Răspuns pentru Valeri Kuzmin – persona non grata

Data publicării:
Alexandru Muraru
Alexandru Muraru
Deputat PNL
Alexandru Muraru este președintele PNL Iași. Este doctor în ştiinţe politice, cercetător ştiinţific şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Alexandru Muraru la o ședință.
Alexandru Muraru. Foto: Facebook

În mintea diplomaților și oficialilor ruși, dacă o țară are o orientare politică diferită de cea a Moscovei, atunci e clar, țara respectivă este neprietenoasă, rusofobă. Dacă România a ales să fie colegă de alianță cu țările NATO, pentru ruși este o probă de atitudine ostilă. Cu alte cuvinte, diplomația rusă, prin această atitudine de soție geloasă, consideră că ești liber doar dacă îi cânți în strună. Este o poziție de forță, clar psihanalizabilă, o aberație primitivă după toate standardele comportamentale. Rusiei îi place să susțină relații toxice, cu aliați captivi. E simplu, dacă un ești captiv, ești ostil.

Când vorbim despre Rusia, trebuie să avem în minte că diplomația acestei țări nu are strategii sau mijloace prin care să ajungă, în urma unei negocieri, la un fel de consens, nu. Diplomația rusă are doar obiective și asta îi permite să folosească orice mijloace posibile – să mintă, să fure, să asasineze, să fie plină de bădărănie, să spună că albul e negru, să genereze campanii de fake news, să te acuze pe tine că faci toate astea. Ar fi un fel de compliment să spunem că diplomații ruși sunt experți în falsificarea istoriei pentru că a fi expert presupune finețe. La ce excelează de fapt este la a minți în față, fără să clipească, și e indicat să fie minciuni cât mai nerușinate și mai grosolane. Cum poți negocia cu așa ceva, cu o anti-diplomație dusă la extrem?

O știm din proprie experiență, după ce Rusia anexează teritoriile ale altor țări, în momentul în care cerem înapoi ce ni s-a luat, ni se spune că avem o atitudine agresivă. Cu o pereche de ochelari care răstoarnă realitatea cu fundul în sus, ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin rescrie istoria României după opțiunile Moscovei într-un interviu recent acordat agenției ruse Tass. „Rusia nu a venit niciodată pe pământ românesc ca o cuceritoare” a spus Kuzmin. Nu este suficient să zâmbim la o asemenea gogomănie pentru că până și copiii știu că Rusia nu a mers niciodată pe vreun alt pământ decât ca o cuceritoare. Fără să vrea, chiar Kuzmin recunoaște asta în același interviu în care a mai spus că „în secolele XVIII - XIX Rusia s-a străduit să ajungă la mări calde pentru a asigura trecerea nestingherită a navelor comerciale pe piețele mondiale”. Să ne întrebăm pe unde anume, pe teritoriile cui „s-a străduit” Rusia să ajungă la mările calde?

Rusia a anexat Basarabia, Rusia și-a însușit tezaurul românesc dus la Moscova pentru protecție, Rusia a violat cam orice tratat și înțelegere bilaterală sau internațională, Rusia a făcut pactul cu Hitler și a furat nordul Bucovinei și din nou Basarabia, URSS a jefuit masiv România de resurse după 1945 prin sovromuri, a violat și torturat populația civilă, a declanșat teroarea terorilor și a impus regimul comunist care ne-a aruncat în barbarie, Rusia șantajează constant populația Republicii Moldova prin mamutul Gazprom și lista e prea lungă să mai continuăm. După această istorie, dacă România nu mai vrea să aibă de-a face cu o astfel de „prietenie”, Kuzmin spune că este vorba despre „rusofobie”, adică Rusia ne oferă doar prietenia, iar noi pur și simplu o urâm gratuit. Așa că nu putem privi declarațiile lui Kuzmin decât ca pe încă o jignire.

Falsificarea istoriei unui stat cu care pretinzi că vrei să ai relații diplomatice calde este un act de înalt dispreț și profund agresiv. Pentru a conștientiza gravitatea minciunilor lui Kuzmin, ne putem imagina cum ar reacționa Moscova dacă un ambasador ar oferi interviuri în care ar spune că teritoriul prin care Rusia a ajuns la Marea Neagră ar trebui să revină celor care a aparținut inițial. Așadar falsificarea istoriei nu este o joacă, mai ales la nivel diplomatic, oficial. Măsurile trebuie să fie în consecință. Există toate premisele ca România să îl declare pe Kuzmin persona non grata.

Disprețul lui Kuzmin a mers mai departe și a lăudat exact partidul neofascist AUR care face eforturi intense de a destabiliza democrația românească. Asta arată și că suspiciunile legăturilor subterane dintre AUR și Federația Rusă nu sunt fără fundament. Iarăși o comparație, pentru a ilustra gravitatea – să ne imaginăm că diplomatul României la Moscova spune că adevăratele voci ale Rusiei sunt Garry Kasparov, Aleksei Navalnîi și toți ceilalți pe care oficialii de la Kremlin îi vânează pe oriunde prin lume. Rusiei și lui Kuzmin le surâde să încurajeze violența extremiștilor din România și o fac fără perdea, invitând la Ambasada Rusă ori de câte ori se poate parlamentarii cei mai dubioși din AUR sau care au fost în AUR.

Pentru cine crede că a fost vorba doar de un banal interviu și că ambasadorul Rus nu e chiar așa de important la Moscova, trebuie să spunem că Valery Kuzmin nu este vreun începător care a făcut o gafă. Are 70 de ani, lucrează de o viață în diplomația sovietică/rusă, a fost cinci ani ambasador în Republica Moldova (2007-20012) și ocupă aceeași poziție în România din 2016 până în prezent. Cunoaște situația din zonă, știe foarte bine ce efecte au cuvintele sale.

Alte opinii
Partenerii noștri