Va ploua mult în următoarele zile în aproape toată țara, avertizează meteorologii. În plus, în unele zone vântul va bate puternic.
ACTUALIZARE 10:00 Meteorologii au emis o informare de ploi abundente, care intră în vigoare luni, la ora 16:00 și este valabilă pânp miercuri, 14 martie, la ora 8:00.
În intervalul menționat temporar va ploua, la început în jumătatea de vest a țării, apoi mai ales în regiunile estice, sudice și centrale. Ploile vor avea și caracter de aversă și vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în după-amiaza zilei de luni (12 martie) și în noaptea de luni spre marți (12/13 martie). La munte vor predomina ploile, favorizând topirea stratului de zăpadă.
Cantitățile de apă vor depăși local 15-20 l/mp și izolat, mai ales în Oltenia, Banat, Transilvania și Moldova, precum și în zona montană, 30-35 l/mp.
Locuitorii din aproape toată ţara vor fi răsfăţaţi şi luni cu temperaturi de aprilie, dar în anumite regiuni îşi vor face apariţia şi ploile. În plus, vântul devine supărător în mai multe regiuni. Meteorologii au emis luni dimineața mai multe avertizări cod galben de tip nowcasting pentru vânt și ceață.
Ploile vor fi destul de frecvente în următoarele două zile, dar vremea se va menţine nefiresc de caldă. În sud-vest e posibil să plouă cât într-o lună. Detalii, aici.
Zona litorală din Constanța și Tulcea sunt vizate până la ora 11:00 de un cod galben de ceață, la fel și zone din județul Vaslui: Puiești; județul Bacău: zona joasă; județul Vrancea: Tulnici, Spulber, zona joasă; județul Galaţi. Ceața determină reducerea vizibiliății local sub 200 m, izolat sub 50 m.
În orele următoare, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în jumătatea vestică a teritoriului. Sunt aşteptate averse însoţite şi de fenomene electrice, iar cantităţile de apă acumulate vor depăşi 30l/mp, mai ales în Banat şi Oltenia.
De altfel, această regiune începe deja să se confrunte cu fenomene neplăcute. Județele Arad, Bihor, Caraş-Severin și Timiş sunt vizate de o avertizare cod galben de tip nowcasting pentru vânt și ploi. Avertizarea, care semnalează intensificări ale vântului, care la rafală vor atinge local 55...65 km/h și ploi care pot avea și caracter de aversă, este valabilă până la ora 14:00.
În restul teritoriului, astfel de fenomene vor veni din loc în loc odată cu apropierea serii. Temperaturile, în continuare anormal de ridicate pentru această perioadă, vor fi cuprinse între 9 grade în nordul Moldovei şi 20 grade în Lunca Dunării.
Ploi sunt anunţate şi mari în majoritatea regiunilor, dar acumulari mai importante de apă vor fi în special în regiunile estice. Nu sunt excluse descărcările electrice, iar la altitudini de peste 1800 de metri se vor amesteca şi câţiva fulgi de zăpadă. De miercuri, în schimb, vor fi precipitaţii slabe sub formă de ploaie, dar vor cădea doar local, în afara Arcului Carpatic. Până în prag de weekend, temperaturile vor bate uşor în retragere şi se vor opri la 15 -16 grade Celsius.
Aspectul vremii se va deteriora treptat şi la munte. La început, ploile însoţite de fenomenele electrice vor fi prezente pe spaţii destul de mari în Carpaţii Occidentali şi vestul Carpaţilor Meridionali, apoi îşi vor face apariţia local şi în restul masivelor. Izolat, cantităţile de apă adunate vor trece 35l/mp, iar răbufnirile vântului vor deranja destul de mult.
Bucureştenii vor avea parte, luni, de încă o zi deosebit de caldă, cu maxime de până la 18 grade Celsius. Totuşi, presiunea atmosferică va scădea accentuat, aşa că norii se vor aduna spre seară şi vor creşte şansele pentru ploi în reprzie, posibil însoțite de tunete şi fulgere. Până în prag de weekend, vremea va părea trasă la indigo în Capitală. Vântul va sufla cel mult moderat, iar cerul se va înnora trecător şi va ploua slab. Marți şi miercuri, valorile termice vor ajunge la 17 grade Celsius, în timp ce joi se vor înregistra doar 14 grade.