Frica de mamografie, o barieră în screening-ul cancerului de sân

Data actualizării: Data publicării:
Cu_Mama_la_Mamo_Regina_Maria_Reteaua_de_Sanatate Articol susținut de Regina Maria

Dr. Laura Ianculescu, medic primar radiologie și imagistică medicală, REGINA MARIA: Mamografia nu doare, ea salvează mii de vieți! În luna octombrie, tinerele abonate Regina Maria își pot dona mamografia din abonament mamelor.

Cancerul de sân rămâne una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul femeilor din România, cu o incidență în creștere alarmantă în ultimii ani. În fiecare an, peste 10.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar, iar peste 3.000 își pierd viața în lupta cu această boală, conform Institutului de Sănătate Publică. Deși programele de screening sunt disponibile, accesul la ele este limitat de diverse bariere, iar rata de detectare precoce rămâne sub media europeană. Cu toate acestea, avansul tehnologic – precum mamografia 3D și utilizarea inteligenței artificiale (AI) – oferă noi speranțe pentru diagnosticarea timpurie și tratamentul eficient al acestei boli devastatoare.

Depistarea precoce a cancerului de sân. De la tehnologie și screening la educație medicală

Dr. Laura Ianculescu, medic primar radiologie și imagistică medicală în cadrul Rețelei de sănătate REGINA MARIA, are o experiență vastă în lucrul zilnic cu pacientele care vin pentru investigații de mamografii și ecografii. Ea a observat o evoluție în ceea ce privește comportamentul femeilor față de screening.

"Campaniile de prevenție au avut un impact semnificativ", explică dr. Ianculescu. "De la un an la altul, femeile devin mai conștiente de importanța controalelor periodice. Acest lucru se reflectă în numărul crescut de mamografii efectuate, mai ales în rândul femeilor între 30 și 50 de ani, care sunt mult mai proactive în a-și face aceste controale medicale."

Screeningul joacă un rol crucial în depistarea cancerului de sân în stadii incipiente, când tratamentul este mai puțin invaziv, iar șansele de recuperare sunt mult mai mari. "Femeile care fac controale regulate sunt mult mai liniștite în legătură cu starea lor de sănătate", adaugă ea.
Cu toate acestea, există încă multe reticențe, în special în rândul femeilor mai în vârstă. "Pacientele tinere sunt în general mai deschise la recomandările medicale și la efectuarea mamografiilor și ecografiilor. Totuși, femeile mai în vârstă fie nu înțeleg complet importanța acestor investigații, fie consideră că nu au nevoie de ele dacă nu au simptome.", completează medicul.

Mamografia cu tomosinteză (3D) și inteligența artificială – instrumente esențiale pentru depistarea cancerului de sân

Mamografia devine investigația principală după vârsta de 40 de ani, însă pentru femeile cu sâni denși, este necesară și ecografia. "Aceasta ajută la detectarea nodulilor care nu sunt vizibili la mamografie, oferind astfel o imagine completă a sănătății sânilor", explică dr. Ianculescu.
Procedura pentru pacientele care au nevoie de recomandare pentru mamografie este încă una complicată în România. "Pacientele trebuie să obțină o recomandare de la medicul ginecolog sau medicul de familie, iar acest proces poate dura și de multe ori descurajează unele femei", subliniază dr. Ianculescu.

Regina Maria - un pionier al proiectelor inovatoare în domeniul medical din România, inclusiv în utilizarea inteligenței artificiale

Tehnologia A.I. a adus schimbări revoluționare în depistarea cancerului de sân, ajutând la identificarea proceselor patologice și reducând volumul de muncă al radiologilor. Aceasta îmbunătățește acuratețea diagnosticelor și rata de detectare a afecțiunilor grave cum este cancerul, având o precizie de până la 99%. Mamografia cu tomosinteză, de exemplu, permite medicilor să detecteze cancerele mult mai devreme, cu o precizie crescută. "Aceasta implică efectuarea unor felii imagistice prin sân, oferind o imagine tridimensională și reducând rata de rezultate fals negative", explică dr. Ianculescu.

Medicii imagiști apelează și la ajutorul oferit de AI în interpretarea rezultatelor, REGINA MARIA fiind prima rețea medicală care integrează AI-ul în despistarea precoce a cancerului de sân: "În centrele noastre de imagistică, avem integrat un soft bazat pe inteligență artificială care sprijină medicii imagiști în interpretarea mamografiilor prin semnalarea automată a unor posibile nereguli, pe care medicul le validează sau le infirmă, asigurând astfel un diagnostic mai precis și rapid. "

Frica de durere – un obstacol major

Fricile legate de mamografie rămân o barieră majoră pentru multe femei. "Cele mai multe paciente se tem de durere sau de iradiere. Ambele temeri sunt nefondate. Mamografia nu doare, ea salvează mii de vieți. Tehnologia de azi este atât de avansată încât femeile trebuie să știe că mamografia nu doare, iar iradierea este minimă, avem softuri inteligente precum DoseWatch care ne ajută să aducem la minimum dozele de iradiere folosite în orice tip de investigație imagistică.", explică dr. Ianculescu. "Este un mit care împiedică multe femei să se prezinte la medic preventiv."

Un studiu realizat de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA, în perioada octombrie – decembrie 2023, a analizat percepția femeilor asupra mamografiei. Din cele 194 de femei cu vârste cuprinse între 30 și 85 de ani participante la studiu, 70% au raportat un scor de durere sub 5 pe o scară de la 1 la 10. În același timp, studiul a arătat că un procent ridicat de participante aveau cazuri de cancer de sân în familie, însă doar 15% dintre ele au efectuat teste genetice pentru a evalua riscul personal.

Aceste rezultate subliniază nu doar importanța screeningului regulat, ci și nevoia de a educa femeile despre opțiunile disponibile pentru monitorizarea riscurilor. "Mamografiile și ecografiile regulate, atunci când nu există simptome evidente, pot reduce semnificativ riscul de deces și cresc șansele de vindecare", adaugă dr. Ianculescu.

Relația pacient – asistent medical, cheia unei experiențe pozitive la mamografie

Asistenta medicală are un rol esențial în crearea unei experiențe pozitive pentru paciente. "Comunicarea deschisă este cheia. În timpul mamografiei, pacienta poate simți un mic disconfort, dar niciodată durere intensă", explică Petronela Gotzinger, asistentă medicală la Ponderas Academic Hospital. "În general, compresia sânilor durează doar 15 secunde, iar asistenta este alături de pacientă pe toată durata investigației.", mai spune aceasta. Petronela subliniază că, după mamografie, majoritatea pacientelor spun că temerile lor au fost nefondate, resimțind doar o presiune ușoară.

În luna octombrie, tinerele pot dona mamografia din abonament mamelor lor

Studiul realizat de REGINA MARIA oferă claritate asupra percepțiilor femeilor și ajută la diminuarea fricilor legate de mamografie. În plus, subliniază necesitatea metodelor de screening pentru combaterea cancerului de sân. O veste promițătoare este creșterea semnificativă a cererii pentru mamografii în centrele de imagistică Regina Maria, cu peste 25.000 de investigații efectuate în ultimul an.

Pentru a încuraja cât mai multe femei să meargă regulat la examinări preventive, REGINA MARIA desfășoară pentru al treilea an consecutiv campania #CuMamalaMamo. În cadrul acestei campanii, tinerele abonate pot dona mamografia din abonament mamelor lor, iar toate mamografiile efectuate în rețea beneficiază de o reducere de 25% până la sfârșitul anului. Mai multe detalii despre campanie sunt disponibile pe site-ul REGINA MARIA.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson face declaratii
Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...