Țările din Europa care nu sunt sufocate de turiști și pot fi adevărate destinații de vacanță. Una din ele se află la graniță cu România

Data publicării:
turistă care admiră priveliștea într-un oraș european
Cele mai populare destinații turistice din Europa sunt Franța, Marea Britanie, Italia, Spania și Germania. Foto: Shutterstock

Supraturismul este o problemă care pune sub semnul întrebării decizia călătorilor de a alege locația potrivită pentru vacanță. Cu toate acestea, există mai multe destinații din țări europene mai puțin frecventate de turiști care pot fi o alternativă în timpul vacanțelor, potrivit Euronews

Cele mai populare destinații turistice din Europa sunt Franța, Marea Britanie, Italia, Spania și Germania. Folosind date de la Organizația Mondială de Călătorie a Națiunilor Unite (UNWTO), Euronews a realizat o listă a celor cinci țări care au cei mai puțini turiști de pe continent și a inclus motivele pentru care merită vizitate. 

San Marino

San Marino are o arhitectură uimitoare și priveliști uluitoare cu munții, însă are foarte puțini vizitatori.

Având puțin peste 60 de kilometri pătrați, enclava San Marino este adesea trecută cu vederea de turiști din cauza dimensiunii sale. De fapt, este al treilea cel mai mic teritoriu din Europa și al cincilea din lume.

În ciuda dimensiunilor sale mici, atrage aproximativ 60.000 de vizitatori pe an. Această cifră îl face în continuare cel mai puțin vizitat loc de pe continent.

Statul are o arhitectură istorică veche de secole, bine conservată și o regiune muntoasă impresionantă. Nicio vizită nu este completă fără a vedea cele Trei Turnuri. Aceste cetăți asemănătoare unor forme de castele datează din secolul al XI-lea și se află în vârful celor trei vârfuri ale Monte Titano, cel mai înalt din San Marino.

Localnicii sunt atât de mândri de structuri, încât sunt incluse atât pe steagul național, cât și pe stemă.

Liechtenstein

Amplasat între Austria și Elveția, este oarecum surprinzător că Liechtenstein este atât de puțin vizitat.

Cu doar 160 km pătrați, Liechtenstein găzduiește mai puțin de 40.000 de oameni și oferă o adevărată experiență de basm chiar în inima Alpilor, fără aglomerație. Atrage aproximativ 69.000 de turiști în fiecare an, găzduiește castele medievale, cabane alpine și sate pitorești.

În urmă cu un deceniu, era posibilă închirierea întregului principat pentru o noapte, și „stăpânirea” acestuia la prețul de 65.000 de euro. Din păcate, acesta este acum un lucru al trecutului, dar Liechtenstein încă merită să fie vizitat.

În timpul iernii, oferă stațiuni de schi mai puțin aglomerate, cu pârtii de top, iar în lunile mai calde, drumeții se pot bucura de trasee montane. Pentru iubitorii de cultură, o excursie în capitala Vaduz ar putea fi potrivită. 

Kunstmuseum Liechtenstein este unul dintre cele mai populare muzee din zonă, oferind galerii impresionante pline de artă modernă și contemporană.

Moldova

Datorită locației sale între Ucraina și România, Moldova se confruntă cu provocări semnificative în dezvoltarea industriei sale turistice, dar are multe de oferit.

În mod oficial este cea mai puțin vizitată țară din Europa, însă este și cea mai ieftină, ceea ce o face un loc perfect pentru călătorii cu buget redus.

Având doar 121.000 de vizitatori pe an, Moldova este plină de bijuterii nedescoperite. Pentru cei care preferă să viziteze locuri care sunt mai puțin „bătute” înainte ca acestea să devină prea populare, ar putea fi locul potrivit. 

Podgoriile și cramele sale câștigă din ce în ce mai multă recunoaștere pentru calitatea lor înaltă, făcând Moldova o destinație aleasă pentru pasionații de vin. Mai mult, Moldova oferă o istorie bogată, orașe pline de arhitectură și o bucătărie gustoasă.

Monaco

Principatul Monaco este într-adevăr mic, având doar 2 km pătrați. Acesta este o destinație plăcută datorită hotelurilor, restaurantelor de clasă mondială și, bineînțeles, datorită găzduirii Marelui Premiu de Formula 1.

Are o populație de aproape 37.000 de locuitori și găzduiește 125 de naționalități diferite. Spre deosebire de cel mai mic stat din lume, Vaticanul, Monaco este cunoscut pentru cetățenii săi bogați, precum și pentru vizitatorii care caută viața de lux.

Monaco are un număr relativ scăzut de turiști, în jur de 328.000 pe an. Activitățile gratuite pe care le oferă principatul includ o plimbare în orașul vechi, care oferă vederi uimitoare la Marea Mediterană, și admirarea clădirilor fermecătoare, cum ar fi Palatul Prințului. Grădinile japoneze sunt, de asemenea, un loc unde turiștii pot să intre liber și sunt perfecte pentru un moment de liniște.

Bosnia și Herțegovina

Situată în Peninsula Balcanică, Bosnia și Herțegovina a câștigat notorietate la nivel mondial în timpul tragicului său război civil din anii 1990. Pe măsură ce prețurile cresc în toată Europa, în special în zona euro, mulți oameni descoperă acum farmecul acestei țări. 

În prezent, găzduiește doar aproximativ 529.000 de turiști pe an, dar această națiune europeană mai puțin dezvoltată are multe de oferit.

De când Croația, care este vecina țării, a adoptat euro în 2023, vizitatorii descurajați de prețurile ridicate s-au îndreptat către graniță, ajungând în Bosnia. 

Capitala sa, Sarajevo, este perfectă pentru iubitorii de istorie, mai ales datorită locației asasinarii din 1914 a arhiducelui Franz Ferdinand, evenimentul principal care a declanșat Primul Război Mondial. Tunelul Speranței, folosit în timpul războiului civil, este un omagiu emoționant adus trecutului țării. 

Mai aproape de granița cu Croația și, prin urmare, ușor accesibil pentru o excursie de o zi din Dubrovnik, este Mostar. Are o atmosferă medievală, cu alei mici și întortocheate pline de magazine și tarabe de piață care vând preparate locale.

 Vizitatorii pot lua barca cu motor în josul râului sau, o dată pe an, pot urmări Red Bull Cliff Diving World Series, în care mai mulți curajoși sar de pe structura de 20 de metri înălțime.

Editor : Cristina Sava

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale