De ce sunt supărați oamenii pe stat?

Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
Deputatul PNL George Tuţă
Deputatul PNL George Tuţă. Foto: Inquam Photos/ George Călin

Pentru că din cele două mâini pe care le are, statul dorește să ia cu trei și să dea înapoi șuturi. Am rezumat o scrisoare primită de la un cititor din circumscripție, care a trăit noi sentimente paradoxale în mediul de business românesc.

Pe scurt, statul are un mare noroc. Are un privilegiu, acela de a încasa taxe pe servicii publice pe care oferă. Taxele ar trebui ca ulterior să ajungă în investiții care să facă și mai mult bine comunității. Problema este (mă rog, una dintre ele) că statul are marfa, dar de vândut o vinde altcineva.

Despre povestea cu parcările am mai vorbit aici. Statul are locuri de parcare. Le-a vopsit, le-a numerotat, le-a trecut în catastif și a plantat oameni ca să încaseze cash taxa de parcare. În tot acest timp, un privat a construit un sistem de plata prin SMS prin care vinde aceleași locuri de parcare la un preț cu 30% mai mare. Doar că mult mai simplu.

Cititorul de care vă vorbeam la început a avut o altă epifanie. A dorit să înregistreze un PFA și toată lumea i-a spus că formalitățile sunt foarte simple. După două zile de surfing pe site-urile de pleistocen ale statului român, noul meu prieten a aflat unde este simplu. Nu la stat.

La stat avea două variante. Una integrală offline, cu sediu, coadă, dactilo, nu aveți un act și una parțial offline/parțial online mai complicată decât cea integrală offline.

Simplu era la întreprinzătorul care și-a făcut o aplicație mobile friendly, care cere aceleași acte ca și statul, care te conduce prin aceiași pași și îți oferă același serviciu: un PFA. Mă rog, amănuntul este că aplicația vinde marfa statului cu 400 de lei. O nimica toată.

Concluzia bitter-sweet a povestitorului nostru este cea mai amuzantă de anul acesta: “Statul nostru nu discriminează deloc. Jumătate din timp lovește în firme, iar în cealaltă jumătate se lovește pe sine.”

Subscriu. Statul nu trebuie să miște plăci tectonice ca să facă reforme. Trebuie doar să coboare în stradă și să vadă de ce este nevoie. Acesta este de fapt sensul fiecărei zbateri legislative pe care o am de la începutul mandatului: dispariția dosarului cu șină, a copiilor inutile, a meseriilor fără viitor.

Surprize în curând

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...