Toată țara este sub avertizări de caniculă, în vest e cod roșu. Când scăpăm de valul de căldură

Data actualizării: Data publicării:
canicula in bucuresti
Cod roșu de caniculă. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Meteorologii au prelungit codul roșu de caniculă pentru județele Timiș și Arad. Și restul țării se află sub avertizări de temperaturi extreme. Temperaturile se vor apropia de 40 de grade la umbră în vest, iar aerul va fi greu de respirat la orele amiezii.

Noi coduri de caniculă

ACTUALIZARE 10.10 Meteorologii au actualizat avertizările meteo de caniculă. Litoralul este singura zonă care nu e afectată de valul de căldură.

Cod roșu

În județele Timiș și Arad valul de căldură va persista pentru a șaptea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi în general de 38...39 de grade. Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele, de 19...25 de grade, local vor caracteriza o noapte tropicală.

Cod portocaliu

Valul de căldură va persista pentru a șaptea zi consecutiv în sudul Banatului, nordul și centrul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sudul și centrul Munteniei, nord-estul Moldovei. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general, temperaturile maxime vor fi de 35...38 de grade și minimele de 18...23 de grade (local vor caracteriza o noapte tropicală).

Cod galben

Valul de căldură se va menține, astfel încât va fi disconfort termic ridicat și caniculă în cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.


Sunt avertizări de caniculă în toată țara. În județele Timiș și Arad este cod roșu de caniculă. Vor fi temperaturi de 38-39 de grade la umbră, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Asta va face ca aerul să fie greu de respirat.

Restul țării va fi fie sub cod portocaliu, fie sub cod galben de caniculă. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 38 de grade la umbră. Cele mai ridicate valori vor fi în sudul și vestul țării, unde este cod portocaliu.

Urmează o noapte tropicală, cu minime ce nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, iar în vestul țării, unde este cod roșu de caniculă, vor fi temperaturi minime de 24-25 de grade.

Valul de caniculă va persista până în prag de weekend, iar temperaturile maxime vor ajunge la 38-39 de grade Celsius.

Joi, caniculă va mai fi doar în regiunile sudice și sud-estice, urmând ca în restul țării valul de arșiță să se mai domolească.

Vor fi și averse cu tunete și fulgere și căderi de grindină. Astăzi, fenomenele vor apărea în zonele montane, dar și în Maramureș, în Transilvania, în nordul Moldovei și Crișana. Mâine va ploua doar în zonele de deal și de munte, urmând ca miercuri și joi fenomenele de instabilitate să se producă în zonele montane, în nordul și în vestul țării.

În București, aflat sub cod portocaliu de caniculă, temperaturile maxime vor ajunge astăzi la 38 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un avion militar american s-a prăbușit cu patru bombe nucleare la bord, acum 56 de ani, în Groenlanda
Digi FM
Ce a pățit directorul Țiriac Open la prima întâlnire cu magnatul român, după ce a întârziat 20 de minute
Pro FM
Alexandru Ciucu, reacție dură după ce Alina Sorescu a spus că nu le lasă pe fiicele lor la concertele ei: „Nu...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Spitalul-model de provincie care a atras medici prin investițiile și facilitățile oferite. De la închidere...
Newsweek
Care pensionari iau sute de lei în plus la pensie ca ajutor de încălzire? Cum se dau banii
Digi FM
Colecție de meme-uri, după gogomănia spusă de Trump despre migranți: “Mănâncă pisici și câini, mănâncă...
Digi World
Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor: "Copiii încă...
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
Cum arată Fran Drescher, spumoasa bonă din "Dădaca", la 67 de ani. Zâmbetul cuceritor și licărul din privire...
UTV
(VIDEO) Dinu Maxer primeste 'fasole' in loc de desert la un restaurant de lux. Internautii l-au corectat...