De la caniculă la vijelii în câteva minute. O furtună puternică a făcut ravagii în zeci de localități și în București
O furtună puternică a izbucnit miercuri seara în București și județul Ilfov, după o zi cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Meteorologii au emis avertizări Cod portocaliu de averse și vijelii pentru Capitală și județul Ilfov, valabile până la ora 23.30.
ACTUALIZARE 08:45 IGSU transmite că în urma furtunilor de miercuri spre joi noapte, 83 de localități au fost afectate. S-a intervenit sau se intervine pentru evacuarea apei, îndepărtarea unor elemente de construcție, cât și pentru degajarea a 293 copaci și 39 stâlpi căzuți pe carosabil.
“În contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate, s-au înregistrat efecte în 83 localități din 17 județe (BH, BT, BN, CJ, CL, DB, GR, HD, HR, IF, MS, OT, PH, SJ, SV, TR și VL) și municipiul București unde s-a intervenit/se intervine pentru evacuarea apei din 6 case, 4 anexe gospodărești, 10 beciuri/subsoluri și 1 pasaj rutier, pentru îndepărtarea unor elemente de construcție de la acoperișurile a 44 obiective economice/blocuri de locuințe, cât și pentru degajarea a 293 copaci și 39 stâlpi căzuți pe carosabil, fiind afectate 57 autoturisme.
În județul Prahova, 6 turiști aflați în drumeție pe un traseu montan pe muntele Furnica au fost surprinși de o aversă torențială. Aceștia au fost coborâți în siguranță de către un echipaj Salvamont, nu au necesitat îngrijiri medicale.
Traficul rutier a fost temporar blocat pe 6 drumuri naționale (DN 29D/BT, DN 66/HD, DN 1/PH, DN 1C/SJ, DN 15C/SV și DN 67B/VL) și pe 4 drumuri județene (DJ 291/BT, DJ 138/HR, DJ 108F/SJ și DJ 110/SJ) din cauza copacilor rupți și a apei de pe carosabil.
Traficul feroviar este oprit pe M 500/DB din cauza unui copac care a căzut pe linia de contact și a rupt cablurile de înaltă tensiune și a fost temporar întrerupt pe 2 tronsoane de cale ferată (CF 414/BH și M 400/MS) din cauza a 2 copaci căzuți pe liniile de contact”, arată IGSU.
ACTUALIZARE 00:40 (joi,29 iulie) - Două persoane au fost rănite miercuri noapte după ce o antenă GSM înaltă de 7-8 etaje a căzut peste două locuinţe de pe calea Giuleşti, a anunţat ISUBIF. Una dintre victime, o femeie de 70 de ani, a fost transportată cu o autospecială SMURD la Spitalul Militar. A doua victimă, o femeie de 90 de ani, a fost transportată la o unitate medicală de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
O schelă s-a desprins parţial de pe faţada unei clădiri de pe Bulevardul I.C. Brătianu, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF). Potrivit sursei citate, traficul rutier a fost restricţionat în zonă. La faţa locului acţionează Detaşamentul Special de Salvatori, precizează ISUBIF.
ACTUALIZARE 23.00. Traficul este afectat atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană. Mai mulți copaci au fost doborâți de vânt, în București, blocând circulația pe mai multe artere importante. Totodată, traficul aerian de la aeroportul Henri Coandă este afectat iar cel puțin un zbor care trebuia să ajungă la Otopeni va ateriza la Constanța.
Administrația Națională de Meteorologie anunță cod portocaliu de vijelie puternică cu rafale de peste 70 - 75 km/h în București și în Ilfov până la ora 23.30.
A fost emis și un Ro-Alert în acest sens. Furtuna vine la finalul unei zile caniculare, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius.
„Alertă de urgență severă. 28 iulie, ora 22:47. AVERTIZARE METEO COD PORTOCALIU - averse torențiale și descărcări electrice frecvente. Perioada de manifestare 28.07.2021, până la orele 23:30. Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție. Urmați instrucțiunile autorităților”.
O altă avertizare, de data aceasta Cod galben, valabilă până la ora 23.00, vizează localitățile Bolintin-Vale, Florești-Stoenești, Roata de Jos, Ulmi, Bolintin-Deal, Găiseni, Vânătorii Mici, Ogrezeni, Crevedia Mare, Buturugeni, Bucșani, Grădinari, Clejani, Mârșa, Cosoba din județul Giurgiu și Videle, Blejești, Gălăteni, Poeni, Gratia, Siliștea, Cosmești, Sârbeni, Purani din județul Teleorman.
Și în aceste zone se vor semnala local averse ce vor acumula peste 20 l/mp, grindină, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelie.
Traficul aerian de la aeroportul Otopeni, afectat de furtună
Traficul aerian de la aeroportul Henri Coandă este afectat de furtună. Din cauza vântului puternic, zborul Blue Air 0B9312 Rodos – București va ateriza la Constanța, a anunțat Boardingpass.ro.
ACTUALIZARE 23.30: Potrivit sursei citate, aterizările au fost reluate. Primul zbor care va încerca să aterizeze la OTP după furtună este zborul Blue Air 0B1216 Roma FCO – București OTP.
Mai multe zboruri care urmează să aterizeze în următoarele zeci de minute la Otopeni vor aștepta probabil în aer până vremea se va îmbunătăți sau vor ateriza pe alte aeroporturi din țară.
Zboruri afectate:
– Blue Air 0B1216 Roma FCO – București operat de Just Us Air (YR-URS), așteaptă în aer;
– Blue Air 0B9312 Rodos – București, aterizează la Constanța;
– TAROM RO608 Timișoara – București, așteaptă în aer.
Vijelia a provocat pagube în București
Mai multe linii de tramvai au fost blocate în Capitală din cauza vântului puternic care a doborât mai mulți copaci și a avariat rețeaua de contact.
Liniile 61, 66, 69 și 90 au fost blocate pe Calea Plevnei după ce un copac a fost pus la pământ, direct pe partea carosabilă.
Liniile 14, 55, 69, 70, 79, 85, 86 și 90, blocate pe Bd. Ferdinand, la Foișorul de Foc, în urma unei avarii în rețeaua de contact. A fost trimisă echipa de intervenție.
Cod galben de inundaţii în judeţe din Transilvania şi Moldova, în orele următoare
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis miercuri seara noi atenţionări Cod galben de inundaţii pentru orele următoare, ce vizează judeţe din Transilvania şi Oltenia.
Potrivit hidrologilor, până joi la ora 02:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie pe râurile din bazinele hidrografice: Olt - afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval S.H. Feldioara - amonte S.H. Hoghiz, Homorodul Mare - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, judeţele Covasna, Harghita, Braşov, Târnava Mare - bazin amonte S.H. Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, şi Tazlău - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Scorţeni, judeţul Bacău.
„Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din bazinul hidrografic Homorodul Mic”, avertizează specialiştii.
De asemenea, până joi, la ora 04:00, vor fi inundaţii pe râurile din bazinul hidrografic Putna - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, judeţul Vrancea.
Circulație blocată în mai multe zone ale țării
Totodată, circulația a fost blocată din cauza efectelor fenomenelor meteo și pe o magistrală feroviară şi două drumuri naţionale, informează Centrul Infotrafic din cadrul Poliţiei Române.
"Din cauza vijeliei din ultimele ore, două tronsoane de pe magistrala 400 sunt afectate, respectiv: la kilometrul feroviar 210+200 de metri, între staţiile CF Lunca Bradului şi Răstolniţa, judeţul Mureş, crengile unui copac au căzut pe locomotiva unui tren care circulă pe relaţia Miercurea Ciuc-Târgu Mureş. Nu sunt persoane rănite, însă circulaţia feroviară este oprită. La kilometrul feroviar 66+600 de metri, în staţia CF Băile Tuşnad, judeţul Harghita, s-a rupt firul de contact, astfel că traficul feroviar este blocat", se precizează într-un comunicat al Centrului Infotrafic.
De asemenea, pe DN 67B Drăgăşani - Târgu Cărbuneşti, în zona comunei Măciuca din judeţul Vâlcea, un copac a căzut pe suprafaţa de rulare, blocând circulaţia în ambele sensuri. Evenimentul nu s-a soldat cu persoane rănite şi nici cu autovehicule avariate.
Traficul rutier a fost blocat şi pe DN 29D Botoşani - Ştefăneşti, în localitatea Stăuceni, unde din cauza vântului puternic doi stâlpi de iluminat public au căzut pe partea carosabilă. Nu s-au înregistrat victime şi nici pagube materiale.
Editor : Ioana Coman
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News