Mamaia de Nord nu seamănă prea mult cu Mamaia de Sud, când vine vorba de mâncare. Diferă și ofertele, și mai ales prețurile. Dacă în sud, găsiți meniuri pentru toate buzunarele, Nordul oferă meniuri exclusiviste și piperate la preț.
Să începem cu sudul stațiunii Mamaia, unde la mare căutare sunt autoservirile. Acest domn a cumpărat mâncare pentru trei persoane.
-O ciorbă de burtă, piure cu pulpă, bulete..
-Cât ați cheltuit?
-70 de lei..
-Pentru două persoane?
-Trei persoane.
În vitrinele localului sunt expuse toate preparatele pe care bucătarii le-au pregătit pentru turişti.
Paraschiva Popa, vânzătoare: Ciorbă de văcuță, de burtă, de perișoare, de pui, și pește, de legume și de fasole. La felul doi avem preparate calde, mâncăruri gătite, ardei umplut, tochitură, ostropel de pui, pulpă de vită, sărmăluțe, ciulamă, multe feluri de mâncare.
La această autoservire, felul întâi costă 8 lei, felul doi între 9 si 12 lei, iar un desert 4 lei. Așadar, pentru un meniu complet, o persoană trebuie să plătească, în medie, 22 de lei.
Mergem spre centrul stațiunii unde turiştii găsesc terase cu specific românesc. Meniul este unul obişnuit, dar patronii au adăugat şi unele specialități.
Cristian, ospătar: La restaurantul nostru se pot găsi specialităţi româneşti, precum t-bone-ul, care este din vită. Contine crustă de mușchi, și cotlet, se pot găsi și preparate românești precum tochitură, pomana porcului, tigaia picantă.
Pentru felul întâi am ales o ciorbă de văcuţă, care costă 11 lei, pentru felul doi un muşchi de vită în crustă de ierburi aromate, la 62 de lei, iar ca desert o tartă de mere cu îngheţată de vanilie, care costa 18 lei. Pentru această masă ar trebui să scot din buzunar aproximativ o sută de lei.
Ne continuăm drumul în Mamaia Nord, acolo unde cresc pretențiile şi, odată cu ele, prețurile.
Costel Iosif, bucătar şef: La noi, meniul conține de toate și pește, și carne albă, și carne de vită, și de miel, este un meniu complet.
Cei care ajung aici pot comanda caracatiţă marinată, calamar umplut sau creveţi, toate gătite în stil grecesc. Aici, pentru felul I, o persoană trebuie să plătească în jur de 25 de lei, pentru felul doi chiar şi 70 de lei, iar pentru desert 30 de lei. Per total, o masă la un restaurant cu specific mediteranean poate costa aproape 130 de lei.