Vreme de sfârșit de martie în loc de gerul Bobotezei. Temperaturile au ajuns la 17 grade Celsius în mai multe localităţi din dealurile sudice şi vestice. Care este explicația acestui fenomen neobișnuit?
„Este vorba de modul în care se efectuează circulația atmosferică, de felul în care s-au așezat centrii barici. În mod normal, în această perioadă ar fi trebuit să avem un centru de presiune ridicată, foarte ridicată în zona Rusiei, de acolo vin temperaturile scăzute și precipitațiile sub formă de ninsoare. De această dată, acea formațiune din zona Americii a determinat deplasarea unor zone cu aer mai cald către teritoriul continentului Europei și acest lucru a determinat o advecție (mișcarea aerului în direcție orizontală, n.r.) de aer cald, tropical, o advecție de aer din zona de nord a Africii către teritoriul țării noastre și aș putea spune chiar și către mare parte a continentului european, partea de sud, de centru”, spune meteorologul Alina Șerban.
„Exceptând zilele trecute, când un ciclon extrem de extins a determinat în vestul Europei acele catastrofe de care am auzit cu toții, vânt intens, precipitații, acum temperaturile au crescut în mare parte a continentului european. Este vorba de o structură barică, o structură a centrilor de presiune atmosferică care s-au poziționat astfel în acest moment al timpului”, explică meteorologul.
Alina Șerban spune însă că, deși e un fenomen rar, nu putem vorbi de un record de temperatură.
„În 2001, la Oravița, temperatura a urcat până spre 22 cu 2 grade Celsius. La București am avut 17 grade. Recordul maxime al zilei de astăzi pentru zona Capitalei este de 16 grade. Este un fenomen rar întâlnit, neobișnuit, dar nu este nemaiîntâlnit pentru această perioadă”, spune Alina Șerban.