Meteorologii au emis mai multe coduri galbene și portocalii de vijelii și ploi torențiale. Avertizările vizează jumătatea de vest a țării și vor fi valabile până miercuri la prânz.
Cod galben și portocaliu de vijelii și ploi
Astfel, în sud-vestul ţării, vremea va deveni instabilă. Vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55 - 65 km/h), vijelii şi izolat grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25 - 30 litri/mp şi, izolat, peste 40 litri/mp. „După orele amiezii şi pe parcursul nopţii de marţi spre miercuri, instabilitatea atmosferică se va manifesta îndeosebi în jumătatea de vest a ţării”, avertizează meteorologii.
Judeţele avertizate sunt: Mehedinţi, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş, Arad.
De la ora 16.00 intră în vigoare un alt cod galben de instabilitate atmosferică, valabil până la ora 21.00.
În intervalul menționat, în Crișana, estul Olteniei, vestul Maramureșului și al Transilvaniei, precum și în Carpații Occidentali și Meridionali, vremea va deveni treptat instabilă. Vor fi perioade cu intensificări ale vântului (rafale de 55...65 km/h), vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...30 l/mp și izolat peste 35 l/mp.
Tot în acest interval, va fi în vigoare un cod portocaliu de furtuni în în Banat, jumătatea de vest a Olteniei și sud-vestul Transilvaniei. . Vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70...80 km/h), pe alocuri vijelii puternice, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35...40 l/mp și izolat peste 50...60 l/mp.
De marți de la ora 21.00 și până miercuri la ora 12.00 intră în vigoare un nou cod galben de instabilitate atmosferică.
În intervalul menționat în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Crișana, Muntenia și vestul Olteniei, vremea va fi instabilă. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55...65 km/h) și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...30 l/mp și izolat peste 40 l/mp.
De asemenea, în același interval un cod portocaliu de vreme rea va viza cea mai mare parte a Olteniei, local în vestul Munteniei și Carpații Meridionali.
Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, iar în primele ore ale intervalului și intensificări ale vântului (rafale în general de 70...80 km/h) și pe arii restrânse vijelii puternice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35...40 l/mp și izolat peste 50...60 l/mp.
Cod galben și portocaliu de caniculă
Marți sunt anunțate și temperaturi sufocante. Meteorologii au emis coduri galben și portocaliu de caniculă.
Valul de căldură va persista în nord-vestul, sudul, estul și local în centrul țării, zone vizate de un cod galben de caniculă. În nordul Crișanei, în vestul Maramureșului, Transilvaniei și al Moldovei, în cea mai mare parte a Olteniei, nordul Munteniei și local în Dobrogea, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 21 de grade.
Un alt cod de caniculă, de dat aceasta portocaliu, vizează sudul și estul Munteniei, cea mai mare parte a Moldovei și partea continentală a județului Constanța. Se vor înregistra temperaturi maxime de 37...39 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 22 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
ANM: De miercuri se răcorește
„Este ultimul val de căldură de intensitate maximă. De mâine se răcorește. Spre finalul săptămânii vor fi maxime între 25 și 32 de grade.
Răcorirea vine pe fondul creșterii instabilității atmosferice, știm ce se întâmplă în centrul și sudul continentului, unde sunt fronturi de precipitații foarte active, care vor aduce și în România instabilitate accentuată, cantități importante de precipitații și scăderi ale valorilor termice.
Azi, instabilitatea se va manifesta în sud-vest, vest, iar apoi se va extinde și va cuprinde toată țara la noapte și mâine.
Sunt ploi azi și la noapte în Oltenia, Banat și în Carpații Meridionali, vânt, vijelie, grindină, descărcări electrice”, a declarat la Digi24 Florinela Georgescu, director executiv al ANM.
Editor : Ioana Coman