțin trei regiuni din țară. În cadrul acestui plan a fost inaugurată cu fast o barocameră în secția pentru arși de la Spitalul Floreasca, în anul 2013.

Aceasta nu a fost însă funcțională la momentul tragediei de la Colectiv din 2016, în urma căreia multe victime au fost nevoite să se trateze în afara țării. Barocamera de la Spitalul Floreasca nu funcționează nici azi.

Guvernul Ponta:

Promisiuni:
- demararea lucrărilor la 8 spitale regionale
- înființarea de centre pentru arși în cel puțin 3 regiuni
- modernizare spitale județene

Realizări:
- lucrări de abilitare la mai multe spitale județene

Liviu Dragnea plusează în programul său de guvernare la capitalul Sănătate și pe lângă cele 8 spitale regionale, promite și un spital metropolitan.

Acesta urma să fie un centru medical care să cuprindă 12 săli de operații, 1000 de paturi pentru bolnavi, centre de cercetare și spații de cazare. Totul ar fi trebuit finalizat în 2020.

În prezent doar o parte dintre toate acestea sunt la stadiul de studii de fezabilitate, iar epidemia de Covid 19 pune la grea încercare întreg sistemul tocmai din cauza insuficienței spațiilor și echipamentelor de tratament, dar mai ales din cauza insuficienței personalului calificat.

Guvernul PSD

Promisiuni:

- un spital metropolitan
- 8 spitale regionale

Realizări:

- studii de fezabilitate pentru 3 spitale

Promisiuni de bunăstare

În privința promisiunilor de bunăstare, guvernele au cele mai multe realizări, pentru că acestea s-au putut rezolva de cele mai multe ori din pix.

Scăderea unor taxe sau chiar eliminarea lor, precum și majorarea salariilor bugetarilor sau a pensiilor este ușor de scris pe hârtie. Banii s-au găsit și ei, fie în împrumuturi, fie în detrimentul investițiilor promise.

Concret Guvernul Tăriceanu a realizat cota unică de impozitare de 16%, așa cum a promis.

Salariul mediu a crescut în timpul guvernării sale, la fel și pensiile, ajungând chiar în zona pragurilor promise în campanie. Însă dublarea salariilor profesorilor votată în Parlament, nu s-a realizat nici până acum.

Guvernul Tăriceanu

Promisiuni:
- cota unică de impozitare 16%
- salariu mediu de 321 euro
- pensia medie de 110 euro
- dublare salarii profesori

Realizări:
- majorări de pensii și salarii
- cota unică

Guvernul Boc critica modul în care liberalii gestionaseră finanțele țării și considera iresponsabilă majorarea pensiilor care adâncea deficitul de la fondul de pensii.

Astfel PDL promitea să nu mărească TVA și să reducă din cheltuieli printr-o administrație mai eficientă. Pe fondul crizei însă a majorat TVA la 24% și a tăiat salariile bugetarilor cu 25%. A încercat și redcerea pensiilor, dar măsura a fost respinsă de Curtea Constituțională.

Guvernul Boc

Promisiuni:
- menținere cotă unică de 16% și TVA 19%
- reducere cheltuieli prin eficientizarea administrației

Realizări:
- majorarea TVA la 24%
- tăriere salarii bugetari cu 25%

În acest context Victor Ponta preia guvernarea în urma unei moțiuni de cenzură și majorează etapizat salariile bugetarilor pentru a le aduce la nivelul anterior tăierii de 25%.

Guvernul său realizează și scăderea TVA la 20% deși promisese revenirea la 19%. Impozitarea diferențiată sau reducerea CAS, prevăzute în programul de guvernare, nu au fost realizate.

În schimb Victor Ponta a introdus controversata taxă pe stâlp și supraacciza pe carburant.

Guvernul Ponta

Promisiuni:
-reducerea TVA la19%
- impozit diferențiat de 8%,12% și16%
- reducerea CAS

Realizări:
- majorarea salariilor bugetarilor
- reducerea TVA la 20%
- introducerea taxei pe stâlp și a supraaccizei pe carburant

Acestea au fost eliminate de PSD, însă în ordonanța 114 au fost introduse taxe noi pentru bănci, energie sau comunicații. PSD a respectat promisiunea majorării salariului minim, precum și cea a mjorării salariilor bugetarilor.

Aceasta din urmă a fost realizată însă doar parțial, majorarea promisă inițial pentru 2020 urmând potrivit legii să se atingă abia în 2022 pentru multe categorii.

Majorarea pensiilor a rămas și ea tot într-o lege neaplicată momentan pentru că pe fondul crizei actuale inclusiv forurile europene au considerat-o o măsură iresponsabilă.

Guvernul PSD

Promisiuni:
- reducerea TVA la 18%
- majorarea pensiilor cu 40%
- majorarea etapizată a salariului minim
- majorarea salariilor bugetarilor cu 56% până în 2020

Realizări:
- reducerea TVA la 19%
- majorarea salariilor bugetarilor parțial
- majorare salariu minim
- eliminarea taxei pe stâlp și a supraaccizei
- taxe noi pentru domeniul bancar, energetic și din comunicații

Promisiuni nerealizate au existat însă pe toate planurile, din partea tuturor. Poate cele mai cunoscute sunt cele din domeniul educației, pentru care nici acum nu se acordă 6% din PIB, deși legea prevede acest lucru, iar multe școli nu au dotări minime pentru un act educațional de nivel european.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Rusia susține că NATO vrea să transforme Moldova într-o bază logistică pentru aprovizionarea armatei ucrainene
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...