Meteorologii au emis, vineri seara, o avertizare tip cod galben de ninsori în patru județe. De asemenea, pentru 12 județe au fost emise avertizări de precipitații mixte care pot favoriza depunerea poleiului.
Potrivit ANM, în județele Argeș, Giurgiu, Dâmbovița și Teleorman se va semnala ninsoare moderată, care va duce la depunerea unui strat de zăpadă de 5-7 centimetri. Avertizarea Cod galben pentru aceste județe este în vigoare până în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2:00.
Sunt vizate localitățile:
- Bascov, Buzoești, Băiculești, Slobozia, Ungheni, Suseni, Rătești, Recea, Rociu, Căldăraru, Cocu, Miroși, Uda, Negrași, Mozăceni, Popești, Izvoru, Băbana, Ștefan cel Mare, Cuca, Cotmeana, Morărești, Drăganu, Teiu, Râca, Poienarii de Argeș din județul Argeș,
- Roata de Jos, Vânătorii Mici din județul Giurgiu,
- Găești, Corbii Mari, Dragodana, Petrești, Mătăsaru, Uliești, Mogoșani, Vișina, Șelaru, Crângurile, Morteni, Răscăeți din județul Dâmbovița și
- Tătărăștii de Jos, Ciolănești, Blejești, Vârtoape, Trivalea-Moșteni, Poeni, Tătărăștii de Sus, Gratia, Siliștea-Gumești, Siliștea, Cosmești, Talpa, Scurtu Mare, Zâmbreasca, Sârbeni, Săceni, Necșești, Beuca, Purani, Balaci din județul Teleorman.
Potrivit altor trei avertizări emise de meteorologi, în județele Argeș, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Dâmbovița, Brăila, Ialomița, Buzău, Galați și în mai multe localități din Constanța și Tulcea se vor semnala precipitații mixte care vor favoriza depunerile de polei. Și aceste avertizări sunt valabile tot până la ora 2.00.
Tot până la această oră, în județele Constanța și Tulcea, în zona de litoral, este în vigoare o avertizare meteo de tip nowcasting pentru intensificări temporare ale vântului, cu rafale de 55 - 65 km/h.
Este deja în vigoare, până sâmbătă la ora 10:00, o informare meteorologică de vreme deosebit de rece, ninsori la munte, precipitații mixte, intensificări ale vântului. Vremea va fi rece în sudul, centrul și estul țării, chiar deosebit de rece în Moldova și estul Transilvaniei, unde în cea mai mare parte a intervalului vor fi temperaturi negative.
În Carpații Meridionali și Orientali, precum și în zonele submontane aferente vor predomina ninsorile, iar local în Oltenia, Muntenia, dealurile Moldovei și în zonele depresionare precipitațiile vor fi mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) și trecător se poate depune polei.
În Oltenia cantitățile de apă vor depăși izolat 15…20 l/mp.
Vântul va avea intensificări în Munții Banatului și în vestul Carpaților Meridionali, unde la altitudini de peste 1500 m vitezele la rafală vor fi de 70...90 km/h, iar trecător ninsoarea va fi viscolită. Intensificări temporare ale vântului vor fi și în celelalte regiuni, cu precădere în cele sudice, unde pe arii restrânse vor fi viteze de 55...65 km/h.
Citiți și: Fenomene meteo severe în România. Ce se întâmplă cu vremea în ziua alegerilor prezidențiale