România va intra sub stăpânirea aerului polar. Specialiștii atrag atenția că în perioada următoare un ciclon va aduce frig, ploi și chiar ninsori. Temperaturile urmează să scadă dramatic începând cu săptămâna următoare, fiind însoțite de precipitații. Din această noapte, vremea se va înrăutăţi treptat în aproape toată ţara. De altfel, au fost emise deja două avertizări de vreme severă. Specialiștii atrag atenția că în perioada următoare vom avea vânt puternic, ploi și chiar ninsori la altitudini mari.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică de răcire accentuată a vremii şi de intensificări ale vântului valabilă de duminică seara şi până miercuri dimineaţa. Astfel, în această perioadă, vântul va sufla cu rafale de 50-60 km/h, va ploua, iar în zona montană la altitudini de peste 1800 de metri vor fi precipitaţii mixte. Temperaturile vor fi cu până la 10 grade mai coborâte decât cele normale în această perioadă.
În trei zile, Capitala va trece de la o extremă la alta. Cele mai mari probleme le vor pune vântul și scăderea bruscă de temperatură. Miercuri dimineața vor fi 5 grade la București.
Citiți și: Prognoza specială pentru municipiul București
Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis duminică, o informare meteorologică, valabilă între 23 septembrie, ora 23:00, şi 26 septembrie, ora 8:00, în această perioadă vremea se va răci accentuat şi vor fi intensificări ale vântului.
„Vor fi perioade de timp în care vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a ţării, cu rafale în general de 50...60 km/h şi temporar va ploua la început în vest, în centru şi în nord, apoi local şi în celelalte regiuni. În zona montană, la altitudini de peste 1800 m, trecător vor fi precipitaţii mixte”, a precizat ANM.
Meteorologii au mai anunţat că răcirea vremii va continua în jumătatea de nord-vest a teritoriului, iar începând de marţi, 25 septembrie, se va resimţi în toată ţara, astfel că valorile termice vor fi cu până la 8-10 grade mai coborâte decât cele normale în această perioadă a anului.
„În privinta temperaturilor, luni contăm pe două anotimpuri în țara noastră, de exemplu, în vest, centru si nord, vor fi maxime mult în scădere față de cele de azi, în nordul Moldovei de exemplu așteptăm mâine 11 - 13 grade la orele amiezii. În schimb, în partea de sud și sud- est, unde această răcire va ajunge abia mâine seară, mâine noapte, mâine (luni - n.r.) să se mai înregistreze valori de vară de 30 - 31 de grade, de exemplu în sudul Munteniei sau în vestul Dobrogei”, a declarat la Digi24 meteorologul Mihai Timu.
Vremea rece va persista până spre sfârşitul săptâmânii, au precizat meteorologii.
De asemenea, ANM a emis şi două atenţionări cod galben de vreme rea, valabile pe data de 24 septembrie.
Prima atenţionare vizează Banatul, Crişana, Maramureşul, Transilvania, nordul Moldovei şi zona montană, fiind valabilă, luni, între orele 2:00 – 10:00. “În regiunile vizate, vântul se va intensifica temporar, cu viteze de 55...65 km/h, iar pentru intervale scurte de timp vor fi rafale de peste 65...70 km/h. În zona montană vor fi intensificări susţinute ale vântului, cu rafale care pe creste vor depăşi 100…120 km/h”, a mai spus Administraţia Naţională de Meteorologie.
Cealaltă avertizare este pentru luni, 24 septembrie, între orele 10:00 – 23:00, zonele vizate fiind Oltenia, Moldova, Dobrogea, local Muntenia şi Transilvania, precum şi zona montană.
„În regiunile vizate, vor fi intensificări temporare ale vântului, cu viteze de 55...65 km/h, iar pentru intervale scurte de timp, îndeosebi în sudul Olteniei, vor fi rafale de peste 65...70 km/h. La munte vântul va continua să sufle tare, cu rafale care pe creste vor depăşi 100…120 km/h”, a mai precizat ANM.
(text: News.ro)
Citiți și: