Altă întrebare în CEX-ul PSD: doriți amnistie și grațiere?
Liviu Dragnea și PSD își doresc amnistia și grațierea. Nu mai este un secret pentru nimeni, iar ei nu se mai străduiesc să ascundă asta. Sentimentul general este că începe să devină o chestiune de zile până când se va întâmpla. Liderul PSD vorbește în mod repetat de miile de victime care au avut de suferit de pe urma protocoalelor secrete. În numele lor, dar și al său, va acționa.
Iar cei din PSD nu sunt singuri. Dacă te uiți atent, vei vedea cum politicieni din UDMR, PNL, ALDE și PMP ar susține același lucru. Dacă stau tăcuți și nu ies public, asta nu înseamnă că nu așteaptă ca treaba murdară să fie făcută din tabăra puterii.
Singurele calcule care îi opresc sunt cele electorale. Călin Popescu Tăriceanu, cu ochii în sondajele pentru prezidențiale, începe să se detașeze de partenerii de guvernare când vine vorba de amnistie și grațiere. “Niciodată cu noi la guvernare”, sunt semnalele venite din ALDE. Un lucru de care Liviu Dragnea este conștient, dar pentru care are o variantă de rezervă. Aleșii PMP sunt o țintă directă pentru PSD în scopul asigurării majorității parlamentare.
Bătălia de acum este mult mai complexă decât era în urmă cu șase luni. Până în vară, toți ochii au fost ațintiți asupra Guvernului. De acolo trebuia să vină eliberarea, soluția salvatoare – Ordonanța de Urgență. Lucrurile nu au mers deloc bine și s-a ajuns la un blocaj. Tudorel Toader a acționat mult prea lent, enervant de-a dreptul pentru PSD. Viorica Dăncilă nu a părut că este dispusă să meargă până la capăt, cerând mereu garanții că nimic rău nu i se va întâmpla. Surpriza a venit de la Paul Stănescu, vicepremier și om de încredere, care a început să aibă poziții oscilante. Trei piese care s-au gripat atunci când liderul avea mai mare nevoie de ele.
Atunci a înțeles Liviu Dragnea că strategia trebuie schimbată din mers. În loc de un front, s-au deschis trei. A reintrat în joc Florin Iordache, cel care nu a avut probleme pe când era ministru al Justiției să dea Ordonanța 13. Nu se mai merge pe o singură soluție, ci vom asista în final la o joncțiune a diferitelor zone de atac. Ordonanța de Urgență este doar o cale, cea mai ușoară și care își produce imediat efectele. Este forma dorită, dar ea trebuie bine argumentată. Trebuie să aibă un spate solid.
Iar pentru asta s-a lansat frontul Curții Constituționale. Pe baza motivărilor Curții, se poate naște argumentarea juridică pentru Ordonanța de Urgență. În paralel, în Parlament, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au lansat un proiect privind revizuirea sentințelor care au avut la bază protocoalele SRI – DNA.
Trei zone, trei fronturi, toate pentru un singur scop. Pare cumva obiectivul final al guvernării, amnistia și grațierea, indiferent de costurile politice sau cele în plan extern. Acolo deja lucrurile sunt grave cu un MCV dur, cu o Rezoluție în Parlamentul European, plus o Comisie de la Veneția care critică în termeni categorici experimentele juridice de la București. Nici protestele din stradă nu par să îi mai impresioneze pe liderii din Kiseleff.
Un alt detaliu mai puțin menționat este faptul că în lupta pentru supremație în PSD, declanșată de Scrisoarea din septembrie, subiectul amnistiei și grațierii s-a aflat în centrul discuțiilor. Ambele tabere au fost de acord cu ea, aici nu sunt dubii. Cei mai vocali au fost, poate surprinzător, cei din tabăra puciștilor. Dacă Liviu Dragnea s-a ferit să vorbească deschis, Adrian Țuțuianu sau Gabriela Firea au spus public că este nevoie de amnistie și grațiere. Lupta a fost pentru putere, nu o luptă de idei în privința acestui proiect. Singura deosebire era că puciștii au vorbit despre transparența acestui proces și de necesitatea ca el să treacă prin Parlament, nu prin Guvern. Liviu Dragnea a învins în acest război, iar de aici încolo răspunderea pentru amnistie și grațiere îi revine.
Rămâne totuși întrebarea legitimă: dacă PSD și Liviu Dragnea doresc amnistia și grațierea de ce nu au prezentat nici un proiect, în mod transparent, care să fie supus dezbaterii publice? De ce preferă Liviu Dragnea ca totul să se desfășoare în spatele ușilor închise?
Liderul PSD spune că nu va cere nimănui să dea amnistia și grațierea. Mai este doar o lună până când România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene. Totul pare în regulă, suntem în an Centenar, dar ceva poate dinamita situația.
Acolo unde Guvernul a ezitat, unde Parlamentul a eșuat, își va asuma Partidul. Cu argumentele oferite de Curtea Constituțională, cu Tudorel Toader chemat la ședința PSD pentru a explica calea de urmat, cu o majoritate negociată la sânge în Parlament, ce credeți că va urma? Ce va vota Comitetul Executiv al PSD când i se va pune întrebarea: doriți amnistie și grațiere?
- Etichete:
- parlament
- calin popescu tariceanu
- psd
- ordonanta de urgenta
- liviu dragnea
- tudorel toader
- alde
- cex psd
- comitetul executiv al psd
- viorica dancila
- amnistie si gratiere
- guvernul dancila