Editorial 10% din companiile high-tech din Israel înființate anul trecut sunt în domeniul inovației climatice

Data publicării:
David Saranga
David Saranga
Ambasadorul Statului Israel în România
David Saranga este ambasadorul Israelului în România. Anterior a ocupat funcția de consilier principal pentru afaceri externe al președintelui statului Israel, Reuven Rivlin și a fost șef al departamentului de legătură cu Parlamentul European la ambasada Israelului la Bruxelles.
Ambasador DAVID SARANGA (1)

De la Nord la Sud, din Occident în Orient, efectele încălzirii globale le resimțim cu toții. Din secolul XIX și până în prezent, temperatura globală a crescut deja cu 1 grad Celsius, iar prognozele oamenilor de știință arată că în următorii ani vom ajunge la o încălzire a planetei cu 1,5 grade Celsius. Acest prag de a limita încălzirea temperaturii la 1,5 grade Celsius a fost asumat de aproape toate națiunile lumii în cadrul Acordului de la Paris din 2015. Însă, pericolul depășirii țintei de 1,5 grade Celsius este imens, iar diferența dintre o planetă mai caldă cu 1,5 grade Celsius și una cu 2 grade Celsius poate însemna o lume cu ghețari și recife de corali față de o lume fără ele.

O jumătate de grad ar însemna și ca urșii polari, balenele, focile și alte păsări marine să-și piardă habitatul natural. Cu fiecare creștere a temperaturii, planeta devine un cimitir pentru multe specii de animale, insecte și plante conform unui raport al Organizației Națiunilor Unite.

Cu fiecare centimetru crescut al nivelului mărilor, mii de oameni sunt forțați să plece din casele lor. An de an, sute de mii de oameni sunt strămutați din cauza inundațiilor. În ultimii 100 de ani, nivelul mărilor a crescut cu 20 centimetri, iar încălzirea cu 1,5 grade Celsius va însemna o creștere a nivelului mării de 48 de centimetri și de 56 de centimetri dacă atingem 2 grade Celsius.

Alte fenomene extreme ale încălzirii globale care pun în pericol viețile a milioane de oameni sunt secetele care se vor întinde pe perioade de timp mai lungi, valurile extreme de căldură, dar și incendiile care au răvășit fiecare continent. Securitatea alimentară este și ea amenințată de criza climatică.

Ne aflăm, în acest moment, la o răscruce de drumuri, deși alții sunt de părere că suntem deja în fața unui destin implacabil. Dacă în acest context critic, contracronometru, noi, ca o forță umană colectivă, ne putem asuma ținta de zero emisii de carbon până în anul 2050, atunci putem evita depășirea pragului de încălzire de 1,5 grade Celsius.

Din acest motiv, Conferința ONU asupra schimbărilor climatice (COP26) care va începe mâine reprezintă poate cel mai însemnat eveniment al generației noastre. Pe parcursul acestui Summit, liderii mondiali vor căuta soluții pentru a ajunge la un acord comun care să prevină sau să limiteze cele mai cumplite scenarii pe care criza climatică le poate genera.

Este o provocare imensă care angrenează toți actorii globali într-un efort comun de mobilizare, de la guverne, la sectorul privat, de la societate civilă la mass-media, mediul academic, liderii religioși și mulți alții. Noi toți trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că această Conferință este un succes și că împreună vom păși spre un viitor bazat pe securitate și stabilitate climatică, dar și prosperitate.

Așadar, avem nevoie de soluții practice și la costuri reduse care pot fi implementate într-un timp scurt și la scară largă pentru a reduce emisiile cu efect de seră, dar și pentru a ne întări capacitatea de reziliență și adaptare la efectele crizei climatice. În această privință, Israelul joacă un rol esențial în domeniul inovației climatice, existând diverse companii și start-upuri care acționează în aceste sectoare, precum și investiții majore în Cercetare și Dezvoltare. Toți acești factori au creat un ecosistem puternic al inovației climatice care reunește peste 1,200 de companii și start-upuri – și care continuă să se dezvolte, potrivit primului Raport de țară al Israelului privind Starea Climei pe 2021. Faptul că 10% din companiile high-tech înființate în Israel anul trecut sunt în domeniul inovației climatice constituie un exemplu concret al spiritului inovator al Israelului.

Deosebit de importantă este și diversitatea soluțiilor pe care Israelul le are de oferit. În sectorul agricol, Israelul dispune de sisteme de irigare prin picurare și agricultură de precizie. În domeniul apei și al prevenției pierderilor de apă, Israelul deține recordul mondial cu un procent de pierdere al apei de 3% și de 90% în reutilizarea apei menajere. Statul Israel poate oferi soluții și în domenii precum desalinizarea, stocarea energiei sub formă de aer comprimat sau gheață, eficiență energetică, reîmpăduriri, mobilitate și transport sustenabil, substituirea proteinei animalice prin printarea 3D a cărnii – un domeniu în care Israel este lider la nivel global – și multe altele.

Suntem bucuroși să împărtășim din expertiza noastră și să colaborăm pentru a implementa aceste soluții care vor avea un efect major în îndeplinirea priorităților climatice, creșterea rezilienței în țările afectate și în realizarea obiectivelor de Dezvoltare Durabilă stabilite de ONU. Cooperarea la nivel internațional este o oportunitate extraordinară de a consolida economiile tuturor țărilor, de a crea noi locuri de muncă și de a prospera în timp ce natura, clima și biodiversitatea planetei sunt protejate. Haideți să lucrăm împreună!

Grija pentru mediu oglindește valorile potrivit cărora noi acționăm. Cultura bazată pe consumerism în jurul căreia gravitează societățile noastre moderne a pus în pericol biodiversitatea planetei. Însă, de la gesturi simple, cotidiene, la acțiuni colective de reciclare a deșeurilor, renunțarea la articolele de unică folosință, putem reface starea de echilibru cu natura. Prin implicarea fiecăruia putem transforma acest punct de cotitură într-un viitor luminos și sigur pentru umanitate.

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...