Luna octombrie începe tot cu vreme mai caldă decât ar fi normal, iar prima zi a lunii a adus cele mai ridicate temperaturi minime de când se fac măsurătorile meteorologice în România, a declarat la Digi24 directorul ANM, Elena Mateescu.
Mult prea cald pentru această perioadă este și în alte părți ale Europei. Franța, Germania, Spania și Polonia au înregistrat noi recorduri de temperatură pentru luna septembrie.
Pentru public, mai multă căldură toamna pare o veste bună, dar fermierii sunt îngrijorați deoarece rezerva de apă din sol este scăzută, iar în prima lună de toamnă abia a plouat în zonele cele mai afectate de seceta pedologică.
Despre acest val de căldură și despre cât de mult s-a schimbat clima a vorbit la Digi24 Elena Mateescu, directorul ANM. Ea a spus că toată luna octombrie va aduce valori de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit și deficit de precipitații.
"Estimările indică faptul că în continuare, vremea va rămâne caldă, mai ales din 16 până în 30 octombrie.
Septembrie a adus noi recorduri, abaterea termică pozitivă de 3,5 grade a făcut să fie a doua cea mai caldă lună septembrie din istoria măsurătorilor, după septembrie 1994 când abaterea termică pozitivă a fost de 4,2 grade. Ieri au fost 31 de grade la București Filaret și la Calafat.
Octombrie a debutat cu recorduri ale temperaturilor minime zilnice, la Suceava și Târgu Neamț au fost cele mai ridicate temperaturi minime pentru o zi de 1 octombrie de când se fac măsurători. Azi, în sud și sud est vor fi până la 30 de grade", a declarat Elena Mateescu.
Editor : G.M.