Vacanțele pe litoralul românesc sunt mai scumpe anul acesta. Din cauza majorării tarifelor la gaze și electricitate, proprietarii au mărit și ei prețurile. Fie că vorbim de o noapte de cazare sau o masă la resturant, totul va costa, în medie, cu 10-15% mai mult.
Pe litoral, vacanța este mai scumpă cu minimum 10% față de anul trecut. Facturile la utilități s-au majorat. La fel și prețurile la materiile prime.
Iulian Tenie - manager hotel Mamaia: Strategia noastră pentru acest sezon a fost să păstrăm tarifele la cazare la un preț apropiat de anul trecut. Practic, majorarea a fost doar de 5%. În ceea ce privește partea de food, acolo majorarea este mai mare, de aproximativ 15-20%.
Anca Mihăilescu - recepționer: Dacă anul trecut clienții achitau pentru o cameră dublă standard 320 de lei cu mic dejun inclus, anul acesta vor scoate din buzunar 350 de lei pentru același tip de cameră.
Și la all inclusive s-au mărit tarifele cu 50 de lei la trei stele, de la 449 la 499 de lei. La mâncare și băuturi prețurile s-au majorat cu 10 până la 20%.
Marius Spătaru, ospătar: De exemplu, un gyros, anii trecuți avea prețul de 39 de lei, acum a ajuns la 44. O limonadă, 16 lei, acum este 20. Nu este o creștere foarte mare dar... se simte.
Turiștii care au venit pe litoral deja au resimțit scumpirile.
Turist: Un pic mai mult, da... Se simte.
-Cam cât ați dat pe mâncare, pe cazare?
-1.500 de lei, 6 nopți... apartament. Și a fost în partea de jos, adică... cel mai ieftin apartament pe care îl găsești.
-Și pe mâncare?
-Depinde unde mănânci. La restaurant este foarte scump, la autoiservire este ok.
-Cam câți bani cheltuiți pe zi?
-200 de lei.
Singurele prețuri care au rămas neschimbate sunt cele la șezlonguri. Acestea se închiriază cu 30 de lei în cursul săptămânii și cu 60 de lei în weekend.
Investitorii spun ca se așteaptă la un sezon estival bun, comparabil cu cel din 2019, înainte de pandemie, pentru ca turiștii și-au făcut deja rezervări pe litoral.
Editor : A.P.